Surfer SEO review

Op zoek naar een manier om op pagina 1 in Google te komen?

Surfer SEO is een bekende en veelgebruikte SEO tool die het meeste giswerk uit jouw SEO strategie haalt. Volg de aanwijzingen van de software en scoor hoger in Google.

Want met Surfer SEO light jouw SEO strategie voor het oprapen!

SurferSEO

Data gedreven SEO

Om belangrijke beslissingen te nemen wil je zoveel mogelijk data verzamelen. Of je nu je bedrijf wilt laten groeien, of je marketing campagne wilt aanpassen. Dat doe je niet door zomaar door een beetje te gissen.

Er zijn tegenwoordig zoveel SEO tools op de markt die je helpen met je online marketing dat het dom zou zijn hier geen gebruik van te maken. En dan heb ik het niet alleen voor het vinden van bepaalde zoekwoorden of backlinks in SEMrush of Ahrefs, maar nu over het optimaliseren van je content.

Want het is 1 ding om te weten waarop je gevonden wilt worden (zoekwoorden), en het is iets anders om de content zo te optimaliseren dat je hoog in Google kan scoren!

Door deze vraag zijn On-Page SEO tools zoals Surfer SEO ontstaan. Na een paar gesprekken met Michal werd ik enkele jaren geleden uitgenodigd de software eens goed uit te testen. Daar heb ik toendertijd ook een blog over geschreven op hun website: https://surferseo.com/blog/surferstory-marco-logmans/

Even in het kort: Michal Suski is de eigenaar van Surfer, en het bedrijf is officieel gevestigd in Polen. Wat begon als een handig hulpje voor zijn werkzaamheden als marketeer, werd al snel duidelijk dat meer mensen het nut van zijn software inzagen, en toen is Surfer SEO ontstaan.

Begin bij het begin: Wat zijn jouw goals?

Hoe tof zou het zijn, als Google jouw hele SEO strategie zou bekend maken om hoger te scoren?

Zou jij kunnen geloven dat Google dat eigenlijk al doet?

(1) Kijk eens naar je concurrenten!

Als je de zoekresultaten bekijkt in Google heb je de strategie! Wil jij namelijk op pagina 1 terecht komen, dan moet jouw pagina overeenkomen met die van de concurrenten. Want weet je, die webpagina’s in de top 10 staan daar niet voor niets.

Bekijk hoeveel woorden ze in hun tekst gebruiken, hoeveel backlinks ze hebben en welke kopteksten ze gebruiken. En natuurlijk welke zoekwoorden ze allemaal gebruiken!

Als je dat echt gaat onderzoeken, zul je elementen tegenkomen die overeenkomen met de top presterende pagina’s, omdat er een correlatie te zien is.

Als je nog een stap verder wilt gaan, kun je alle kopteksten opschrijven, zodat je weet waar jij ook over moet praten.

Heel simpel.

Maar dat kost enorm veel tijd!

Zoiets kost inderdaad veel tijd. Maar de vraag is: als je op pagina 1 wilt komen, heb je dat er dan niet voor over?

Surfer SEO is dan precies de tool die je nodig hebt. Want deze tool onderzoekt alle concurrenten, en laat dan in een mooi overzicht zien welke woorden, woord combinaties, en backlinks correleren met de hoge posities.

Je hoeft dan alleen nog maar je content zo te schrijven dat ze overeenkomen met de concurrenten, en je hebt gelijk veel meer kans om ook in de top 10 te komen.

Hoe gebruik je Surfer SEO?

Stel dat je gevonden wilt worden op “Autorijschool Rotterdam”

Dan vul je eerst het onderwerp in “Autorijschool Rotterdam” en kies je natuurlijk voor Netherlands..

Nu gaat de software alle concurrenten bekijken en controleren op tientallen SEO factoren.

Dan zie je in het dashboard welke onderdelen er allemaal sterk correleren. Dus welke onderdelen (en woorden) het sterkst overeenkomen tussen de content van alle concurrenten op de 1e pagina. Want hoe vaker de concurrenten een SEO onderdeel gebruiken op hun pagina, hoe sterker de correlatie. Denk bijvoorbeeld maar aan Zoekwoord in de titel. Vaak hebben de concurrenten precies dat zoekwoorden in de titel. Dan correleert die sterk met rankings.

Een van de factoren in het dashboard heet body. Dit is het gedeelte tussen de header (waar het menu in staat) en de footer (waar meestal informatie staat over de website zoals het de naam, adres, en alle social media kanalen etc).

Hier zie ik hoe lang mijn pagina ongeveer zou moeten worden om te ranken op pagina 1 in Google.

Ik zie hier ook het aantal woorden dat de concurrenten gemiddeld gebruiken. (tip, het is veel makkelijker om te kijken naar het aantal woorden dan naar het aantal karakters.

Al deze data wordt dus gewoon uit Google gehaald. Of beter gezegd: van de concurreren.

Google laat dus eigenlijk gewoon zien wat je moet doen om ook in de top 10 te komen. En het grote voordeel hieraan is dat jij hier volledige controle over hebt.

Jij kan zelf de content toevoegen die Surfer aangeeft om te gebruiken.

Als je weet hoe lang de tekst moet worden, ga je ook de andere onderdelen bekijken.

Ik begin persoonlijk altijd met de belangrijkste onderdelen. Dus de onderdelen die het sterkst correleren. Daarna kijk ik pas naar de minder sterk correlerende onderdelen. Surfer SEO help ons een handje en gebruikt kleurtjes om aan te geven hoe sterk of hoe belangrijk een bepaald onderdeel is.

Gebruik dezelfde trefwoorden die anderen ook gebruiken!

Het is belangrijk om tijdens het optimaliseren al deze factoren in de gaten te houden. Het kan namelijk zijn dat je veel content gaat toevoegen, maar niet de juiste woorden gebruikt. En dat zou erg onhandig zijn.

De belangrijkste woorden vind je in Exact Match (dus precies het zoekwoord waarop jij gevonden wilt worden), variaties, partial match, en LSI woorden. Deze woorden hebben allemaal te maken met elkaar.

Al deze woorden kun je terugvinden onder: Popular Words, Popular Phrases, Common Words, en Common Phrases.

Ga dus niet zomaar wat bloggen, maar gebruik deze woorden die je op een schaaltje worden aangeboden.

Plan van aanpak

Zou je willen weten hoe je dit moet gaan aanpakken?

Dan heb ik goed nieuws voor je. Je kunt dit namelijk zien in de Audit functie. Hier krijg je een lijstje die jij moet optimaliseren om op de 1e pagina te komen.

Je kunt eenvoudig zien welke, en hoeveel kopteksten er nodig zijn, door op het A knopje te drukken. Als voorbeeld hieronder laten we de #15 in de zoekresultaten zien. Bekijk, pas toe, en rank hoger!

Zie hier:

Nog enkele tips over het gebruik van Surfer:

  1. Je kunt Surfer al inzetten tijdens je onderzoek. Dan weet je al gauw genoeg hoelang je content moet zijn om competitief genoeg te zijn voor de top 10. Dan kun je beter beslissen welke onderwerpen je wel of niet wilt gaan behandelen.
  2. Tijdens het optimaliseren kun je de tool continue gebruiken om je tekst te analyseren om te zien hoever je al gevorderd bent. Je hoeft dus niet eerst alles klaar te hebben voor je weer gaat kijken of alles goed staat. Met de gratis versie van Surfer SEO kun je 3 analyse per dag doen (al is dat heel beperkt)
  3. Combineer ook data van Surfer SEO met data van een backlinks tools, zoals SEMrush, Moz of Ahrefs, om te weten hoeveel backlinks je nodig hebt om nog hoger te komen in Google. Deze functie zit trouwens ook al ingebouwd in Surfer tegenwoordig.
  4. Als je op pagina 1 staat, verbeter dan bijvoorbeeld niet alles in 1 keer, maar doe 1 factor per keer. Wacht dan een week voor je verder gaat. Het kan zijn dat een aanpassing negatieve gevolgen heeft. Dan weet je nog precies wat je gedaan hebt. Als je de hele pagina aanpast, weet je niet wat er goed of juist niet goed ging.
  5. Super Bonus tip: Google heeft een algoritme die aangepast content even kan laten zakken in de SERPS en pas na maximaal 21 dagen op de juiste plaats zet. Dit zullen ze met grote waarschijnlijkheid doen om SEO-ers op het verkeerde been te zetten! Na een aanpassing gewoon even wachten!!!

Surfer SEO Prijzen

Dit zijn de huidige prijzen voor Surfer SEO.

Er is een gratis versie die beperkt is tot 3 credits per dag. De betaalde versie begint bij $59 per maand (of $49 met 1 jaar vooruit betaling).

Benieuwd wat Rankify voor jouw bedrijf kan betekenen?

Invalid Email
Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten stijgen.

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Emerce logo
Marketingfacts logo