Backlinks krijgen, hoe doe je dat?

Nu je weet wat een backlink is, en dat backlinks belangrijk zijn voor zoekmachines en de bekendheid kun je jezelf gaan afvragen hoe je er aan kan komen.

 


Backlink maken of krijgen?

Je mag zelf kiezen hoe je het doet, maar Google heeft daar zo zijn eigen regels voor.

Lees ook: Wat is een backlink?.

Eindelijk is je website klaar, en de bezoekers staan al te popelen voor je deur. Nog 1 dag en je website gaan online.. Nu al benieuwd naar hoeveel bezoekers je zult gaan krijgen?

De dag van de waarheid is aangebroken, het aantal bezoekers is 10.... en die kwamen allemaal van LinkedIn binnen, want daar heb je namelijk gezegd dat je een nieuwe website had. maar het duurt wel erg lang om meer bezoekers te krijgen uit Google.

Laat ik het maar even verklappen. Je hebt net je eerste link zelf gemaakt, en dus actief bezig geweest met linkbuilding! Want dat berichtje dat je op LinkedIn hebt gezet is een link die je zelf hebt gebouwd. Bravo!

Backlinks krijgen is echter andere koek, en dan moet je toch wat verder kijken dan je website. Je zult dan aan content marketing kunnen denken. Waarbij je zulke interessante informatie deelt op je website dat anderen er vanzelf naar gaan linken. Denk dan bijvoorbeeld aan controversieel onderwerp. Als dat onderdeel van je strategie is, kan dat heel goed werken!

Linkbuilding zelf doen

Je ziet nu hoe makkelijk het is om ergens een linkje neer te ploffen en 10 bezoekers te krijgen, maar na 2 weken zal het aantal bezoekers vanaf LinkedIn flink zijn geslonken, en moet je opnieuw iets doen om bezoekers naar je site te halen.

Naast de bezoekers die het op zouden kunnen leveren, is een link vaak ook bedoelt als een soort "stem" die je uitbrengt op een politieke partij. Hoe meer stemmen of backlinks een website krijgt, des te belangrijker zou hij kunnen worden.

Helaas hebben veel backlinks weinig waarde, zoals op de startpagina's en linkpartners. Toch hebben deze helaas in Nederland nog steeds een plek bij menig linkbuilding bedrijfje.

Een tip om zelf aan de slag te gaan is het volgende:

Hoogstwaarschijnlijk heb je veel verstand van de branche waar jouw website over gaat, en weet je ook welke website het drukst bezocht worden. Dit kan ook een "online magazine" of forum zijn die over jouw branche gaat. Begin met bekend te worden als de "expert" binnen jouw branche op deze forums en facebook pagina's. Op die manier kun je soms mensen daar verwijzen naar een pagina op je website die over een bepaald onderwerp gaat.

Denk ook aan papieren magazines binnen jouw branche om je naamsbekendheid te vergroten, en wellicht zullen ze ook online over je praten en een link plaatsen. Als laatste tip wil ik nog meegeven om ook eens te kijken welke links jouw concurrentie heeft, en dan zien of jij daar ook een link kan krijgen. Bekijk ook de gratis backlink checker lijst om zelf aan de slag te gaan.

Ik zou niet aanraden om software zoals Xrumer, GSA of Sape te gebruiken om automatische backlinks te genereren, want daar kun je voor gestraft worden.