Wat is de Google Disavow Tool en hoe werkt het? Vriend of vijand?

wat is google disavow?

Ik hoop dat jij al weet dat backlinks invloed op jouw rankings (kunnen) hebben. Zo niet, lees dan ook eens wat backlinks zijn en de beste Linkbuilding tips.  Backlinks kunnen namelijk een sterk signaal zijn voor Google om een website hoger of lager te waarderen. Gelukkig kun je zelf aan Google vertellen dat ze bepaalde slechte backlinks kunnen negeren. 

Waarom is de disavow tool het leven ingeroepen?


Inkomende links geven een bepaalde ‘waarde’ door aan de gelinkte website. Naast deze ‘waarde’ geven de links ook relevantie door. De ankerteksten (en de context van de anker teksten) die gebruikt worden zijn als het goed is een omschrijving van de pagina waar ze naartoe linken.

Dus als je wilt linken naar een pagina over Online Marketing, dan zul je dit ook in de tekst verwerken van/bij de link. 

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

De zoekmachine kan dan begrijpen dat de pagina waar naartoe gelinkt wordt over Online Marketing gaat. 

Maar je kan dit ook op een negatieve manier doen, door bijvoorbeeld allemaal ankerteksten te gebruiken die niets met het onderwerp te maken hebben van de pagina waar naartoe gelinkt wordt. Dit kan als onderdeel van een Negative-SEO campagne gebeuren, door de concurrentie bijvoorbeeld. 

Met Negatieve SEO probeert men dus de zoekresultaten te beïnvloeden van jouw website door ze vooral met content te linken die negatieve invloed heeft. Denk bijvoorbeeld aan p(0)rn(0), gokken en zulk soort websites. 

Google’s Safe Search filtert deze content namelijk in de zoekresultaten, waardoor jouw website ook op zo een soort ‘blacklist’ kan komen te staan. 

Google gebruikt filters om dit soort Spam links automatisch te negeren, en is daar best goed in! Maar dit betekent niet dat Google precies weet welke links dit zijn.  

Even terzijde: dit is ook 1 van de redenen waarom links van relevante websites juist zo goed werken, omdat links van ongerelateerde sites automatisch minder waarde krijgen. 

Toch geeft Google zelf nog een andere reden, namelijk betaalde links of linkuitwisselingsprogramma’s

Als er een handmatige actie op je site is toegepast vanwege onnatuurlijke links naar je site, of als je denkt dat er binnenkort een dergelijke actie wordt toegepast (vanwege betaalde links of andere linkuitwisselingsprogramma’s die in strijd zijn met onze kwaliteitsrichtlijnen), probeer je die links van de andere site te verwijderen. Als je deze links niet kunt laten verwijderen, moet je die links naar je website afwijzen. bron: https://support.google.com/webmasters/answer/2648487?hl=nl

De disavow tool wordt dus gebruikt om links af te wijzen die niet alleen negatieve invloed op jouw website hebben, maar ook positieve invloed. 

Hoe weet je nu welke backlinks je moet afwijzen?


Zoals je kunt begrijpen moet jij wel eerst weten welke backlinks je moet afwijzen. Je hebt dus een overzicht nodig van alle backlinks die naar jouw website verwijzen. En hoe kom je daar aan?

Betaalde tools zoals Ahrefs, SEMRush, Serpstat etc zullen een goed overzicht kunnen geven van jouw linkprofiel, maar er zijn ook gratis tools die dit doen.

Welke je gebruikt, maat niet zo heel veel uit, maar probeer een zo compleet mogelijke lijst te maken. Doe dit voor dofollow links als nofollow links. Nofollow link hebben nog steeds waarde voor Google.

Google Search Console: (Gratis)

 1. Download de lijst met links in je Google Search Console: https://search.google.com/search-console/links en klik vervolgens op het domein
 2. Klik op Externe Links Exporteren.
  1. Je kan kiezen voor Meer Voorbeeld Links en Nieuwste links, en ik zou ze allebei downloaden.

Backlinkwatch: (Gratis)

 1. Ga naar backlinkwatch.com: http://backlinkwatch.com/ 
 2. Vul je URL in, en wacht op de lijst

Ubersuggest/SEO analyzer: (Gratis)

 1. Ga naar https://app.neilpatel.com/nl/seo_analyzer/backlinks? en vul jouw domeinnaam in
 2. Klik op Naar CSV Exporteren

Moz Link Explorer (Beperkt Gratis)

 1. Maak eerst een gratis account aan.
 2. Ga naar Link Explorer
 3. Vul het domein in
 4. Bekijk de pagina’s met hoogste Spam Score
 5. Download de lijst (dit is een beperkte lijst)

Zodra je voldoende links hebt moet je ze handmatig langsgaan om te zien of ze wel echte ‘spam’ websites zijn. Je kan ook (betaalde) tools hiervoor gebruiken die een website of pagina een spamscore geven. Toch zou ik die niet als lijdend nemen. 

Deze spamscore wordt namelijk gegeven aan de hand van het aantal en het soort websites die naar dat domein linken. Het is dus goed mogelijk dan een website een ‘goede’ website is, terwijl er honderden spam sites naar linken… mogelijk door een concurrent. Dezelfde website zou dus ook de disavow tool gebruikt kunnen hebben die al deze slechte links heeft afgewezen terwijl alle tools dat natuurlijk niet kunnen zien. 

