wat is een rank tracker

Google positie checker? Gebruik een rank tracker

Als je je website gaat optimaliseren wil je toch ook weten hoe goed deze presteert. Als jij de posities van jouw pagina in Google ziet stijgen heb je het goed gedaan. Maar hoe kun je deze Google posities controleren? Hieronder bespreken we enkele manieren om zelf jouw zoekwoordposities te controleren ,maar ook een andere manier om jouw prestaties te meten. En die is misschien nog wel beter.

Waar sta ik in Google?

Gebruik Google zelf om jouw posities te controleren.

Het zal je misschien niet verbazen dat veel mensen het zoekwoord intypen in Google en dan kijken op welke positie ze staan. Het kan zijn dat je dan jouw website niet kan vinden in Google op de eerste pagina, en dat je op pagina 2 of verder moet kijken.

Maar, hier hebben we wel een klein probleem. 

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Google (en andere zoekmachines) maken gebruik van een soort ‘geheugen’. Zodra je een zoekopdracht uitvoert en op je eigen website klikt, zal deze zoekopdracht in de geschiedenis worden opgeslagen.

De volgende keer als je dezelfde zoekopdracht uitvoert, is het niet ongebruikelijk dat deze website hoger in de zoekresultaten van Google staat. Dit is niet de website die hoger scoort, maar de zoekmachine die naar de geschiedenis kijkt.

De zoekresultaten tonen namelijk websites die jij eerder hebt bezocht in een hoger positie. Wil je hier meer over weten, bekijk dan even ons blog: nummer 1 in Google

Een iets betrouwbaardere manier om dit te controleren, is om een Incognito venster te gebruiken. In deze modus slaat je internet browser geen cookies en geschiedenis op. Zodra je deze modus verlaat wordt alles weer verwijdert. Handig dus maar nog niet helemaal fout-vrij.

Het nadeel is namelijk dat ook dan Google jouw locatie begrijpt, en zodra je buitenlandse zoekresultaten wilt bekijken klopt het helemaal niet meer. En om alles bij te houden, en te zien of jouw website is gezakt in Google, of juist gestegen, moet je dit op 1 of andere manier bijhouden. En dan ontkom je er niet aan om een spreadsheet te gebruiken of een rank tracker.

De Google Ad Anonymous preview and Diagnosis Tool (lokale posities)

Een betere tool om jouw Google posities te controleren is een tool die Google zelf heeft ontworpen: Google Ads Ad Preview and Diagnosis Tool. Ze hebben deze eigenlijk gemaakt voor Google advertenties, maar ik gebruik het dus ook om de zoekresultaten te zien op verschillende locaties ter wereld. (op land en stad).

Het werkt een beetje zoals een incognito venster, maar dan beter

Het is namelijk niet alleen ‘anoniem’, je kunt ook precies aangeven in welke plaats je de zoekresultaten wilt zien. En bij normaal zoeken in Google, gebruikt Google dus jouw locatie om de zoekresultaten te bepalen.

Als je bijvoorbeeld op het woordje tandarts zoekt, zul je alleen lokale tandartsen zien in de zoekresultaten. Als je dus niet op dezelfde plaats bent waar je gevonden wilt worden heb je dus een probleem.  Denk bijvoorbeeld maar aan een buitenlandse website, of als dienstverlener binnen een bepaald gebied. Daarom is deze Google Ad Preview tool zo enorm handig. 

Link:

Ga hier naar de website van de Anonymous Ad Preview tool

Ik moet hierbij wel vermelden dat het nadeel van deze tool is dat je alleen de eerste 10 zoekresultaten kan zien.

Nightwatch Search Simulator plugin: voor Nederlandse en buitenlandse zoekresultaten

Omdat ik bij Rankify ook buitenlandse websites optimaliseer, gebruiken ik nog een handige Chrome extension, genaamd Nightwatch Search Simulator. Deze extension laat zoekresultaten per land zien, waar ook ter wereld. Super handig dus, om even snel de zoekresultaten te controleren voor een website die in heel Nederland gevonden moet worden, (of in het buitenland).

Lekker simpel en effectief.

Vul je zoekwoord in en laat de tool draaien. Je krijgt de top 100 zoekresultaten te zien. Dit is dus een stuk beter dan de Google Anonymous Ad Preview tool, die maar 10 resultaten toont. Onderin het scherm, bij Find URL, vul je de URL in van jouw website en hupsakee de tool laat precies de positie van je website zien. Nightwatch Search Simulator is een gratis extension voor Chrome. 

