Ik kwam weer een foutje tegen die ik natuurlijk liefst nooit zie. En deze heeft te maken met het weghalen van een /
Sommige mensen vinden het geweldig om een URL te krijgen, zonder / aan het eind.
Dat is nog een beetje van vroeger zeg maar.
Nou…Niet helemaal..
Volgens de regels geldt: een URL die eindigt met een / is een map, terwijl een URL zonder / een bestand is.
Dit kun je vergelijken met een ouder-kind (parent child) opbouw: een URL met een / is een ouder, terwijl een URL zonder / de laatste in de rij is. Er komen geen URLs meer achter.
Maar heeft dat ook invloed op SEO?
“Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.“
Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!
Ja en nee.
Ik heb geen bewijs kunnen vinden dat het enig SEO-voordeel geeft. Maar om het juist niet te doen geeft meer voordelen. Want het gaat nogal eens mis.
Er kunnen juist allerlei problemen ontstaan bij het weghalen van een slash, vooral in WordPress. Zo kwam ik een website tegen die Weglot gebruikte voor de vertalingen. Bij het verwijderen van de slash kwamen er meerdere problemen naar boven drijven:
- Redirect chains
- Language redirects die kapot gingen
- Interne links die allemaal een 301 redirect worden
- Oude redirects gaan kapot /oude blogs kwamen weer tevoorschijn
1Redirect chains.
Bij elke redirect verlies je een klein beetje waarde, ook al is het minimaal.
In sommige gevallen treden er echter ook redirect chains op, omdat er in het verleden al eens een redirect is gemaakt van een oude naar nieuwe URL. En soms komt het voor dat die URL ook al eens was aangepast. Met deze nieuwe redirect van slash naar zonder slash, heb je weer een extra hobbel in de weg en ontstaan er redirect chains. Dus redirect op redirect op redirect.
2Language redirects
Het probleem bij de implementatie die ik zag had te maken met de Weglot WordPress-plugin. Elke URL die nog in de tekst stond met een “/” werd geredirect naar de Nederlandse versie. Dus een Spaanse link naar een Spaanse URL die per ongeluk nog met een “/” stond, ging naar de NL-versie in plaats van de ES-versie.
Is dit op te lossen, jazeker. Maar dit kun je alleen te weten komen door ze op te zoeken. Geen enkele tool die dit aan jou gaat vertellen. Maar bezoekers hebben hier zeker last van, en worden geirriteerd als ze naar een onbekende taal worden gestuurd.
Tip: gebruik geen Weglot… of andere WPML plugins.
Allemaal hebben ze nadelen!
Doe het liever goed, en maak er aparte websites van.
3Interne links problemen
Als laatste nog de interne links die met een slash blijven staan. Wanneer je een diepgaande SEO-audit doet, kun je hierdoor opeens honderden 301-redirects tegenkomen. Het probleem hiervan is dat dit weer een extra probleem met zich meebrengt bij het analyseren van de data. Zo kun je bijvoorbeeld niet zo gauw de 404’s achterhalen, omdat ze eerst een 301 zijn en dan pas een 404. Het overzicht wordt dan een stuk minder overzichtelijk. Ook andersom, als je alle 301’s gaat oplossen, kom je er misschien achter dat deze pagina juist een 404 was. En er zijn nog best een aantal problemen te benoemen.
4Oude blogs/oude redirects
Dit is een gebruikersfout. Maar de WordPress website had redirects toegevoegd aan bepaalde blogs, die nog wel gewoon op Gepubliceerd stonden. Dat is sowieso geen goed idee. Maar na het verwijderen van de / werkten die oude blogs opeens weer, omdat de oude redirect alleen van toepassing was op de URL met slash/.
Nog een paar probleempjes die kunnen ontstaan:
- Backlinks die nu opeens naar een onbestaande URL verwijzen
- Sitemap.xml problemen, omdat die wellicht nog gewoon de / laten zien
- Google Analytics data die nu verknalt is, en voor problemen kan zorgen met rapporteren
- Google Search Console die nu opeens allerlei nieuwe ‘errors’ laat tonen
- Browser problemen die nog een oude URL hebben onthouden.
- Canonical URL problemen doordat de Canonicals mogelijk niet goed meer staan
Al dit soort geneuzel kom je tegen als je je WordPress-website gaat ‘verbouwen’ om jou een goed gevoel te geven door die slash weg te halen.
Mijn advies: laat WordPress z’n ding doen en ga niet aan de slag met die slash weg te halen.
Het heeft echt geen enkel nut, behalve misschien jouw OCD te strelen.