Al in juli 2018 had Google de Speed Update uitgerold. Het is een onderdeel van de Mobile-First campagne die steeds meer de nadruk krijgt. Het aantal zoekopdrachten op een mobiele telefoon heeft inmiddels de desktop ruimschoots ingehaald. Je moet gewoon lekker vlot op je mobiele telefoon websites kunnen browsen. Is een website niet snel genoeg, dan kan dit conversies kosten en lagere posities in de zoekresultaten.
Daarnaast worden de Core Web Vitals ook steeds belangrijker, en dat is ook een onderdeel van website optimalisatie!
Is AMP de oplossing dan?
Enkele jaren geleden was er een ‘oplossing’ gevonden voor snelheid. En dat heette AMP. Google wil de wereld domineren met hun zoekmachine… wellicht. Wist je dat het AMP project werd ondersteund door Google om een “faster web” te realiseren? Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Hetzelfde geld nu met de Core Web Vitals. Ze willen gewoon het internet makkelijker kunnen crawlen en indexeren zodat hun computers niet overbelast raken. Slim dus. AMP maakt een soort uitgeklede versie van je content. Een pagina die geschikt is voor AMP is vaak tientallen malen kleiner, maar ook met een groot nadeel: de opmaak van de pagina wordt helemaal opnieuw ingesteld, op de AMP manier. Niet voor website designers dus… en ook niet voor winkels. Wil je meer weten over AMP en de voor- en nadelen zien, kijk dan even bij een collega, hier: https://www.adwise.nl/blog/google-accelerated-mobile-pages.html
Tips:
Ik raad het niet aan om met AMP te gaan werken. Het wordt trouwens ook steeds minder genoemd en gebruikt. Laten we zeggen dat het een soort hype was, die nu langzaam maar zeker uit zicht verdwijnt.
In plaats van AMP kun je beter een snelle responsive website hebben. Minder problemen, makkelijker in onderhoud.
“Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.“
Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!
Waarom snelheid voor Google belangrijk is?
Het kost resources.
Het wereldwijde web (www) wordt met de microseconde groter. Hoe meer websites er komen hoe meer de computers van Google aan het werk moeten. Ondertussen zijn er miljoenen websites met miljarden pagina’s die de zoekmachines moeten bezoeken. Deze gigantische computers kosten geld, en het laden van een pagina die 2 minuten duurt.. kost nog meer geld, want tijd=geld.
(Dit is ook de reden dat langzame website minder vaak worden bezocht door Google!)
Sinds 2018 probeert Google het hele internet af te gaan met een mobiele browser, als onderdeel van hun Mobile-First campagne. Een mobiele telefoon is een stuk langzamer dan een desktop, niet alleen doordat ze op zichzelf al langzamer zijn, maar ook omdat de internet verbinding langzamer is. Over het algemeen gesproken natuurlijk! Zelf gaven ze aan dat hun tests worden weergegeven alsof men gebruik maakt van een 3G netwerk.
Zou jij het fijn vinden om te moeten wachten tot een langzame pagina helemaal is geladen? Ik niet. Dan is het ook een logisch gevolg dat Google hier een voorkeur voor geeft.
Waarom mensen snelheid belangrijk vinden?
Geduld is geen kenmerk van de gemiddelde internetgebruiker. Hoe langer je moet wachten tot een pagina laadt, des te eerder je de website verlaat. Het zal misschien niet de belangrijkste reden zijn dat je minder bezoekers ontvangt, maar toch.
Jij zit er toch niet op te wachten om langer dan 10 seconden te wachten totdat een pagina wordt geladen.
Google had hier een leuke tool voor om te zien hoeveel procent er van de gemiddelde internet gebruikers jouw website zou verlaten voor hij geladen was.
Ze hebben dit nog steeds op hun website staan: https://www.thinkwithgoogle.com/data/mobile-page-speed-conversion-data/
“For every second delay in mobile page load, conversions can fall by up to 20%.”
Snelheid optimaliseren met een Caching plugin
Als jij een SEO doet voor een WordPress Website hebt die goed gevonden moet worden in Google, ben je vast wel eens een caching plugin tegengekomen in de plugin bibliotheek van WordPress.
Wat doet een caching plugin?
Eenvoudig gezegd maakt een caching plugin een soort foto (statische html pagina) van je pagina om die aan de bezoekers te laten zien. Normaal gesproken worden allerlei bestanden en scripts in de achtergrond geladen om de pagina te laten zien, maar een caching plugin zet deze informatie om in een statische pagina.. Zo een plugin kan dus jouw snelheid flink verbeteren, wat ten goede komt voor het aantal bezoekers en conversies!
Waarschuwing: Caching plugins kunnen jouw website vernielen. Experimenteer!
Caching plugins kunnen je website vernielen. Daarom moet je altijd toegang hebben tot de server waar de website wordt gehost. Want als de website kapot gaat kun je niet meer inloggen en de plugin even uitzetten!
Regel 1: Backup daarom altijd je website voor je gaat experimenteren met de instellingen.
