Hoe maak je een nofollow link in WordPress, Gutenberg

hoe maak je een nofollow link in wordpress

Ben jij er nu ook achter gekomen dat je bepaalde links beter op nofollow kunt zetten? De volgende vraag die je dan moet stellen: hoe doe ik dat eigenlijk? Helaas loopt de standaard editor in WordPress een beetje achter de feiten aan. Gutenberg is in dat opzicht niet echt heel SEO vriendelijk. Een link op nofollow zetten is in mijn opzicht gewoon een basisfunctie die elke editor moet hebben. Maar Gutenberg heeft deze optie niet. Schandalig. 

Stappenplan om een link op nofollow te zetten in WordPress. 

Ik neem je nog even terug naar het voorbeeld dat we in de vorige blogs hebben gebruikt. De NOS link. Nu gaan we de link bewerken zodat deze geen waarde meer doorgeeft aan de gelinkte pagina. Je kunt dit overigens zowel voor interne links als links naar andere websites gebruiken. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je deze alleen moet gebruiken voor externe links. Externe links geven waarde door aan andere websites, daarom zijn backlinks zo ontzettend belangrijk voor Google. Google is overigens niet de enige waar een backlink belangrijk voor is, ook voor bezoekers.


Soms wil je dat een interne link (pagina eigenlijk) ook niet wordt gecrawld en geïndexeerd. Dan kun je eenvoudig de link op nofollow zetten. Nu ga ik je laten zien hoe jij een link op nofollow kunt zetten met Gutenberg. 

Stap 1: Open de pagina met de Gutenberg editor. 

Als je de Gutenberg editor opent in een pagina scroll je naar het gedeelte toe waar de link staat. 

Stap 2: Selecteer de tekstblok die je wilt bewerken en kies: Als HTML bewerken

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Hier moet je even goed kijken. Als je een tekstblok selecteert verschijnt er een nieuw venster boven het blok met aan de rechterzijde 3 puntjes die verticaal boven elkaar staan. Er verschijnt nu een drop-down menu met een van de opties: Als HTML Bewerken. Klik daarop om de tekst als HTML code te bewerken.

Stap 3: De rel=”nofollow” tag toevoegen aan de links

Hier moet je even goed oppassen wat je doet. Als je deze HTML code op de verkeerde plek zet werkt het niet. Wees niet bang dat je het fout doet, want het is zo weer opgelost. Straks laat ik nog even een ander trucje zien als je te bang bent om het verkeerd te doen. 

Kijk naar het gedeelte in de code waar je URL ziet staan. In ons geval is dat https://nos.nl :
NOS

Zet je muis precies achter de aanhalingstekens die achter de URL staan. Dus op de plek waar ik de rode tekst staat. 

HIER>NOS

Daar vul je de woordjes rel=”nofollow” toe, dit is de link attribuut die we hier behandelen. Het komt er dan zo uit te zien. 

rel=”nofollow>NOS

Waarschuwing: als je de aanhalingstekens toevoegt moet je nog wel even op Enter drukken om deze tevoorschijn te laten komen. Al heb je op de aanhalingstekens gedrukt, dan verschijnt het nog niet automatisch in je scherm. Dit heeft met de functie te maken die de dubbele punt bovenop een letter zet. Hier gaat het vaak fout.

Stap 4: Sla de wijzigingen op. 

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de pagina op te slaan. Zelf bekijk ik de tekst nog even in de normale editor om te zien of ik niet per ongeluk iets heb gewijzigd of verwijderd. Dit doe je op de volgende manier: 

Klik op de 3 puntjes die verticaal boven elkaar staan en kies voor Visueel bewerken. 

Als dit er goed uitziet, kun je de pagina/blog opslaan door rechtsbovenin op Bijwerken te klikken.

Stap 5: controleer of de nofollow links daadwerkelijk werken en op nofollow staan

Gebruik een SEO plugin of bekijk de broncode of de nofollow tag goed staat ingesteld. Klik vervolgens ook eens op de link op je site om te zien of hij nog werkt. 

Als je niet weet hoe je kunt zien of een link op nofollow staat, verwijs ik je graag naar ons vorige blog: Wat is een nofollow link. Daar ga ik wat dieper in op de manier hoe je een nofollow link kunt ontdekken en controleren. 

Hulp nodig bij het zoeken, vinden en aanpassen van een nofollow link?

Lees allereerst de volgende artikelen voor je een vraag gaat stellen:

Als je hulp wilt met SEO en linkbuilding in het algemeen, neem even contact op.

Veelgestelde vragen

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.