Wat is webhosting?

Wat is webhosting?

Om een website te kunnen gebruiken heb je 2 dingen nodig, een domeinnaam en webhosting. Elke website die op het internet zichtbaar is heeft zijn bestanden ergens op een server staan, om aan de bezoeker te laten zien. In de meeste gevallen is dit vanuit een datacenter waar veel servers staan met de gegevens van vele websites. Maar het is ook mogelijk om een losstaande computer te gebruiken voor alle bestanden, maar dat is minder aan te raden vanwege de snelheid en veiligheid.

Wat is een hosting provider?

Hosting is eigenlijk het huren van een computer/server (gedeelte) waar bijvoorbeeld de website op draait. De website draait dan op de server van een hosting provider ipv een lokale server of computer.

Een hosting provider is het bedrijf dat deze hosting aanbiedt aan jou. De kwaliteit verschilt per hosting aanbieder en per pakket. In Nederland heb je keuze uit tientallen providers elk met hun voors en tegens.

Hosting van een website is net zo belangrijk als de juiste brandstof voor een auto.

Omdat Hosting een van de belangrijkste onderdelen is van je website kun je het best een hosting provider en hosting pakket dat het best bij jouw website past.

Heb je een kleine website, en doe je alles voor de lol of als visite kaartje, dan is een minder snelle hosting pakket afdoende. Is jouw bedrijf afhankelijk van jouw website, dan zul je zeker wat meer moeten uitgeven aan goede, snelle, stabiele en betrouwbare hosting.

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Wat zijn onder andere hele belangrijke factoren voor goede hosting:

 1. Uptime.
  Dit betekent de tijd dat de server waar de website op worden gehost, online en bereikbaar is. De meeste providers garanderen een 99,xx% uptime.
  Downtime is het tegenovergestelde, dat betekent dat de website niet bereikbaar is. De server is dan “down”, oftewel onbereikbaar. Een goede hosting partij heeft zo weinig mogelijk downtime!!
 2. Snelheid
  Afhankelijk van jouw website kan dit wel de belangrijkste reden zijn om te kiezen voor een hosting partij en een hosting pakket. Hoe sneller de hosting is, des te beter. Vooral de tijd dat de server reageert op het eerste verzoek is belangrijk, ook wel de TTFB genoemd.
  Alhoewel Google zelf zegt dat dit nog geen ranking factor is, is het bijkomend effect wel degelijk interessant. 1 seconde langer wachten kan tot 7% minder conversies lijden. Dus wanneer een bedrijf 100.000 euro per dag omzet, komt dat dus neer op 2.5 miljoen euro per jaar. Aldus het onderzoek door Kissmetrics. Sinds juli 2018 is de Mobile First Indexing van Google actief, en concentrereert ze vooral op mobiele gebruikers statistieken! Je kunt daarvoor een tool gebruik zoals Mobiel Website Tester: https://testmysite.withgoogle.com/intl/en-gb of Page Speed Insights: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
 3. Shared of dedicated
  Een website hosting partij heeft vaak tientallen of honderdtallen servers draaien. Op 1 zo een server kunnen natuurlijk veel website draaien omdat veel website niet zo groot zijn. Dit noemen we Shared Hosting, oftewel gedeelde hosting.
  Gedeelde hosting is logischerwijs langzamer dan een Dedicated server. Een dedicated server is een server die alleen jouw website draait. Dus 1 computer voor 1 website. Het nadeel is hierbij wel dat dit veel duurder is.
 4. Locatie.
  Wanneer jouw bedrijf internationaal verkeer krijgt, en jij veel zaken doet in het buitenland, dan is het te overwegen om de hosting in het land te laten doen waar het grootste gedeelte van jouw bezoekers vandaan komen. Lokale hosting is eigenlijk altijd (normaal gesproken) sneller dan hosting in een ver land voor dezelfde prijs en zelfde specificaties.
 5. Beperkt dataverkeer.
  Sommige hosting providers hebben een limiet aan maandelijks dataverkeer. Het is heel belangrijk om te weten of jouw website verkeer wel binnen dat limiet valt. Natuurlijk is bij een provider altijd wel een ander pakket beschikbaar met een hoger limiet maar het is beter dit te bekijken voor je een pakket afneemt.
 6. Support.Goede customer service is erg belangrijk al zeg ik dat persoonlijk. Denk maar aan het scenario dat jouw website `even` uit de lucht is.
  Wil je dan dat iemand jou direct kan helpen? Of wil je een mailtje sturen met een antwoordtijd van 1 uur-12 uur.
  Denk het niet toch?
  Of zijn ze `savonds en `snachts niet bereikbaar? Maar wat als er toevallig veel verkeer savonds op jouw website komt.
  In sommige gevallen kun je een SLA afsluiten die jou de toegang geeft tot 24/7 telefonisch support.
  Vergelijk voor je de stap neemt.
 7. Reviews
  Zeker een belangrijke factor voor het kiezen van goede Hosting. Waar lopen mensen tegen aan. Is het de support. Lees je goed in op de verschillende ervaringen van mensen. Maar onthoud dat vooral de klagende mensen het nieuws opzoeken!
 8. Nog een laatste lijstje:
  1. Wat zijn de e-mail mogelijkheden? Makkelijk in te stellen, zijn ze gratis?
  2. Is er een gratis SSL certificaat beschikbaar?
  3. Zijn jouw registratie gegevens privé?
  4. Is het dashboard duidelijk en werkbaar?
  5. Kun je een website makkelijk opzetten, is deze makkelijk aan te passen of te verhuizen?
  6. Wat is de Backup mogelijkheid?

