Wordpress SEO

20 WordPress SEO tips voor 2024

Als je website gemaakt is met WordPress dan is dit een blog voor jou! WordPress is op dit moment het meest gebruikte CMS systeem wereldwijd, maar dat betekent niet dat het gelijk goed werkt voor jouw vindbaarheid. Verre van dat. Waar moet je allemaal op letten als je SEO gaat doen, en wat zijn de valkuilen? SEO is niet zo eenvoudig, en stel vooral niet al je vertrouwen op een WordPress SEO plugin.

WordPress SEO tips voor beginners en gevorderden

WordPress SEO Plugins

Laten we allereerst eens kijken naar WordPress SEO plugins, en waar jij op moet letten.

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Als je met WordPress website werkt, weet je dat er een helemaal plugins zijn. WordPress plugins kun je een beetje vergelijken met gereedschap. Je kunt misschien niet zonder, maar je moet wel weten hoe je het moet gebruiken. Een plugin speciaal voor SEO doet echt geen wonderen als je niet weet hoe SEO werkt of hoe je die in moet stellen. Het is een gereedschap die jezelf ter hand moet nemen.

Onthoud dit goed want veel mensen denken dat het ‘gebruik’ van een SEO plugin hen al helpt, en dat is dus niet zo.

De bekendste SEO tools (Yoast SEO, SEOpress, Rankmath)

Je zult er vast al van gehoord hebben Yoast SEO. Het is een van de meest bekende en gratis WordPress SEO plugins beschikbaar. En daarom is dit vaak ook de eerste plugin die men gebruikt voor SEO. Helaas heeft Yoast zeker problemen gehad in het verleden, en blokkeren ze veel functies in hun gratis versie, zodat ik liever een andere plugin aanraad. Maar toch wil ik heel even stilstaan bij deze plugin, want als je weet waat je op moet letten, en wat het wel en niet kan, dan kun je hier ook mee uit de voeten als het moet. Helaas betekent dat wel dat je vaak nog een extra plugin moet installeren omdat deze functie alleen in de betaalde versie zit.

Elke SEO plugin geeft je de mogelijkheid om verschillende SEO onderdelen aan te passen op je website. Denk bijvoorbeeld maar aan de titel van een pagina en de meta omschrijving. Daarnaast maakt Yoast SEO gebruik van een soort stoplicht systeem met “groene, oranje en rode bolletjes”. Deze kleuren moeten aangeven hoe goed jij deze SEO onderdelen hebt toegepast op je pagina.
Wanneer je iets goed hebt gedaan, is het bolletje groen. Als er nog iets niet juist is ingevuld, krijg je een rood bolletje.

Het oranje bolletje wordt gebruikt wanneer de gegevens wel ingevuld zijn, maar nog niet optimaal.

Yoast SEO bolletjes met uitleg

Sommige mensen proberen alle bolletjes groen te krijgen en denken dan dat hun SEO dan goed is.

Ik raad je aan om vanaf nu niet meer te letten op die “groene bolletjes”. Het is veel belangrijker om te begrijp waarom Yoast hier naar kijkt, en waarom veel niet zo belangrijk zijn. En alleen met die kennis kun je zelf je website verbeteren, en daardoor een rood of oranje bolletje gewoon negeren.
Er is bijvoorbeeld helemaal geen gouden regel voor het “aantal” woorden op een pagina. Wil je hier overigens nog meer over lezen, lees dan zeker ook ons blog: stop met het kijken naar de kleurtjes in Yoast SEO.

Aantal woorden per pagina

De tekst bevat 712 woorden. This is more than or equal to the recommended minimum of 300 words.
Laten we eerlijk zijn, als jouw concurrenten 5000 woorden gebruiken, en jij maar 350, dan is je bolletje wel groen, maar zul je echt nooit gevonden worden op de eerste pagina!

Pro tip: Het is veel belangrijker om naar jouw concurrenten te kijken, en niet naar de kleurtjes!

De XML sitemaps:

Een van de meest belangrijke onderdelen die bijna iedereen fout doet!

Ik leg even uit waarom.

Zoekmachines zoals Google en Bing maken gebruik van crawlbots die websites bezoeken op zoek naar nieuwe pagina’s. Met een XML sitemap geef je een overzicht van alle pagina’s op die website. En hierdoor kun jij beslissen welke pagina’s je wel, en welke pagina’s je niet wilt laten vinden door Google.

Helaas is het zo geregeld in Yoast, dat alle soorten pagina’s die op een website zijn ontstaan automatisch in een sitemap terecht komen. Vul maar een je domeinnaam in gevolgd door .sitemap.xml (voorbeeld https://rankify.nl/sitemap.xml).

Het grootste probleem van de ingebouwde Yoast Sitemaps, is dat ze daadwerkerkelijk alle soorten pagina’s laat zien. Dus als je een plugin hebt geinstalleerd die een specifieke pagina maakt voor al je FAQ vragen. Dan worden die vaak door Yoast in 1 sitemap gezet. En als je Custom pages hebt, en custom blokken, dan komen die ook allemaal in een Sitemap terecht. Zo ontstaan er soms tientallen sitemaps met onzinnige content.

Als je niet weet dat je dit allemaal handmatig moet UITSLUITEN, dan loop je sowieso tegen het probleem aan dat er enorm veel onnodige URLs worden geïndexeerd. En dit kan enorme invloed hebben op jouw vindbaarheid.

