wat is link echo of een ghost link

Wat is een ghost link? (link echo)

Yes, je bent er doorheen gekomen en hebt een pagina kunnen bemachtigen op een belangrijke en super relevante website, met een hoge DA, PA, Citation en Trust flow. (We hebben het dan niet over startpagina backlinks, lol) . Jouw rankings gaan helemaal door het dak. Super. De week erna zie je dat ze jouw ingezonden blog hebben verwijdert…….. je zakt door de grond. Weg rankings… weg toekomst.

Wacht even, misschien valt het allemaal wel mee. Wel eens gehoord van link ghost, of link echo? 

Hetzelfde fenomeen, maar heeft een ander naampje ontvangen.. zoals je wel vaker in de SEO wereld ziet. 

Hoe links werken in een SEO strategie

John Mueller blijft maar zeggen: focus op goede content, en maak je niet druk om backlinks. Produceer unieke, goede content. Daar houdt Google en de gebruikers van. 

Als jij dat hoor, ziet of leest, wat denk jij dan? 

Denk je dat dit klopt? 

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Laat ik je maar uit de brand helpen. Backlinks zijn belangrijk! Geen discussie mogelijk. Stuur mij maar een backlink van de volgende website, en ik ben blij. 

Eerst moeten we kijken waar backlinks komen in een SEO strategie. Een backlink is een link van de ene website naar de andere. Wanneer je een hyperlink maakt die van de ene pagina naar de andere pagina verwijst op dezelfde website spreken we niet over een backlink maar over een interne link. Beiden zijn belangrijk, maar er is een duidelijk verschil. Onthoud dit goed!

Tip: Lees ook mijn artikel: Linkbuilding zelf doen? Lees deze linkbuilding tips.

Des te meer backlinks je krijgt van relevante websites kunnen ze een ontzettend grote invloed hebben op jouw rankings. Daarom moet je tijdens jouw SEO campagne zoeken naar mogelijkheden om een link te ontvangen op andere websites. Hoe je dat doet is een aparte blog van 5000 woorden waard.

Bij Rankify kijken we (in de meeste gevallen) pas naar backlinks nadat de website analyse is gedaan, alle trackings zijn ingesteld, de SEO rapportage is opgesteld, on-page goed staat, de snelheid goed etc. Want in sommige gevallen is de concurrentie niet sterk en zijn er geen of weinig backlinks nodig.

Alleen wanneer een partij voldoende budget heeft kun je kijken naar backlinks naast het optimaliseren van je content. Backlinks krijgen is tijdrovend. Vaak tijdrovender dan het optimaliseren van een pagina. 

Als je SEO doet voor je eigen website, dan zou ik continue mijn ogen openhouden voor mogelijkheden. Helaas schiet het er bij mij ook wel eens in, vooral omdat het zoveel tijd kost zonder dat je gegarandeerd bent van resultaat. 

Backlink waren en zijn belangrijk!

Maar wat heeft dit te maken met een link echo?

Zodra je een strategie volgt en je backlinks ontvangt, kan het zijn dat bepaalde website jouw link verwijderen. Hoe meer backlinks je hebt, des te groter de kans is dat je een link gaat missen. Maar wat gebeurt er als ze de link verwijderen?

Uit testen blijkt dat de rankings van de pagina’s niet veel veranderen. Het is zelfs vaak het geval dat er juist helemaal niets gebeurt met de rankings voor de pagina die de link had gekregen. 

Op de een of andere manier blijft die link een waarde doorgeven. Of dit nu een soort ‘score’ voor die pagina voorgoed aan de pagina is gegeven, of dat de ‘score’ in het systeem bij Google hangt, is lastig te zeggen. Dit fenomeen wordt daarom een link echo of ghost link genoemd. 

Wat wel valt te zeggen is dat de links de pagina omhoog hebben geholpen, en dat het verwijderen van de link de pagina weinig tot niet heeft beïnvloed. 

Moz (IMEC Lab) heeft dit bijvoorbeeld eens getest, en kwam tot de volgende interessante conclusie. 

Dit is 1 van de vele ‘bewijzen’ van dit rare effect van verdwenen backlinks. Lees het volledige stuk hier: https://moz.com/blog/link-echoes-ghosts-whiteboard-friday

Een andere grappige anekdote die ik hier wil toevoegen is het verwijderen van website in de Google Index. Stel dat een website als Pure Spam wordt aangeduid en niet meer te vinden is in Google, maar nog wel bestaat. Dan nog werkt de link echo, en wordt de link aangeduid door SEO-ers als een ghost link.

Welke lessen kunnen we hieruit trekken voor jouw SEO?

Het is belangrijk om te weten dat dit fenomeen bestaat om beter inzicht te krijgen op hoe een zoekmachine werkt. 