Onze ervaring met Hosting partijen: En wat kost webhosting?

Neostrada wordpress hosting

Wij gebruikten de website hosting van Neostrada, en is daar heel goed over te spreken. De Service was fantastisch.

Ik heb mijzelf al een paar keer per ongeluk op de blacklist gezet door teveel aan mijn contact pagina te werken, welke bij hun automatisch wordt beveiligd voor misbruik. En telkens via de chat het probleem opgelost binnen 1-2 minuten. `s Avonds laat via de mail, en toen werd er ook binnen een korte tijd op gereageerd. Ze leveren ook speciale hosting voor WordPress, welke optimaal is ingesteld voor WordPress website, zodat je meer zekerheid hebt van een snelle WordPress website! En dat is juist ook weer goed voor je WordPress SEO.

De prijzen varieren van € 2,95 voor gedeelde standaard hosting, tot € 14,95 voor WordPress hosting.

Hostgator / Godaddy

Een van mijn eerst hosting partijen was Hostgator, omdat ik in hun mooie prijzen was getrapt. Het begon allemaal leuk en goedkoop, maar het werd al snel duurder toen bleek dat er geen Privacy protection was, en ook geen SSL certificaat. De een was $15 en de andere was $50 per jaar. De vernieuwing van de hosting nadat de aanbieding is afgelopen is ook flink . Dus Hostgator is zeker af te raden als buitenlandse host. Hetzelfde geld voor Godaddy. Deze heb ik niet gehad, maar kom ik regelmatig tegen op de forums waar men klaagt over ze!

Siteground

Ook een goede hosting. Ook deze probeert hun pakketten zo goedkoop mogelijk aan te bieden zoals Hostgator, maar bij een vernieuwing van het abonnement wordt het bedrag opeens een stuk hoger! Deze begint bij $4, en loopt daarna snel op.

Cloudways

AANRADER!

Nu gebruiken ik Cloudways voor al mijn websites. Deze gebruikt servers van Vultr, Digital Ocean, Google, Amazon AWS etc. Het voordeel van cloudways dat ze het eenvoudig maken je eigen virtuele server te beheren op de platformen die ik net noemde! Je hebt al een server voor ongeveer € 12,- . wanneer je direct naar de platformen gaat die ze gebruiken ben je 50% goedkoper uit. Maar dan moet je wel alles zelf doen als er iets mis gaat. Daarom heb ik er voor gekozen om met Cloudways in zee te gaan, omdat ik dan hulp kan krijgen en support bij mijn problemen.

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.