Zodra Google of Bing deze Sitemap heeft gezien, gaan ze alle URLs die daarin staan proberen te indexeren. Als je meer wilt weten over dit gebeuren, lees dan onze blog: crawling en indexatie.

Hieronder zie je dat de XML Sitemap van Yoast is ingeschakeld.

plaats waar je de sitemap kan instellen

Titels en Meta omschrijving

Dit is een van de meest nuttige onderdelen van de tool om jouw pagina’s beter vindbaar te maken.

Stel, je loopt een bibliotheek binnen op zoek naar een boek over online marketing (om maar even iets geks te noemen). Je loopt naar de hoek waar je denkt dat er boeken te vinden zijn over marketing. Tot je verbazing zijn alle boeken zwart, en zonder titel. Hoe weet je dan waar dit of dat boek over gaat? Geen idee?

Precies!

Een goede titel is dus niet alleen belangrijk voor een boek, maar ook voor een webpagina. De Meta Title wordt in WordPress automatisch gekopieerd uit de titel die je aan je de pagina hebt gegeven. Maar met de optie Snippet Preview in Yoast kun je deze zelf aanpassen. En daar ligt de kracht.

Hieronder staat even snel een voorbeeldje.

TIP: De Pagina Titel (meta title) is 1 van de meest belangrijke SEO factoren.

Zet daarom je keyword altijd in de meta-titel. (En het liefst vooraan in de titel).

De Meta description is juist het tekstgedeelte dat je onder de titel zit in de zoekresultaten. Deze geeft je kans om even in het kort over de inhoud te praten van jouw pagina. Alhoewel dit wellicht geen ranking factor is voor Google of Bing, is het toch enorm belangrijk om hier goed gebruik van te maken.

Met de meta omschrijving kun je namelijk de zoeker in Google overhalen om jouw website te bezoeken.

Hier is het overzicht van Yoast SEO. Dit overzicht is te vinden op elke pagina van je website, helemaal onderaan.

Titel en omschrijving instellen in de yoast seo plugin

Search Console Validatie/ Bing validatie

Om je website te verifiëren in Google Search Console heb je enkele opties. Een van deze opties is het toevoegen van een HTML bestand aan je website. Deze kun je in de map van de website op de webserver uploaden. SEO plugins zoals Yoast hebben vaak een ingebouwde optie hiervoor. Zie onderstaande afbeelding. Dit scheelt dus aanzienlijk aan tijd!

TIP: het is nog beter om jouw website met domein property te verifieren via je DNS records, maar dat even terzijde.


In Search Console zie je een ID, welke je kunt kopiëren, en daarna in Yoast kan plakken. Dit kan ook voor Bing. Zo kun je snel en eenvoudig jouw website laten verifiëren in GSC. Je kopieert gewoon de hele tekst die Google Search Console laat zien, en plakt hem in het veld. Yoast zal zelf de onnodige tekens verwijderen!

Insluiten of uitsluiten van indexatie

Vaak wil je niet dat Google en andere zoekmachines alles indexeren dat er te indexeren valt!
Er zijn een aantal dingen die je (in de meeste gevallen) het beste niet kan laten indexeren voor SEO. Dit zijn onder andere Tags, Authors en soms de Archives.

Deze pagina’s zijn vaak duplicate content of “thin content”. Beide zijn niet goed voor je website, en halen de waarde van je website omlaag. Je kan dit soort pagina’s of overzichten uitsluiten door een NoIndex tag toe te voegen aan de pagina. Binnen Yoast kun je aangeven wat je wel en wat je niet wilt laten indexeren. Standaard staat alles zo ingesteld dat alles geindexeerd mag worden. Dit heeft dus directe invloed op SEO voor WordPress websites.

Uitsluiten voor indexatie:

Ga naar de pagina die je niet wilt laten indexeren in WordPress, en onderin het scherm zie je het volgende venster. Klik op het wieltje aan de linkerzijde en selecteer index of no-index zoals in onderstaande is weergegeven. Uiteindelijk komt er een stukje tekst in de broncode van de pagina te staan die Google kan lezen.

De Canonical URL instellen

De URL der URL’s.

Het is mogelijk dat een pagina te bereiken is via verschillende URL’s, bijvoorbeeld door het gebruik maken van een filter, of door een slash weg te halen achteraan de URL.
Dan is het belangrijk om aan de zoekmachines te vertellen welke van de pagina’s de originele is en welke dus geïndexeerd moet worden.

Wanneer een zoekmachine 2 of 3 URL’s ziet met dezelfde inhoud, zullen deze tegen elkaar opboksen in Google, en dat is niet zo handig! Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een Canonical URL.

Als de Canonical URL niet goed staat kan het zijn dat een andere pagina wordt geïndexeerd. Dit komt voor in bepaalde gevallen, vooral bij webshops waar veel varianten van 1 product kunnen worden bekeken.
Ook dit kun je eenvoudig toepassen wanneer je naar de betreffende pagina of post gaat, en onderin het scherm de instellingen aan te passen. Zie onderstaande afbeelding.

instellen van de canonical url in yoast

Uit ervaring weet ik dat het goed toepassen van een canonical kan lijden tot verbetering de zoekresultaten. Als je bijvoorbeeld 2 of meer pagina’s hebt die volgens Google voor hetzelfde zoekwoord gevonden worden. Dan kun je aan 1 van deze canonical instellen met de URL van de andere.

Schema.org / structured data

Je kunt tegenwoordig hier meer en meer gebruik van maken, en dingen in de zoekresultaten tonen die helpen bij je SEO. Ik moet eigenlijk zeggen, dat het in de zoekresultaten juist kan helpen met je CTR oftewel clickthrough rate. Om zoekmachines een handje te helpen om te weten waar een pagina over gaat kun je een stukje “onzichtbare code” toevoegen aan een pagina. Deze code omschrijft de inhoud van de pagina’s die de zoekmachine kan lezen. Is jouw website van een lokaal bedrijf, of van een organisatie, dan kun je dit laten weten aan zoekmachines door de code voor Lokale onderneming of Organisatie toe te voegen.

Verkoop je producten en wil je per product de prijs en een ster-review laten zien in de zoekmachines dan kun je die gegevens zo opmaken dat zoekmachines dit kunnen “lezen” en laten zien in de zoekresultaten. Bekende plugins hiervoor zijn: Markup (JSON-LD) structured in schema.org,  All in one Schema, en WPSSO Core. Zelf gebruik ik de betaalde versie van WP Astra, en die hebben een ingebouwde Schema plugin die ik gebruik.

Helaas kan deze code ook worden misbruikt voor dingen waar ze niet voor bedoelt zijn. Hier worden wel eens handmatige acties (manual penalties) voor uitgedeeld.

Featured Snippet SEO

Caching Plugins

Snelheid!

Wat doe jij als je moet wachten op een pagina die aan het laden is?

Binnen 3 seconden verlaat ongeveer 10% van de bezoekers de pagina die te langzaam laadt.

Wanneer een bezoeker een langzame website bezoekt, heb je grote kans dat ze terug zal bouncen naar de zoekresultaten. Dat heeft invloed op je website en in de loop van de tijd ook jouw posities in Google.

Gelukkig zijn er oplossingen om jouw website sneller te laten laden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een Cachin plugin die jouw website kan cachen. De plugin maakt dan een soort kopie van je pagina (een soort foto zeg maar) en die laat ze aan de bezoeker zien. Deze techniek kan veel invloed hebben op de snelheid van jouw website. Helaas is het niet voor elk thema zo simpel in te stellen zonder met de instellingen te spelen. Een caching plugin is daarom erg belangrijk voor SEO.

Ga je caching plugin gebruiken? Maak dan eerst een backup van je website. Probeer zelf enkele caching plugins om te zien wat het met de snelheid van je website doet. Schrik niet dat je website tijdens het testen zeker eens raar werkt of helemaal breekt. Dit komt regelmatig voor.

Zelf ben ik langere tijd fan geweest van de gratis plugin genaamd WP Fastest Cache. Deze is eenvoudig te gebruiken en heeft maar een paar instellingen. Ik kan me niet herinneren hier echt problemen mee gehad te hebben. Het resultaat was dat ik al snel enkele seconden kon winnen. Mijn homepage ging van 1.4 seconden naar 0.4 seconden volgens de test module van Pingdom tools. Dit kan een belangrijke verbetering zijn voor jouw WordPress SEO. Ook heb ik de plugins W3 cache en de allersnelste caching plugin Swift Performance gebruikt. Inmiddels ben ik qua hosting verhuisd naar Vultr en gebruik ik Breeze als caching plugin.

Een bekende premium WordPress plugin is WP Rocket. Deze kost ongeveer $39 per jaar en veel mensen werken daar mee.

Waarschuwing!
Swift Performance is zo een krachtige plugin dat die eigenlijk alleen voor vergevorderde WordPress gebruikers is aan te bevelen! Er kan ontzettend veel fout gaan met deze plugin, en dat gebeurt dus ook heel vaak. 1 dingetje verkeerd instellen en je website is ontoegankelijk, maar dat geld eigenlijk ook voor de meeste Caching plugins.

Heb je heel veel technische kennis in huis, en heb je tijd om je te verdiepen in deze materie, dan is dit waarschijnlijk de allerbeste caching plugin!

Mijn aanbeveling is om al je pixels, trackers, en script in te laden via Google Tag Manager. En dan hoe je alleen maar de Tag Manager script in de header te zetten, en kun je alles vanaf 1 positie regelen zonder in te hoeven loggen op de website.

Dit is overigens ook de aanbevolen manier wanneer je met verschillende teams aan een website werkt. Want soms heeft iemand geen toegang tot de site, maar kun je toch aanpassingen doen. Als je een script uit wilt zetten ga je naar Tag Manager en ze je de desbetreffende script (tijdelijk) uit, zonder hem te verwijderen.

Voordelen:

  • Je kunt allerlei scripts inladen via Tag Manager
  • Je hebt 1 centrale plek waar je alle scripts kunt zien en instellen
  • Je hebt geen toegang nodig tot de website. Wanneer de code in de header staat, ben je klaar.
  • Het werkt goed samen met andere software zoals Google Analytics, Google Optimize, Google Ads etc.

LET OP:

Het WP Astra thema gebruikt  bijvoorbeeld geen header en footer, maar iets dat een ‘hook’ heet. Hier kun je je scrips zoals je Analytics en Tag Manager in zetten. Dus zoek even uit hoe jouw thema in elkaar steekt wat betreft het toevoegen van scripts.

Insert headers and footers ziet er als volgt uit:

Insert header footer SEO plugin

404 en 301 Redirects

Verhuist!

Wel eens verhuisd en toch nog post ontvangen op je oude adres? Dat gebeurt ook met jouw website als je de bezoekers niet vertelt dat je verhuisd bent. Dit is super belangrijk voor SEO.

Wat is een 301 redirect? Een 301 is een verhuisservice voor het internet. Zodra jij een pagina of website verhuist van adres, moet je de bezoekers na de verhuizing nog wel naar de juiste plaats leiden. Dit doe je meestal met een 301.

Zodra Google of Bing het oude adres bezoekt moet er dus een melding komen dat de info nu op een nieuw adres staat zodat ze nu de nieuwe URL gaan bekijken. De 301 is een hele belangrijke SEO factor, omdat het de “kwaliteitssignalen” van de oude URL meeneemt naar de nieuwe URL.

Stel dat je een druk bezochte pagina hebt maar besluit de URL aan te passen omdat die voor bezoekers beter en duidelijker is. Dan kun je de bezoekers met een ‘301’ doorsturen naar de nieuwe URL zodat alle links die nog naar de oude URL worden gevolgd toch op de nieuwe pagina terecht komen.

Een plugin zoals Redirection is lekker simpel en doet precies wat je wilt.

Als je precies wilt weten wat een redirect is en hoe je dat moet instellen in WordPress, bekijk dan zeker ons artikel daarover.

WordPress SEO website Scan

Wil je weten in hoeverre jouw WordPress website geoptimaliseerd is voor SEO?

Beter gevonden worden en hoger in Google komen zijn soms kansen die zo voor je neus liggen. Alleen moet je wel weten waar die kansen liggen! In sommige gevallen is het oplossen van 1 probleem al voldoende om enkele plaatsen of soms zelfs enkele pagina’s hoger in zoekmachines zoals Google en Bing te komen.

Rankify kan je helpen een diepgaande SEO scan te doen.

WordPress Thema geschikt voor SEO

  • Ga niet af op je eerste indruk! Om met een WordPress website te beginnen moet je meestal als eerst een Thema kiezen. Dit thema kun je eventueel later nog wel aanpassen, maar dan kun je tegen problemen lopen met opmaak instellingen en plugins. Bekijk ook waarom wij Astra WP als beste WordPress thema voor SEO hebben verkozen.
  • Ten eerste:
    Veel thema’s zijn niet handig om mee te werken. De standaard thema’s zoals Twentytwenty, Twentynineteen etc geven je weinig opties om dingen zoals opmaak van de header en footer aan te passen. Dit zijn wel  belangrijke onderdelen die je graag aan zou willen (kunnen) passen voor opmaak en gebruikersgemak.
  • Ten tweede:
    Helaas zijn de meeste themabouwers voornamelijk gefocust op de opmaak en feeling en niet op de snelheid. Om een leuke pagina te maken heb je al gauw een Page Builder nodig zoals Divi, Elementor of Beaver Builder. Sommige page-builders maken de website juist weer een stuk langzamer, ook omdat ze veel samenwerken met extra plugins. Dit is niet goed voor jouw WordPress SEO.
  • Gebruik een goed- en lichtgewicht thema zoals Astra.
    De gratis versie kan al prima gebruikt worden in combinatie met bijvoorbeel Beaver Builder. Maar wil je toch meer opties hebben dan kun je de PRO gebruiken voor $59 per jaar.
  • Tip: Wil je korting, wordt dan lid van de facebook pagina en vraag de ontwerpers om een korting. Ze geven je al gauw 10-15% korting op elk soort pakket. Je kunt ook wachten tot Black Friday, wanneer veel thema’s een speciale deal hebben.

Je kunt er ook voor kiezen een thema te kiezen dat gebouwd is met het populaire Genesis framework. Hier worden automatisch al veel dingen ingesteld voor structured data, zodat je die niet handmatig achteraf hoeft toe te voegen.

Child Theme

  • Een child theme houdt je layout goed.
    Een thema gebruikt verschillende instellingen en bestanden waar de opmaak mee geregeld wordt. Deze bestanden worden vaak overschreven zodra er een nieuwe update wordt geïnstalleerd. Als je zelf aanpassingen wil doen in de core van het thema, met bijvoorbeeld de opmaak, aangepast CSS etc dan is het waardevol om gebruik te maken van een Child Theme.
  • Een Child Theme is eigenlijk een kleine kopie van de belangrijke onderdelen van het orginele thema , en wordt niet geupdate zodra er een nieuwe update wordt geïnstalleerd voor het hoofd thema. Dus alle wijzigingen in de aangepaste CSS etc. worden opgeslagen in het Child thema, en zal met rust gelaten worden tijdens een update. Daarom is het aan te raden om bij jouw themabouwer na te gaan of ze een kant-en-klare child-theme voor je hebben. Zo niet dan zijn er ook plugins die het voor je doen, alhoewel ik uit ervaring weet dat dit niet altijd vlekkeloos werkt.
  • Bonus Tip: Verwijder thema’s die je niet gebruikt, zoals de standaard twentytwenty, twentynineteen, twentyeighteen etc. Dit geeft je meer overzicht en een schonere database.
astra child theme instellingen

WordPress website hosting

  • Goede en snelle hosting is net zo belangrijk als benzine voor je Tesla… of elektriciteit bedoelde ik te zeggen.
    Al heb je nog zo een lichtgewicht thema en weinig tekst en kleine afbeeldingen, toch kan jouw website hosting de bottleneck zijn. Ga daarom voor een goede en snelle hosting oplossing. Zelf heb ik positieve ervaring met hosting van neostrada.nl, maar ben inmiddels overgestapt naar Vultr. Een goede hosting provider maakt natuurlijk gebruik van snelle SSD schijven, en hebben een snelle TTFB (time to fist byte).
    In speedtests kun je soms zien dat bij sommige websites de ‘server reactie tijd’ te lang duurt, en dat wijst in veel gevallen op een langzame hosting server. Maar gelukkig kun je de snelheid, inclusief de TTFB met een Caching plugin wel versnellen!!!

    Om zelf je snelheid te meten kun je gebruik maken van:
    • pingdomtools
    • gtmetrix.
      • Als je je registreert met GTmetrix, dan kun je ook vanaf andere locaties testen, zoals Londen,  en niet alleen vanuit Canada die standaard staat ingesteld! Testen vanuit Canada kan de resultaten behoorlijk beïnvloeden. Ik beveel aan om niet die laatste paar honderdsten er uit proberen te pushen op je website, omdat dit in veel gevallen het niet waard is.
        In de Waterfall kun je goed zien welke onderdelen op je website lang nodig hebben om te laden. Deze kun je aanpassen om de snelheid op te krikken!
    • Webpagetest.org
      • Op dit moment raad ik deze aan om jouw snelheid te testen. Gebruik dan de server in Amsterdam en zet in de Chromium tab op Emulate Mobile Browser op Nexus 5.
    • Web.dev
      • Vanaf 2021 maakt Google gebruik van de Web Core Vitals als ranking factor. Met web.dev krijg je een rapport met de dingen die jij kan verbeteren aan je snelheid. Belangrijke onderdelen worden dan Largest Contentful Paint, Cumulative Layout Shift en Total Blocking Time. Speel met de instellingen om te kijken of je website goed blijft werken en misschien wel enkele seconden sneller laad.

Conversie Optimalisatie

  • Wel bezoekers maar geen kopers?
    Ook al heb je veel gebruikers op je website, het is belangrijk voor een bedrijf om de bezoeker om te zetten naar een klant, toch? Daarom moet je concentreren op de ‘flow’ van je website zodat het eenvoudig is om een bezoeker om te zetten naar een klant. Hierbij helpt Google Analytics je een heel eind op weg. In Google Analytics kun je zien op welke pagina een bezoeker is binnengekomen, en waar ze er weer uit zijn gegaan. Ook zie je of de bezoekers terug naar de zoekresultaten is gegaan (bounce). Wanneer veel bezoekers binnen komen op een pagina die niet jouw hoofd pagina is, dan kun je op die pagina meer aandacht besteden aan het optimaliseren voor conversie.
  • Soms liggen de verbeteringen voor het oprapen.
    Gebruik bijvoorbeeld een duidelijke Call-to-action op je pagina. Een Call-to-action laat een bezoeker bewegen iets te ondernemen. Dit kan een duidelijk button/knop zijn waarop gedrukt kan worden met een uitnodigende text, maar ook een popup bij exit, of een slider die een bericht laat zien.
    Deze kunnen allemaal helpen bij het bevorderen van je conversie.
  • Probeer ook eens een heatmap in te stellen, zoals Crazy Egg, Yandex Metrica of Hotjar. Zodra een gebruiker de muis beweegt over het pagina worden deze bewegingen opgenomen.
    De bewegingen worden dan van alle gebruikers over elkaar gelegd, en weergegeven met verschillende kleurtjes. Op plaatsen waar veel mensen met hun muis zijn geweest zie je een ‘warmere kleur’ dan plaatsen waar weinig mensen zijn geweest met de muis. Zo kun je dus precies zien of de gebruikers naar beneden scrollen, en of ze jouw Call-to-action onderin de pagina wel hebben gezien. Je kunt Hotjar gratis gebruiken voor 2000 page views per dag. En Yandex Metrica is overigens gratis.

Plugins

  • Ik doe het liever zonder!
    Zoals hierboven al genoemd is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste plugins die helpen met SEO voor WordPress websites. Deze plugins helpen je, net als gereedschap, maar ze vervangen jouw SEO kennis niet. Dat gezegd hebbende kun je het beste het aantal beperken tot een minimum!
    Behoud de standaard plugins die je (vaker) gebruikt, zoals Yoast, WP Fastest Cache, insert header footer, Redirection en verwijder die je niet gebruikt.
    Waar ik zelf voor gekozen heb is bijvoorbeeld SEOpress. Dit is een alternatief voor Yoast SEO, maar heeft verschillende tools ingebouwd die Yoast alleen heeft als je de pro versie plus nog een extra versie koopt. Hierdoor heb ik minder plugins nodig.
  • Hoe meer plugins je gebruikt hoe meer kans je hebt dat ze met elkaar in conflict komen. Er zijn heel veel plugins die juist de website langzamer maken of zelfs de boel overhoop halen.
  • Gevaarlijk.
    Hoe meer plugins je gebruikt hoe gevaarlijker het is, omdat elke plugin een ‘backdoor’ kan zijn voor hackers. Dit is al vaak voorgekomen. Probeer het aantal dus te minimaliseren zodat je ook minder gevoelig wordt voor hackers.
  • Tip: Kijk of je de plugin geinstalleerd moet blijven houden. Soms installeer ik even een plugin, doe er mee wat ik wilde doen, en verwijder hem weer. Helaas gaat dit meestal niet goed omdat alles wordt verwijderd als je de plug-in verwijdert. Soms kijk ik dan naar de HTML code die deze plugin heeft toegevoegd aan de pagina, en kopieer ik ze zodat ik de plugin kan verwijderen. Dit doe ik bijvoorbeeld met een Sitemap generator.

Analytics en Search Console

  • De 2 onmisbare stukjes software voor jouw WordPress SEO
    Met Analytics kun je zien hoe bezoekers reageren op jouw website, hoe lang ze op je website hebben gekeken, hoe ze hebben genavigeerd en welke browser/pc/device ze gebruiken. Je ziet precies waar ze zijn binnen gekomen, en waar er eventuele problemen zijn. Ook kun je goed zien of de gebruikers naar jouw website zijn gekomen via een link op een andere website.
  • Search Console is een goudmijn.
    Die Google ook nog eens gratis aan jou geeft. Met GSC kun je precies zien waar mensen op zoeken en op welke positie jij gemiddeld staat voor dat zoekwoord. (Search Console is de opvolger van Webmaster tools).
  • Communicatie met Google.
    Ook is GSC dé manier waarop Google met jouw communiceert en vertelt wat er aan de hand is met jouw website. Je kunt errors zien die op jouw website gevonden zijn zoals  404 errors, crawl errors, en andere meldingen die van belang zijn bij het functioneren van je website. Heb je een handmatige actie (manual penalty), dan is dit tevens de enige plek hoe je daar achter kan komen!
  • Geld ligt voor het oprapen. 
    In GSC kun je eenvoudig zien waar jij op gevonden wordt, en daar jouw pagina’s op aanpassen. Zoeken mensen alleen naar woorden in het enkelvoud, en jij hebt alle zoekwoorden (keywords) in het meervoud, dan kun je eenvoudig hoger komen door de text aan te passen naar enkelvoud. Daarom is GSC een tool die je niet kunt missen voor jouw Worpress SEO. That simpel!
overzicht van search console

Afbeeldingen optimaliseren

  • Optimaliseer als eerst de bestandsgrootte van de afbeelding voor je hem gaat uploaden.
    Afbeeldingen die direct uit jouw camera of telefoon komen zijn vaak verreweg van optimaal voor webpagina’s. Een heel effectieve manier om je website te versnellen is het verkleinen van de bestandsgrootte van de afbeeldingen. Standaard is een afbeelding al gauw 3-10MB rechtstreeks uit de camera. En als je de afbeeldingen wilt verkleinen met software zoals Microsoft Paint, dan zijn ze vaak nog te groot.
    Veel software gebruikt namelijk te weinig compressie om een afbeelding kleiner te maken, terwijl een afbeelding niet groter hoeft te zijn dan 100kB. En in veel gevallen zijn kleinere afbeeldingen op een pagina prima te bekijken met een grootte van 40kB. 300 ppi is daarom onnodig voor schermen. Ik zelf gebruik in veel gevallen 75-100 pixels per inch voor grotere afbeeldingen, van 800-1200 pixels breed. En 50ppi voor kleinere afbeeldingen.
  • Plugins.
    WPsmush is een bekende plugin die afbeeldingen kleiner kan maken.
    Als je een bestaande website hebt met veel afbeeldingen is dit een optie. Zelf ben ik er niet zo erg over te spreken omdat zulke plugins een beetje rommelig overkomen, en soms de benamingen apart maken van de afbeeldingen. Ook is het weer de zoveelste plugin in je lijstje met plugins. Maar in sommige gevallen is dit de snelste en eenvoudigste oplossing.
  • Adobe Lightroom en GIMP.
    Meestal gebruik ik zelf Adobe Lightroom als ik een reeks afbeeldingen heb die ik toe wil voegen. Dit is helaas wel dure professionele foto software waarmee je bestanden goed kunt verkleinen en bewerken.
    Soms kost dit gewoonweg teveel tijd om te doen, waardoor het nog langer duurt om een nieuwe pagina te maken. Daarnaast gebruik ik GIMP als ik een afbeelding wat beter moet bewerken of om moet zetten naar een PNG of GIF afbeelding.
  • Naam: 
    De benaming van de afbeeldingen moeten uniek en omschrijvend zijn. Namen zoals img_2001.jpg zeggen helemaal niets over de inhoud van de afbeelding. Gebruik dus omschrijvende namen zoals bijvoorbeeld keukenstoel.jpg. Op deze manier kun je niet alleen sneller je afbeeldingen terugvinden, maar snappen zoekmachines ook de inhoud, en kunnen deze bij zoekopdrachten voor afbeeldingen worden weergegeven.
  • Alt:
    Het alt-attribute wordt gebruikt voor schermlezers voor blinde- en slechtziende mensen. Dit is een “alternatieve” omschrijving van de afbeelding. Google gebruikt deze tekst ook om afbeeldingen in Google Image Search te laten verschijnen. Terwijl gewone lezers deze alternatieve omschrijving van de afbeelding niet zien, kunnen zoekmachines (bots) dat wel.
  • Stock afbeeldingen:
    Is dat jou nog nooit opgevallen? Veel websites maken gebruik van stock afbeeldingen die niet bij de inhoud passen. Bah. Dit is niet alleen mijn mening, maar het verlaagt het vertrouwen van de bezoeker in de website. Het komt ook nog eens nep en goedkoop over. Probeer zoveel mogelijk met echte foto’s te werken. Desnoods ga je op Facebook of in de vriendenkring op zoek naar een hobby fotograaf om een paar afbeeldingen te schieten van jouw bedrijf of medewerkers.
  • Links zijn ontzettend belangrijk!
    Wanneer googlebot of een andere crawler op jouw website terechtkomt, gaat hij de pagina doorlopen en kijken of er links zijn. Zodra er een link is zal hij deze ‘openen’ en gaan volgen. Daarom is het belangrijk dat je links plaatst op jouw homepage naar pagina’s die belangrijk zijn, zodat de crawlers maar ook bezoekers sneller naar de belangrijke pagina’s kunnen gaan. De links die op de homepagina staan worden door Google hoger gewaardeerd dan links die op een andere pagina staan.

Pas daarom op dat je niet ‘per ongeluk’ naar een concurrent linkt vanaf je homepage.

  • rel=”nofollow’
    Een link geeft een bepaalde waarde door aan de pagina waar je naartoe verwijst, ook wel link-juice genoemd in het Engels. Wil je geen waarde doorgeven omdat het bijvoorbeeld een website is waar je niet mee geassocieerd wil worden, maak dan gebruik van de nofollow tag. Dit kun je eenvoudig doen door de links zo te omschrijven. (dit doe je in de Text editor van WordPress en in plaat van de Visual tab ga je naar de Text tab).
    rel=”nofollow” en ziet er dan als volgt uit als HTML code:
    <a href=”http://rankify.nl” rel=”noopener”>Rankify</a>
  • Link gebroken?
    Helaas kom je het regelmatig tegen, veel kapotte links op een website. Onlangs kwam ik deze tegen, het stapelde zich maar op. Niet meer bestaande pagina’s kun je het beste met een 404 weergeven, of een 410. Hoe meer fouten Google detecteert hoe lager jouw website wordt gewaardeerd. Dat rijmt. Ruim dus alle onnodige, kapotte links op. Kijk in Google Search Console waar ze zich bevinden, of gebuik een tool zoals Screaming Frog.

Technisch SEO

Site URL en navigatie structuur

  • Geef wat google wil.
    Google geeft duidelijk aan in hun webmaster best practices dat ze een duidelijke site en navigatie structuur willen, inclusief duidelijke benaming.
  • Categorieën
    Voor bezoekers en crawlers wil je dus het liefst een overzichtelijke website. Zo kan een gebruiker makkelijker navigeren van de ene pagina naar de andere. Hierbij is een duidelijke website structuur nodig. Maar gebruik van duidelijk categorieen in het Hoofdmenu, en indien nodig een footer menu met minder gebruikte opties maar die wel belangrijk zijn voor je website, zoals een privacy policy en algemene voorwaarden.
  • Parent categorie.
    Voor je pagina’s kun je dit eenvoudig doen door de onderliggende pagina’s in te stellen onder hun “parent category” zoals in onderstaande afbeelding.

website.nl/diensten/schoonmaken en website.nl/diensten/verhuizen is daarom duidelijker dan een horizontaal menu, waar alle pagina’s direct onder het domein vallen, zoals website.nl/schoonmaken en website.nl/verhuizen.

Dit wil je dus absoluut niet: website.nl/category-1/product-id=123? Ook heeft Google aangegeven voorkeur te geven aan links in de tekst en niet in afbeeldingen, buttons etc. 

Permalinks.

Gebruik de Permalink instellingen in WordPress om jouw URL structuur dusdanig aan te passen, en gebruik te maken van duidelijke URL structuur.

Content

Heading Tags

  • Je hoofd er nog wel even bijhouden hé.
    Tja, kopjes.
    Stel dat je de bijbel zou lezen en je op zoek bent naar bijvoorbeeld Psalm 119. Hoe lang zou je moeten zoeken als er geen hoofdstukken en geen kopjes werden gebruikt?
  • Heading tags zijn dus de kopjes of hoofdstukken als je het zo wilt noemen die juist orde en overzicht geven in de tekst.
    Zoekmachines zoals Google en Bing houden daar ook erg van.
    Vergeet dus niet hier goed gebruik van de maken.
    Werk dus van H1 naar H6, en sla geen stap over! Begin dus niet met een H2, en daarna een H1, en dan weer een H4 omdat de lettergrootte beter uit komt.
  • De heading tag H1 is ongeveer de titel van de pagina, en mag daarom overeenkomen met de echte titel van de pagina die je eerder hebt ingesteld.
    Deze H1 wordt standaard door WordPress ingevuld, echter wijzig ik deze zelf handmatig als die beter past.
    De H1 is naast de Titel van de pagina een van de allersterkste SEO factoren/signalen.
    Weet je nog het bovenstaande voorbeeld van het boek in de bibliotheek? Ja, in een boek zijn hoofdstukken zo belangrijk, dat je ze niet kunt missen.
    Gebruik dus duidelijke kopjes die het bezoekers makkelijker maken een overzicht te houden op je webpagina.
    Gebruik dus slim al je keywords oftewel zoekwoorden, waarop je gevonden wilt worden in de verschillende kopjes. Zie onderstaande afbeelding voor een juiste volgorde.

De inhoud en welke pagina’s je niet kunt missen

  • SEO is niet alleen maar zoekmachine optimalisatie
    Zoekmachine optimalisatie is een broertje van website optimalisatie. Of eigenlijk is het zijn tweelingbroer, of gewoon een spiegel.
    WordPress SEO is in dat opzicht geen verschil met gewone SEO, behalve dat het een aantal zaken wat makkelijker maakt om aan te passen. Toch zijn de volgende punten net zo belangrijk.
    • Contact pagina.
      Meestal wordt de minste tijd besteed aan de Contact pagina. Dat is jammer. Een bezoeker of klant moet toch eenvoudig contact op kunnen nemen? Maak daarom een goed vindbare CONTACT knop.
      En geef de keus aan de bezoeker op welke manier zij contact op willen nemen. Daarom is het een gemiste kans wanneer je die niet met correcte en voldoende informatie voorziet. Tevens helpt het bij het verhogen van het vertrouwen in jullie bedrijf! Geeft tenminste een telefoonnummer, bezoek adres en een e-mail adres.
      Maar je kunt ook denken aan een Chatbox, Whatsapp chat, Contact formulier, Google maps, of call-me-back optie.
    • About page. 
      Wees persoonlijk, laat je gezicht zien.
      Jouw klanten kennen jou wel, maar de andere 90% die jouw website bezoeken weten niet wie jij bent.
      Een eenvoudige manier om vertrouwen te winnen is om  jouw en de gezichten achter jouw personeel te laten zien. Dat doe je uiteraard met foto’s of een video.
      Pas alleen op dat je niet alleen over jezelf praat, maar praat over wat jij voor de bezoeker kan betekenen.

BONUS

Beveiliging Al jouw SEO voor niks gedaan!
Doe de deur op slot als je weg gaat! Zonde, zonde, zonde. Net 20 uur bezig geweest met het verbeteren van de website, en nu is hij gehackt. Alles weg, al het werk voor niks gedaan.

Geef inbrekers geen kans om jouw werk kapot te maken! Hieronder geef ik je enkele simpele tips om jouw WordPress website beter te beveiligen:

  • Favicon
    Gebruik een opvallende Favicon voor je website. Dit is het icoontje dat je bovenin je webbrowser ziet, in het tabblad van jouw website. Dit icoontje wordt ook vaak weergegeven in de zoekresultaten. Maak er gebruik van, om die 1% meer bezoekers te krijgen. Elk beetje helpt.
  • HTTPS/SSL
    In 2021 kun je als bedrijf niet serieus meer genomen worden zonder een beveiligde verbinding. SSL certificaten zijn gratis te verkrijgen bij bijvoorbeeld Let’s Encrypt. Ook zijn er voldoende hosting providers die gratis SSL certificaten kunnen installeren.
    Browsers zoals Chrome geven sinds 2017 een melding dat een website onveilig is wanneer het geen https gebruikt. Een kwestie van vertrouwen dus.
    SSL is ook nog eens een ranking factor waardoor je dit echt niet meer kan missen.
  • Back-up
    Maak voldoende backups van je website. Je kunt dit via plugins doen of op de webserver zelf. In ieder geval is het aan te raden om om de zoveel tijd een volledige backup te draaien. De hoeveel backups en tijdsinterval tussen de backups verschillen per website. Installeer bijvoorbeeld BackWPUp en UpdraftPlus die allebei gratis te gebruiken zijn.
  • Update
    Zorg ervoor dat jouw Thema, WordPress en plugins allemaal up to date zijn. Als je dit niet doet heb je veel kans dat iemand jouw site weet binnen te komen. WPwhitesecurity heeft lijsten met plugins die gevaarlijk kunnen zijn.
  • WP-admin inlog URL
    example.com/wp-admin is de standaard URL om in te loggen. Custom Login URL plugins (zoals WPS Hide Login) kunnen de inlog URL veranderen naar een URL die jij zelf wil, zo wordt het voor een “robot” al moeilijker om in proberen te loggen. Zo kun je bijvoorbeeld jouw nieuwe inlog URL veranderen naar example.com/verder.
  • Admin user
    Elke standaard WordPress website heeft de eerste user als Admin. Om in te breken hoef je dus alleen nog maar het wachtwoord te raden, welke dus een stuk makkelijker wordt dan wanneer je een gebruikersnaam en wachtwoord moet raden. Gebruik daarom geen gebruiker met de gebruikersnaam Admin.
  • WordPress Security
    Hier geef ik maar gewoon de naam van de plugin, Wordfence. Wordfence beveiligt jouw website voor brute force attacks waarbij een computer in korte tijd probeert in te loggen door heel veel wachtwoorden in te vullen (bijvoorbeeld in combinatie met gebruikersnaam Admin). Met Wordfence kun je het aantal wachtwoorden dat wordt ingevuld per minuut beperken zodat de aanvaller (tijdelijk) wordt geblokkeerd. Ook kun je bepaalde IP adressen blokkeren. Lees de handleiding door voor alle details, maar deze is zeker de moeite waard te installeren. Aan te bevelen. Je kunt kiezen voor de gratis als betaalde versie.

Vragen over WordPress SEO?

  1. Wat is de beste WordPress SEO plugin?

    Eigenlijk doen ze allemaal wel een beetje hetzelfde. Zelf gebruik ik SEOPress PRO, omdat daar meer tools zijn ingebouwd dan de gratis Yoast SEO plugin.

  2. Is het belangrijk dan alle kleurtjes in Yoast SEO groen zijn?

    Nee, het die hoeven helemaal niet groen te zijn. Het is schijnveiligheid. Die groene bolletjes moet je niet eens naar kijken.

  3. Heb je betaalde software nodig om hoog te scoren met een WordPress website?

    Nee en Ja. Nee, als je al veel kennis hebt kun je soms goed scoren zonder software te gebruiken. Toch is geen goed uitgangspunt. Je hebt data nodig, en die kun je wel uit gratis SEO tools krijgen, maar je kan gewoon niet om tools heen.

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.