Wat is een Call-to-action

Je wilt dat mensen een formulier invullen, of een e-mail adres achterlaten. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Is er misschien zoiets als mensen overtuigen iets te doen?

Wat is een Call to Action?

Wat is de betekenis?


Een call-to-action betekent niets minder dan de bezoeker op jouw website iets laten doen wat jij wil. Meestal gebeurt dit in de vorm van het "overhalen" van de lezer door gebruik te maken een uitdagende tekst, knop of afbeelding.

 

Waarom gebruik je een Call-to-action op je website?


Het lijkt er op, en is volgens onderzoekers ook het geval,  dat veel mensen een steeds kortere concentratie hebben als het gaat om het lezen van tekst op een website. Het gevolg hiervan is dat de lezer sneller de pagina weer verlaat. Wanneer je als eigenaa van de website graag zou willen dat de bezoeker een actie onderneemt moet je jezelf bedenken hoe je het beste deze lezer een hulpje of zetje kan geven.

Een Call-To-Action is een manier om een lezer uit te dagen een beslissing of actie te ondernemen op jouw website. Met welke reden dat is hangt van jouw website af.

voorbeel call to action

Een knop, afbeelding of tekst gebruiken?


Pffff.
De voordelen van het gebruik van een knop is dat het natuurlijk beter opvalt.

Ik weet zeker dat je ogen even op de roze knop zijn gevallen toen je hier ging lezen.

In dit voorbeeld hierboven zie je een roze knop waar al snel je aandacht naartoe gaat. Indien dit dezelfde kleur als de rest van de knoppen was geweest, had je die niet zo snel gezien. Ook is de tekst op de knop uitdagend. Start gratis.

Wil je gebruik maken van alleen tekst, geef de tekst dan een ander opmaak dan de rest van de tekst. Ook kan de tekst beter uitdagend zijn. 

Naast een goede tekst is het ook belangrijk te vertellen wat de persoon in kwestie voor krijgt. Vermeld de voordelen van de actie. Zoals: Bestel nu jouw rankify T-shirt set, en deel je foto`s met 10.000 andere Rankify fans.

Uhmm of zoiets.

 

Schrijf je NIET in voor mijn nieuwsbrief ;--)


Uhmmmm... 
Waarom zou ik mijzelf inschrijven voor jouw nieuwsbrief? Als dit puur en alleen jouw tekst is om mij in te laten schrijven voor iets, dan heb ik geen interesse, en ik ben waarschijnlijk niet alleen. 

Wil je dat mensen zich inschrijven voor iets, probeer dan iets te geven. Bijvoorbeeld: Ontvang elke maand een gratis tip. Download nu een e-book met de lekkerste recepten van de maand. 

Een slecht voorbeeld van Coolblue! Ik snap niet waarom iemand zich hier voor zal inschrijven!

Voorbeeld van coolblue nieuwsbrief

Vertel de voordelen!

Begin bij de lezer!

Wat zit er in voor de lezer? Wat is het voordeel van de abonnee? Wat krijgt de inschrijver er voor terug? Adidas heeft een leuk idee, veel beter dan Coolblue,  en het nodigt uit om lid te worden, want welk welkomstcadeau ontvang jij? Dat prikkelt.

AdidasNieuwsbrief

 

Een call-to-action gaan gebruiken?


Probeer dan eerst deze vragen te beantwoorden:

  1. Wat wil je dat het eind resultaat is?
  2. Als je iets wilt delen zoals een nieuwsbrief of PDF download, wat zou je precies willen delen?
  3. Waar zou de bezoeker gelukkiger/blij van worden?
  4. Hoe valt de knop, plaatje of tekst het beste op
  5. Wil ik A/B testen? En hoe lang wil ik die tests uit laten voeren.