Pas Op! Het is heel goed mogelijk dat er websites tussen staan die niet alleen vol spam staan, maar ook mogelijk een virus op jouw computer kunnen zetten. Pas dus op om deze pagina’s 1 voor 1 te controleren.  Sommige pagina’s kunnen zelfs een redirect bevatten naar jouw website zonder dat je dat weet. 

Een manier om te controleren: 

 1. Zoek het domein op in Google door deze zoekopdracht uit te voeren: site:spamdomeinnaam.nl 
 2. Bekijk hoeveel pagina’s er geïndexeerd zijn, en of de content in de zoekresultaten overeenkomt.
 3. Zoek in Google op welke pagina jouw website wordt vermeld door het volgende te zoeken: site:spamdomeinnaam.nl (spatie) jouwwebsite.nl 
 4. Indien Google Cache werkt, zou ik de gecachte versie bekijken.
 5. Controleer de links die naar deze website staan met backlinkwatch bijvoorbeeld om te zien of die wel echt zijn.

Wanneer gebruik je de disavow tool?


In de meeste gevallen is het niet nodig om de disavow tool te gebruiken, maar Google geeft zelf het antwoord. Namelijk, als je een Handmatige Actie is gegeven aan jouw website door onnatuurlijke links naar jouw site.

Hieronder geeft John Mueller nog eens de uitleg in de video.

Daarnaast wil Google dat je zelf eerst probeert de links te (laten) verwijderen. Als dit niet lukt moet je dit als opmerking in je disavow bestand toevoegen. 

Het is zelfs mogelijk dat “spamlinks” jouw website juist hebben geholpen in de rankings. Dus wees voorzichtig. 

Hoe gebruik je de Google disavow tool?


Stap 1: Maak een lijstje met al de links die je af wilt wijzen in een .txt tekstbestand.

Dit kun je gewoon handmatig in Microsoft Kladblok doen. Sommige betaalde backlink tools kunnen dit overigens automatisch voor je doen.

Belangrijke tips:

 • Geef maar één URL of domein op per regel
 • Als je een domein (of subdomein) wilt afwijzen, zet je domain: ervoor (bijvoorbeeld domain:spamsite.nl).
 • Het tekstbestand moet zijn gecodeerd in UTF-8 of 7-bits ASCII (dit gebeurt in veel gevallen automatisch).
 • De bestandsnaam moet de extensie .txt hebben.
 • Je kan een opmerking toevoegen voor jezelf door een regel met het # teken te beginnen. Regels die met # beginnen, worden genegeerd door Google.
 • Gebruik het woordje Domain en niet de Nederlandse vertaling Domein!
 • Maak de naam van het tekstbestand omschrijvend en niet generiek. Bijvoorbeeld: disavow-rankify-2020-06.txt en niet disavow.txt

Voorbeelden: # hier zijn specifieke pagina’s om af te wijzen
https://spamsite1.nl/stuff/comments.html
https://spamsite1.nl/stuff/links.html # hier zijn domeinen om af te wijzen
domain:gevaarlijkesite.nl
domain:irritantewebsite.nl
domain:spamwebsite.nl

Stap 2: Upload je lijst

Let op: Als je een nieuwe lijst uploadt, wordt de eerder geuploade versie overschreven. Daarom is het aan te raden om de oude lijst eerst te downloaden en dan de nieuwe URL’s en domeinen aan de oude lijst toe te voegen en opnieuw te uploaden. 

 1. Ga naar  https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main
 2. Selecteer de website.
 3. Klik op Links afwijzen.
 4. Klik op Bestand kiezen en selecteer het bestand dat je hebt gemaakt.

Let op: 2 belangrijke dingen: 

 1. Het kan enkele weken duren voordat Google jouw document heeft verwerkt. 
 2. Jouw afgewezen links kunnen nog steeds worden getoond in de Google Search Console lijst met links, dit betekent niet dat de websites en links niet zijn afgewezen, alleen dat ze bestaan! 

De disavow tool wordt dus gebruikt om links af te wijzen die niet alleen negatieve invloed op jouw website kunnen hebben, maar ook positieve invloed. Pas daarom erg op wat je doet! De Disavow Tool kan dus een vriend zijn, maar ook een vijand!

Heb je hulp nodig bij dit proces? Of bij jouw SEO? Neem dan even contact op!

Veelgestelde vragen over de Disavow Tool

In het kort: Wat is de Google Disavow Tool?

Met de Google Disavow Tool kun jij vragen aan Google om bepaalde inkomende links te negeren. Als je bijvoorbeeld jouw backlink profiel wilt opruimen kun je gebruik maken van de disavow tool.  Wanneer moet je de disavow tool gebruiken?

Je hoeft de disavow tool helemaal niet te gebruiken. In sommige gevallen moet je hem gebruiken, als je bijvoorbeeld een penalty/waarschuwing hebt gekregen van Google van onnatuurlijke backlinks. Andere redenen? Lees het blog… Hoe maak je een disavow bestand?

Je gebruikt hier een tekst bestand voor (.txt) om de lijst met domeinen of pagina’s die naar jouw website verwijzen in te zetten. Deze upload je naar Google. Zie de stappenplan in de blog… Wat kun je allemaal leren van jouw backlink profiel?

Je kunt er veel van leren en mee doen. Als je bijvoorbeeld een gebroken backlink tegenkomt, dan kun je die doorsturen naar een pagina met een 301 redirect. Je kan ook leren wie er over jou praat, en hoe ze over jou praten. Het is verstandig eens in de zoveel tijd je website eens flink door te lichten.

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter