Screaming Frog review!

screaming frog seo tool

Weet je niet precies waar je moet beginnen met optimaliseren van je website? Begin dan met Screaming Frog SEO Spider. Een van de beste SEO tools om een diepgaande scan van jouw website te maken.

Je kunt de software gratis downloaden, maar is daarmee wel beperkt bruikbaar.

Screaming Frog SEO Spider software

Waarom zou je een website scan nodig hebben?

Als je langere tijd jezelf niet lekker voelt, dan is het verstandig eens je dokter te bezoeken. Dan is het geen overbodige luxe om te onderzoeken waar deze ‘storingen’ in je lichaam vandaan komen, en hoe je er weer af kunt komen. Nu, zo een onderzoek kun je vergelijken met een website scan. In welke staat is jouw website, en zou dit ten koste kunnen gaan van de prestaties in Google?

Zoekmachine optimalisatie begint daarom altijd met een diepgaande analyse van de website. Want je wilt toch ook niet dat een dokter je naar huis stuurt en zegt: je lichaam ziet er prachtig uit (website design), je bent getraind door de beste coach (websitebouwer) dus je hoeft jezelf geen zorgen te maken. 

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Nee, daar zou je niets aan hebben.  

Helaas gebeurt dit maar al te vaak. Er zijn webbureaus die tegen een klant zeggen: upload de beste foto’s door die je hebt, zodat we die op de website gebruiken. Geweldig mooi, van hoge kwaliteit, iedereen zal ervan smullen. 

Uhmmmmm…… waar ben je mee bezig? 

Ben je misschien vergeten dat een superlangzame website juist NADELIG is?

Toch kom ik dit soort websites vaak tegen. Een website had bijvoorbeeld een laadtijd van 2 minuten op een mobiele telefoon! Niemand die zo lang wil wachten tot een pagina is geladen. En 1 van mijn oude klanten had daar juist last van.

Het was trouwens ook nog eens gebouwd met Divi. Ik heb misschien nog geen 100 websites geoptimaliseerd, maar de Divi websites die ik tegen ben gekomen zijn allemaal……slecht…  Ja, echt waar. Veel te langzaam, en erg ongemakkelijk om mee te werken. 

Tip: Als je echt een goed WordPress Thema voor SEO wilt hebben, kijk dan eens naar Astra WP of Kadense.

Wat kun je doen met Screaming Frog?

Met Screaming Frog SEO Spider kun je een diepe scan van je website maken. Zo kom je er achter of er problemen te vinden zijn, en tegelijkertijd krijg je een mooi overzicht met alle belangrijke informatie zoals welke titel elke pagina heeft, welke meta omschrijving, hoe lang ze zijn, welke afbeeldingen je hebt etc.

Exporteer de tabel, en gebruik hem in een spreadsheet.

Het mooie van deze tool is de koppeling met andere software. In plaats van alleen informatie te gebruiken die van jouw website komen (zoals titel, en metaomschrijving), wordt elke URL ook nog een doorgelicht voor zijn prestaties in zoekmachines.

Screaming Frog kun je namelijk koppelen met Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, Moz, Page Speed Insights en Majestic door middel van een API. Hiermee krijg je dus opeens veel meer informatie per URL die je weer kunt gebruiken om jouw SEO te verbeteren.

Als de scan klaar is, kun je een bestand exporteren en uploaden naar een spreadsheet. (Deze optie is niet beschikbaar voor de gratis versie van Screaming Frog).

In deze spreadsheet zie je alle Url’s van de website onder elkaar. Achter elke URL zie je de Titel van de pagina, de Meta omschrijving en nog 30 statistieken.

Door middel van de koppeling met Analytics en Google Search Console en de gratis koppeling met Mozscape (gewoon even een gratis account aanmaken) kun je ook het aantal sessies zien, hoeveel keer er op deze pagina is geklikt vanuit Google, en hoeveel backlinks elke URL precies heeft. Sinds deze koppelingen gratis zijn, is het altijd aan te bevelen deze te gebruiken.

Als je een betaald abonnement hebt bij Majestic of Ahrefs, kun je deze natuurlijk ook koppelen om voornamelijk backlink datat te koppelen per URL.

Ik hoop dat je nu begrijpt waarom deze tool zo enorm handig is. 

Je krijgt 1 mooi overzicht van je website, met daarin het overzicht van al je pagina’s, wat er op die pagina’s staat, en hoe ze presteren. Geweldig toch?

Met dit overzicht heb je gelijk een benchmark van je website. Je kunt deze spreadsheet verder helemaal naar wens maken en met meerdere mensen delen. Je zou deze zelf als onderdeel van je keyword mapping kunnen maken, maar dan wordt hij echt heel uitgebreid.. 

Hieronder is mijn werkwijze met deze tabel in Google Spreadsheets: 

  1. Maak een filter op de bovenste rij.
  2. Filter eerst alle onnodige URL’s er uit. (zoals CSS bestanden, pdf’s, scripts en afbeeldingen) Zo heb je alleen een overzicht met de echte pagina’s op je website. 
  3. Verberg kolommen die niet belangrijk zijn. Bijvoorbeeld meta robots, titel width, text ratio etc. Deze kolommen moet je Niet Verwijderen, want bij het optimaliseren heb je ze weer nodig, vandaar ook dat je het beste filters kan gebruiken..
  4. Gebruik de optie: conditionele opmaak om de uitschieters te zien. In de kolom met H1’s gebruik ik een rode kleur als de kolom leeg is. In de kolom met H1-2 (dus de tweede H1) laat ik cellen rood worden indien ze een 2e H1 hebben. 

Zodra je alle filters toevoegt met de conditionele opmaak heb je een mooi overzicht om te beginnen aan je website optimalisatie. Hierboven zie je dus een aantal status codes zoals een 200, 301 en 307. 

Vaak is hier low-hanging fruit te vinden. Missende Titels, missende H1’s, te korte titels, te korte pagina’s, pagina’s met te weinig bezoekers, en nog veel en veel meer. 

Kun je enkele voorbeelden geven waar deze tool precies bij kan helpen?

Als het nog niet helemaal duidelijk is wat Screaming Frog voor je kan betekenen zal deze lijst je wel kunnen helpen. 

  • Bekijk welke pagina’s een H1 kop missen zodat je die kan toevoegen.
  • Welke pagina’s een meta omschrijving missen.
  • Welke pagina’s te groot zijn (te veel afbeeldingen)
  • Je kan zien welke URL’s niet meer bestaan, maar wel een link krijgen, dus URL’s die een 404 error geven (ook handig voor link building)
  • Onderzoek of pagina’s een no-index tag hebben, waardoor ze niet in Google te vinden zijn.

Wat moet Screaming Frog kosten? Alleen met een jaarlijkse licentie

Screaming Frog SEO Spider gebruikt jaarlijkse licenties en geen maandelijks abonnement. En sinds ze in de UK zijn gevestigd betaal je wel VAT, behalve als je een BTW nummer hebt. 

Een 1-jarige licentie kost £149,00 per jaar. Maar tegenwoordig kun je ook afrekenen in Euro’s en dan komt het op € 185,00 uit.

Wil je gewoon een keer kennis maken met deze tool zonder te betalen, dan kun je ook de gratis versie gebruiken. Deze is alleen beperkt tot 500URLs, en je kunt geen instellingen wijzigen, of exports maken.

Wil je graag een spreadsheet hebben van jouw website?

Veelgestelde vragen over Screaming Frog

  • Wat is Screaming Frog in het kort?

    Screaming Frog is software die de website helemaal uitpluist om problemen op te sporen. Daarnaast is het een uitermate handige tool om te gebruiken voor benchmarking en analyses. 

  • Is Screaming Frog gratis om te gebruiken?

    Je kunt Screaming Frog gratis gebruiken tot 500 URI’s. Dit betekent dat elke afbeelding en bestand mee wordt gerekend. Als je dus 10 pagina’s met 50 afbeeldingen hebt, zijn dit al meer dan 500 URI’s. 

  • Kun je Screaming Frog gebruiken voor website analyses?

    Ja, dit is waarschijnlijk de meest gebruikte software voor website analyses. In het Engels wordt dit SEO Audits genoemd. Daarmee kijk je naar de prestaties en de gesteldheid van een website. Je kunt er allerlei data uit krijgen. 
    Dit is mijn nummer 1 tool die ik echt niet kan missen bij het optimaliseren van websites.

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.