Link:

Download de extension hier in de Chrome web store

Isearchfrom

Als je geen extensies wilt installeren kun je ook gebruik maken van isearchfrom. Het mooie van deze tool is dat het een combinatie is van de Google Anonymous Ad Preview Tool en Nightwatch. Je kunt namelijk wel op de zoekresultaten klikken en je kunt ook lokaal zoeken vanaf alle plekken in de wereld

Ga naar de website: http://isearchfrom.com/

Rank checker

Serprobot (gratis + goedkoop)

Één van de goedkoopste rank trackers is Serprobot. Je kunt er 5 zoekworden gratis mee controleren, zonder account, en 25 inclusief een gratis account. Maar voor een schamel bedrag van 5 dollar per maand, kun je dagelijks 300 zoekwoorden controleren. Een koopje dus!

5 dollar serp robot

Betaalde rank checkers om jouw posities te controleren.

Eerlijk gezegd kan ik deze blog wel 10 pagina’s lang maken als ik alle Ranking Check Tools moet beschrijven. Wat ik wel wil aanstippen dat er eigenlijk 2 soorten zijn: in de cloud en op je pc. 

De goedkoopste manier om je posities te controleren is een tool te gebruiken die op jouw pc wordt geïnstalleerd. Je hoeft dus niet voor de hosting van de tools etc. te betalen en je kan net zoveel zoekwoorden controleren als je zelf zou willen.

De bekendste is Rank Tracker van Link Assitant. Koop je licentie direct van de .com site omdat je daar de beste kortingen krijgt, en je daar ook je licentie kan vernieuwen. Koop hem niet van een Nederlandse website, omdat die alleen een doorgeefluik zijn (affiliate), en je verder nergens mee kunnen helpen. De kosten voor deze tool zijn ongeveer 10 euro per maand, onafhankelijk van het aantal zoekwoorden dat je wilt controleren! Na het eerste jaar betaal je nog veel minder, dus ongeveer 5 euro per maand. 

https://www.link-assistant.com/rank-tracker

In de cloud-based rank trackers zijn er ook veel verschillen. De meeste all-in-one SEO pakketten hebben een rank tracker ingebouwd. Denk maar aan Ahrefs, SEMrush, Moz etc. Maar deze zijn vaak 100 dollar per maand of meer. 

Online software die alleen rankings controleren zoals Wincher, ProRankTracker en AccuRanker zijn ook niet zo goedkoop, afhankelijk van het aantal te controleren zoekwoorden. Hoe meer zoekwoorden je wilt controleren des te meer je gaat betalen.

Het voordeel is wel dat je computer niet aan hoeft te staan, en niet langzamer wordt als je 10 websites gaat controleren voor hun prestaties. 

Is er nog een betere manier om de voortgang van jouw SEO te meten?

Afijn, de vraag is eindelijk over de dam. Waarom zou jij eigenlijk zo graag willen weten hoe hoog je in Google staat voor een bepaald zoekwoord? Dat is echt geen gekke vraag om jezelf eens te stellen. De positie van 1 zoekwoord in Google zegt namelijk nog niet alles over de pagina die is geschreven. Want wie zegt dat het zoekwoord dat je gebruikt ook daadwerkelijk geld gaat opleveren of meer inschrijvingen? 

Want elke pagina die op je website staat wordt voor meerdere zoekopdrachten getoond. Misschien is het wel verstandiger om een overzicht bij te houden van een pagina. 

De meeste klanten kiezen voor een SEO abonnementen en een op maat gemaakt SEO rapport. In dit rapport gebruiken we data vanuit Google Search Console en Google Analytics om de prestaties elke maand te rapporteren.

Zodra een pagina groeit in de zoekresultaten wordt deze automatisch ook gevonden voor meer zoekopdrachten. En als je alleen 1 zoekwoord volgt voor die pagina zul je niet zien dat de pagina ook honderden bezoekers krijgt van andere zoekopdrachten.

Daarnaast kunnen we het overzicht zo aanpassen dat je ook kan zien hoeveel conversies er zijn voor die pagina. Allemaal customized.

 

Vragen in het kort

  • Kun je zelf je Google posities controleren in Google?

    Jazeker, dat kan allemaal gratis. Je moet echter uitkijken dat je er niet intrapt om gewoon even Google te gebruiken om te zoeken waar je staat. Dan klopt het resultaat namelijk niet. Lees de blog voor alle mogelijkheden. Gratis en betaald, handmatig en automatisch.

  • Wat is de beste, gratis manier om even snel te kijken waar je staat?

    Dat verschilt of je lokale resultaten wilt zien of landelijk. De Chrome extension van Nightwatch is geweldig voor landelijke en buitenlandse resultaten. Wil je op lokaal niveau kijken, dan kun je Google Ad Preview gebruiken. Lees alles in de blog. 

  • De resultaten komen niet overeen met wat anderen zeggen, wat nu?

    Waarschijnlijk heeft iemand van jullie op een andere manier gezocht. Je kunt bijvoorbeeld incognito gebruiken, maar nog beter is een tool te gebruiken van een derde partij, die geen website, geschiedenis en locatie gebruikt. Bekijk de lijst in ons blog… 

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter