Wat is een Canonical URL?

De canonical URL het correcte, orginele adres van een pagina. Wanneer je meerdere deuren hebt om een huis binnen te gaan, wordt je vaak doorverwezen naar de Hoofdingang. Een Canonical URL doet eigenlijk hetzelfde. Ze vertelt welke URL (adres van de pagina) het hoofdadres is. Het is een adres dat aangegeven is als het juiste en meest correcte adres. Ook wel een canon of canonieke genoemd.

Webshops

Vooral bij webshops is dit een veelgebruikte optie. Wanneer je een product hebt met verschillende uitvoeringen zoals een broek of een jas, is het soms eenvoudiger om 1 van al die jassen als "standaard" te gebruiken voor het indexeren.

Wanneer je 1 jas hebt, die wordt geïndexeerd met elke combinatie van kleur en maat, is het voor zoekmachines soms onduidelijk welke van deze nu getoond moet worden bij een bepaalde zoekopdracht. In dat geval kun je 1 van die jassen (met algemene omschrijving) gebruiken als de canonieke. Een voordeel is dat je dan geen last hebt van teveel Duplicate content op je website.

Canonical URL's voor adverteerders

Het geld niet alleen voor webshops maar ook voor informatieve websites. Denk bijvoorbeeld aan een website met verschillende landingspagina's voor advertenties, die allemaal bijna hetzelfde zijn, alleen de naam van de regio verschilt. In dat geval kun je er voor kiezen om 1 van deze advertentie landingspagina's te gebruiken als de canonieke, dus als de belangrijkste.

← Terug naar het SEO woordenboek