Regel 2: Probeer verschillende caching plugins.
Er zijn sommige gratis caching plugins zoals WP Fastest Cache die redelijk eenvoudig zijn in te stellen en ‘meestal’ geen negatieve gevolgen hebben voor je website. Geavanceerde instellingen zijn uitgeschakeld, die ook vaak nodig zijn om het laatste druppeltje uit je snelheid optimalisatie te krijgen. Deze geavanceerde instellingen kunnen alleen worden geactiveerd als je de PRO versie koopt.
Welke voordelen heeft een caching plugin
- Het versnelt de website
- Verbetert de gebruikerservaring
- Het verlaagt de Bounce percentage voor je pagina
- Door een lagere bounce heb je meer kans op conversies
- Een snelle website kunnen een positieve invloed hebben op je rankings in Google
- Het verkleint de TTFB (time to first byte)
- Jouw server hoeft minder hard te “werken”.
Bekende Caching plugins:
Er zijn daadwerkelijk tientallen caching plugins, maar ik wil er een paar uitlichten om jouw keus te minimaliseren.
WP Fastest Cache (Gratis + Premium)
Een eenvoudige en effectieve plugin die vaak al de eerste snelheidswinst oplevert is WP Fastest Cache. Deze plugin bestaat al langer en is gratis te gebruiken. Tot nu toe heb ik hier de minste problemen mee ondervonden. Het is altijd aanbevolen om meerdere caching plugins te testen om te zien welke de beste resultaten halen zonder dat je er voor hoeft te betalen.
Al met al, zou ik deze plugin als eerst proberen om te zien hoeveel je snelheid kan verbeteren.
Download de plugin hier in de plugin bibliotheek van WordPress
WP Rocket (Premium)
WP rocket is een van de bekendste premium caching plugins voor WordPress. Voor nog geen 40 dollar kun je een snelle website krijgen. Omdat het een premium plugin is kun je ook verwachten dat je goede support krijgt, al is het in het Engels.
Deze plugin wordt door veel SEO professionals aanbevolen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem niet gebruikt heb.
Download de plugin van de website, wp-rocket.me
Swift Performance (Gratis + Premium)
Deze plugin zetten afgelopen jaar de WordPress Speed Up FaceBook community even op de kop. Deze tool is zo kracht dat hij 1 van de beste caching plugins wordt genoemd door de WordPress Speed experts. Naast de gratis versie (Swift Performance Lite) is er ook een betaalde versie. Deze is ook voordeliger dan WP Rocket, die door vele SEO-ers gezien werd als 1 van de beste.
Naast het caching zit er ook een Image Optimizer ingebouwd. Deze functionaliteit verkleint de afbeeldingen zodat de pagina’s nog sneller laden.
Als je aan de gang gaat met de PRO versie, moet je weten waar je aan begint. Het is meer regel dan uitzondering dat je je website verknalt. Het is echt een zwitsers zakmes voor WordPress professionals.
Het team achter Swift Performance heeft ook een Do-It-For-You optie voor $100. Voor honderd dollar optimaliseren ze de instellingen van de tool om het maximale uit jouw website te halen.
Download de plugin direct van de website swiftperformance.io
Een caching plugin is daarom geen optie maar een noodzakelijkheid
Wanneer je hosting provider al caching gebruikt op jouw hosting servers, is het verschil soms minder merkbaar. Toch kan het nuttig zijn een caching plugin te gebruiken om het maximale er uit te halen.
Het merendeel van de hosting providers heeft dit echter nog niet maximaal benut!
Wil jij hoger scoren in Google, dan moet je er aan geloven om ook een snelle website te hebben.
Of je nu wilt of niet.
Wil je zelf jouw snelheid controleren? Dan kan dat met Webpagetest.org (deze is beter dan pingdom en GTmetrix).
- Een snelle website begint met goede hosting!
Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Laat even je gegevens achter.
Vragen:
In het kort: Waarom is een caching plugin belangrijk voor SEO?
Een caching plugin helpt bij het verbeteren van de snelheid van de website. Niemand vindt het leuk om op een langzame website te kijken. Daarom is het belangrijk dat je de website zo snel mogelijk kunt maken voor de bezoekers maar ook voor de zoekmachines. Snelheid is een ranking factor.
Wat zijn de beste caching plugins?
Voor WordPress zijn er tientallen caching plugins. In ons blog gaan we er nog wat dieper op in, maar in principe zijn er een aantal goede plugins.
- WPRocket
- Swift Performance
- WP Fastest cache
- Breeze
Heeft elke WordPress website een caching plugin nodig?
Nee, dat hoeft niet, maar het zal wel kunnen helpen. Sommige websites draaien op ontzettend snelle servers met Server-side caching, waardoor het niet echt nodig is nog eens een caching plugin te gebruiken. Dit soort systemen zijn vaak veel duurder dan de gemiddelde website betaalt. Het belangrijkste om mee te beginnen is een ontzettend goed WordPress thema voor SEO. Zelf raad ik altijd WP Astra aan.