hebben backlinks van startpaginas geen waarde voor seo

Backlinks van startpagina’s helpen niet? Onzin!

Is het mogelijk om bovenaan in Google te komen met voornamelijk alleen maar backlinks van startpagina’s?

Ik moet toegeven dat het inderdaad treurig is om te zien dat dit in soms toch de realiteit is. 

Het gaat er nu even niet om of ze goed zijn of dat je ze graag wilt hebben, maar zeggen dat backlinks van startpagina’s niet werken klopt helaas niet.

Een linkbuilding voorbeeld 

Google maar eens op het zoekwoord: Portretfotograaf.

Pak dan de top 3 zoekresultaten en haal ze door jouw favoriete backlink tool/backlink checker. Je zult zien dat sommige van de domeinen het grootste deel van hun backlinks van Startpagina’s hebben.

Ik heb hier even een voorbeeld voor je.

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

startpagina links

Hoeveel ‘gewone’ backlinks staan er tussen? Weinig, bar weinig. 

Ik vind het persoonlijk niet sierlijk van Google dat deze nog worden gebruikt voor rankings. Belachelijk zelfs. 

Backlinks op startpagina’s gaan tegen verschillende regels van Google in. Lees onze blog maar eens: Wat is black hat SEO? Daar staan de richtlijnen van Google in, omtrent het manipuleren van de zoekresultaten.

Om de regels even op te sommen waar veel van deze startpagina’s tegenin gaan:

  • Je maakt de backlink zelf, dus het is geen organisch verkregen verwijzing
  • In sommige gevallen moet je betalen om op deze sites te komen staan, en dat mag niet volgens de regels van Google.
  • In de meeste gevallen vragen de startpagina’s om een linkje terug, waardoor het uiteindelijk gaat om een vorm van linkruil.

In veel gevallen zijn deze pagina’s helemaal niet meer nuttig voor bezoekers. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er daadwerkelijk nog startpagina’s gebruiken om iets te zoeken. In de jaren 90 was dit waarschijnlijk een goede manier om bedrijven of websites te vinden, maar dat is tegenwoordig niet het geval meer.

Google is inmiddels zo geavanceerd dat je veel meer en betere antwoorden kunt vinden dan via startpagina’s.

Ik zou niet verrast zijn om uit te vinden dat alleen partijen die backlinks willen krijgen nog startpagina’s bezoeken!

Moet je nu zelf ook maar allerlei backlinks op startpagina’s maken?

Moet je nu dus maar gelijk helemaal los gaan omdat jouw concurrenten er ook zoveel hebben?

Dit blijft een lastige keuze. Je kunt dit zeker doen, totdat Google er een bezem doorheen haalt. Je weet dat dit soort pagina’s eigenlijk nog een onzinnig bestaan hebben, en van de een op andere dag jouw website kunnen beschadigen. Je wilt toch een bedrijf hebben dat lang mee kan gaan, dat nog lang in de zoekresultaten gevonden kan worden?

Waarom zou je dan deze gok nemen en jouw website puur en alleen laten linken vanaf startpagina’s? Dat is toch vragen om problemen?

Startpagina’s zijn in het beheer van online marketing bureaus 

Het beheer van deze startpagina’s ligt eigenlijk altijd bij online marketing bureaus en linkbuilders. Ga maar eens vragen op websites zoals sitedeals.nl om backlinks. Je zult dan een spreadsheet ontvangen met tientallen of honderden verschillende startpagina’s en pbn’s.

Zelfs de grootste online marketing bureaus in Nederland volgen de richtlijnen van Google niet. Het grotendeel heeft veel van deze pagina’s en PBN’s in het bezit die ze puur en alleen gebruiken voor linkruil.

Je hoeft jezelf dus niet af te vragen of startpagina’s nog wel werken, maar of jij het risico wilt nemen voor jouw bedrijf. Wil je echt dat het merendeel van jouw links van startpagina’s komt? 

En als jouw site eens bezoek krijgt van een Google medewerker, dan heb je veel kans dat je een handmatige actie (penalty) krijgt door het overtollig gebruik van dit soort websites.

Ik kan me goed voorstellen dat dit soort websites namelijk worden gezien als Spam. Bekijk hier maar het voorbeeld van 1 van de websites die ik heb uitgelicht. Met Moz kun je kijken hoe hoog de spam score is van een bepaald domein, of pagina.

Hoger in Google komen en blijven met goede backlinks.

Als je afhankelijk bent met jouw bedrijf van de vindbaarheid in Google moet je wel even 2 keer nadenken over de manier van linkbuilding voor jouw site.

Het toevoegen van links op startpagina’s is niet in zijn geheel af te raden, maar ik zou daar niet elke maand voor betalen aan linkbuilders. Dat kun je zelf ook nog wel. Je kunt veel beter backlinks proberen te krijgen van normale websites met echte bezoekers. Het liefst van websites in jouw eigen branche.

Als je jezelf bezig gaat houden met het verkrijgen van backlinks kom je al snel in een grijs gebied terecht. Niemand die linkbuilding doet volgt 100% de richtlijnen van Google. Dat is eigenlijk onmogelijk. Zelfs het vragen van een backlink is al tegen de regels. Het is daarom van belang om te beslissen hoeveel risico je wilt nemen en hoe je jezelf kunt verantwoorden voor een bepaalde link.

Daarnaast is het van belang om te weten waarom je voor een follow of nofollow link kiest. Vergeet ook niet ons blog te lezen: Nofollow links hebben geen waarde voor Google? Het is soms helemaal niet verkeerd om no-follow links te krijgen! 

Heb je zin om hoger te scoren in Google? 

Begin dan altijd met een diepgaande analyse van jouw website voor je gaat link builden. Los alle problemen op, en begin dan pas met het optimaliseren van de inhoud. Als je on-page en inhoud goed genoeg zijn kun je beginnen met linkbuilden. Het is veel lastiger om backlinks te krijgen naar websites zonder goede inhoud. Niet dat content King is, maar het hebben van linkbare content is wel belangrijk voor linkbuilding. Lees ook zeker onze linkbuilding tips, als je linkbuilding zelf wil gaan doen.

Weet je nog niet waar je precies moet beginnen? 

Vragen

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter