Website Hosting

Elke website die op het internet zichtbaar is wordt ergens vandaan getoond.
In de meeste gevallen is dit vanuit een datacenter waar veel servers staan met de gegevens van websites.

Hosting van jouw bedrijfswebsite

Hosting is eigenlijk het huren van een computer/server (gedeelte) waar bijvoorbeeld de website op draait. De website draait dan op de server van een hosting provider ipv een lokale server of computer.

Een hosting provider is het bedrijf dat deze hosting aanbiedt aan website eigenaren. De kwaliteit verschilt per hosting aanbieder en per pakket. In Nederland heb je keuze uit tientallen providers elk met hun voors en tegens.

Hosting van een website is net zo belangrijk als de juiste brandstof voor een auto.

Omdat Hosting een van de belangrijkste onderdelen is van je website kun je het best een hosting provider en hosting pakket dat het best bij jouw website past.

Heb je een kleine website, en doe je alles voor de lol of als visite kaartje, dan is een minder snelle hosting pakket afdoende. Is jouw bedrijf afhankelijk van jouw website, dan zul je zeker wat meer moeten uitgeven aan goede, snelle, stabiele en betrouwbare hosting.

Wat zijn onder andere hele belangrijke factoren voor goede hosting:

 1. Uptime.
  Dit betekent de tijd dat de server waar de website op worden gehost, online en bereikbaar is. De meeste providers garanderen een 99,xx% uptime.
  Downtime is het tegenovergestelde, dat betekent dat de website niet bereikbaar is. De server is dan "down", oftewel onbereikbaar. Een goede hosting partij heeft zo weinig mogelijk downtime!!
 2. Snelheid
  Afhankelijk van jouw website kan dit wel de belangrijkste reden zijn om te kiezen voor een hosting partij en een hosting pakket. Hoe sneller de hosting is, des te beter. Vooral de tijd dat de server reageert op het eerste verzoek is belangrijk, ook wel de TTFB genoemd.
  Alhoewel Google zelf zegt dat dit nog geen ranking factor is, is het bijkomend effect wel degelijk interessant. 1 seconde langer wachten kan tot 7% minder conversies lijden. Dus wanneer een bedrijf 100.000 euro per dag omzet, komt dat dus neer op 2.5 miljoen euro per jaar. Aldus het onderzoek door Kissmetrics. Sinds juli 2018 is de Mobile First Indexing van Google actief, en concentrereert ze vooral op mobiele gebruikers statistieken! Je kunt daarvoor een tool gebruik zoals Mobiel Website Tester: https://testmysite.withgoogle.com/intl/en-gb of Page Speed Insights: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
 3. Shared of dedicated
  Een website hosting partij heeft vaak tientallen of honderdtallen servers draaien. Op 1 zo een server kunnen natuurlijk veel website draaien omdat veel website niet zo groot zijn. Dit noemen we Shared Hosting, oftewel gedeelde hosting.
  Gedeelde hosting is logischerwijs langzamer dan een Dedicated server. Een dedicated server is een server die alleen jouw website draait. Dus 1 computer voor 1 website. Het nadeel is hierbij wel dat dit veel duurder is.
 4. Locatie.
  Wanneer jouw bedrijf internationaal verkeer krijgt, en jij veel zaken doet in het buitenland, dan is het te overwegen om de hosting in het land te laten doen waar het grootste gedeelte van jouw bezoekers vandaan komen. Lokale hosting is eigenlijk altijd (normaal gesproken) sneller dan hosting in een ver land voor dezelfde prijs en zelfde specificaties.
 5. Beperkt dataverkeer.
  Sommige hosting providers hebben een limiet aan maandelijks dataverkeer. Het is heel belangrijk om te weten of jouw website verkeer wel binnen dat limiet valt. Natuurlijk is bij een provider altijd wel een ander pakket beschikbaar met een hoger limiet maar het is beter dit te bekijken voor je een pakket afneemt.
 6. Support.
  Goede customer service is erg belangrijk al zeg ik dat persoonlijk. Denk maar aan het scenario dat jouw website `even` uit de lucht is.
  Wil je dan dat iemand jou direct kan helpen? Of wil je een mailtje sturen met een antwoordtijd van 1 uur-12 uur.
  Denk het niet toch?
  Of zijn ze `savonds en `snachts niet bereikbaar? Maar wat als er toevallig veel verkeer savonds op jouw website komt.
  In sommige gevallen kun je een SLA afsluiten die jou de toegang geeft tot 24/7 telefonisch support.
  Vergelijk voor je de stap neemt.
 7. Reviews.
  Zeker een belangrijke factor voor het kiezen van goede Hosting. Waar lopen mensen tegen aan. Is het de support. Lees je goed in op de verschillende ervaringen van mensen. Maar onthoud dat vooral de klagende mensen het nieuws opzoeken!
 8. Nog een laatste lijstje:
  1. Wat zijn de e-mail mogelijkheden?
  2. Is er een gratis SSL certificaat beschikbaar?
  3. Registratie gegevens prive?
  4. Control Panel duidelijk en werkbaar?
  5. Makkelijk website op te zetten, aan te passen of te verhuizen?
  6. Backup mogelijkheid?
  7. enz.

Onze ervaring met Hosting partijen:

Neostrada

Wij gebruiken de website hosting van Neostrada, en is daar heel goed over te spreken. De Service is fantastisch tot nu toe.

Ik heb mijzelf al een paar keer per ongeluk op de blacklist gezet door teveel aan mijn contact pagina te werken, welke bij hun automatisch wordt beveiligd voor misbruik. En telkens via de chat het probleem opgelost binnen 1-2 minuten. `s Avonds laat via de mail, en toen werd er ook binnen een korte tijd op gereageerd.

Hostgator

Begon allemaal leuk en goedkoop, maar werd al snel duurder toen bleek dat er geen Privacy protection was, en ook geen SSL certificaat. De een was $15 en de andere was $50 per jaar. De vernieuwing van de hosting nadat de aanbieding is afgelopen is ook flink .

Siteground

Ook een goede hosting. Ook deze probeert hun pakketten zo goedkoop mogelijk aan te bieden zoals Hostgator, maar bij een vernieuwing van het abonnement wordt het bedrag opeens een stuk hoger!

Cloudways

Voor buitenlandse websites gebruiken we Cloudways. Deze gebruik o.a. Vultr, Digital Ocean, Google, Amazon AWS etc. Maar zonder dat je zelf alles hoeft  in te regelen op server niveau.

          ⇐ Ga terug naar het SEO Woordenboek