 1. Een link kan een score doorgeven alleen maar als Google de link heeft geïndexeerd. Als Google de backlink nooit heeft gezien, zal deze ook geen waarde aan de link toekennen, waardoor er ook geen waarde verloren kan gaan als je hem weer weghaalt. 
 2. Wanneer je een link ontvangt op een belangrijke website, probeer dan weer links te krijgen die naar dat artikel/blog linkt zodat Google sneller de link zal herkennen en de waarde doorgeven aan jouw site. Als de link verdwijnt voor Google bot is langs geweest zal de link ook geen waarde erkennen. 
 3. Spam links op forums die binnen enkele minuten verdwijnen leven in de meeste gevallen te kort om door Google gevonden te worden. Dit soort Spam op forums helpt dus niet als Google de link niet heeft gevonden. Als de Google bot wel langs is geweest en de link heeft ontdekt toen die nog bestond, zal het effect (kunnen) hebben op de rankings van de pagina.
  En visa versa heeft het ook effect. Dit is meer black hat SEO. Stel dat je concurrentie verschillende websites bouwt die waarde doorgeven aan zijn site, en deze dan weer verwijdert zodra de gelinkte pagina goed rankt. Jij kan er dan moeilijker achter komen waarom ze goed ranken. Terwijl de waarde nog steeds worden toegekend 
 4. Zodra er spam websites naar jouw website linken die negatieve invloed hebben op jouw rankings, kan het langere tijd duren voor dit is verholpen. De snelste oplossing is dan om de Google disavow tool te gebruiken. 
 5. Wees niet direct bedroefd dat je een link hebt verloren, want de waarde blijft misschien gewoon in tact.

Het effect van backlinks heeft dus zeer zeker invloed op de rankings van een pagina. Vergeet daarom maar wat sommige Googlers zeggen tijdens de verschillende conferenties en in de Google Help forums. 

Probeer altijd uit te kijken naar mogelijkheden om backlinks te ontvangen. Ook al worden het op den duur ghost links. De waarde kan nog langere tijd in tact blijven. 

De laatste vraag: Hoe lang werkt een ghost link aka link echo?

De werking van backlinks kunnen nog maanden na het verdwijnen invloed hebben op de rankings. Maar als je zelf al hebt ontdekt dat een bepaalde backlink is verwijdert, probeer dan gewoon door te gaan met wat je doet, want het kan nog maanden duren voor het effect weg is. 

Betekent het dan dat deze Echo wel helemaal verdwijnt

Helaas kan ik je daar geen antwoord op geven. In-the-field tests laten zien dat het effect nog aanwezig kan zijn tot 6 maanden later. Maar hoe dat komt, of wat er precies gebeurt is onbekend. 

Het is overigens ook onmogelijk om dit precies te meten. 

Waarom? 

Nou, zodra een pagina meerdere maanden op het internet staat, en misschien zelfs op de 1e pagina voor een zoekresultaat kunnen andere factoren invloed hebben op de rankings. Het is dus niet ‘makkelijk’ om dit echt goed te meten. 

De CTR is misschien flink hoger dan de andere pagina’s, de bezoekers zijn blij met deze pagina en komen ze regelmatig terug. Al deze dingen zullen meer en meer invloed hebben op de rankings, ook terwijl het effect van de link echo misschien al helemaal is verdwenen.

Dus of het nu door de link echo komt, of door de andere factoren die nu een rol spelen is op dat moment te complex om te kunnen meten. 

Vragen over Ghost Links

In het kort: Wat is een ghost link?

Een ghost link ontstaat zodra een andere website een verwijzing weghaalt naar jouw website. De backlink is dan niet meer actief op de betreffende website, maar de waarde van die link blijft nog wel langere tijd effect hebben op de gelinkte pagina. Je kunt dus hoger in Google scoren door een bepaalde backlink te krijgen, en in dezelfde positie blijven staan voor meerdere maanden als die link wordt verwijdert. 

Wat is het verschil tussen een Ghost Link en Link Echo

In de online marketing industrie worden er allerlei zelfgemaakte termen gebruikt. Deze 2 termen, ghost link en Link Echo betekenen hetzelfde. 

Wat kun je leren uit het effect van een Ghost Link?

 1. Een backlink kan alleen waarde doorgeven als hij door Google gevonden wordt.
 2. Spam link die voor korte tijd op forums gepost worden, en direct weer verwijdert hebben geen waarde als Google de link niet gezien heeft. 
 3. Links die negatieve invloed hebben op jouw website en dan worden verwijderd kunnen het lastig maken om het probleem te vinden. 
 4. Wee niet direct bedroefd als je een link verliest

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter