Zoekresultaten of Webpagina verwijderen uit Google ?

1 van de manieren om jouw zoekresultaten te verbeteren in Google is door de heggenschaar te gebruiken en alle onnodige pagina's van je website te verwijderen!

Maar wanneer je pagina's hebt verwijdert in Google, zie je ze vaak nog maanden lang in de zoekresultaten naar voren komen.

Hoe kun je sneller je eigen pagina's verwijderen uit de Google zoekresultaten?

DISCLAIMER: we krijgen wekelijks vragen hoe ze gegevens kunnen verwijderen van andere websites. Vaak gaat dit over oude bedrijfsgegevens en persoonlijke gegevens. U moet zelf contact opnemen met de betreffende website om de informatie aan te laten passen of verwijderen.

Hulp nodig met optimaliseren van je website? Neem dan een SEO Abonnement

Deze pagina gaat over: Oude gegevens van je eigen website verwijderen.

wil je een pagina verwijderen uit Google?

Zodra je pagina's verwijdert van je website zullen ze nog steeds in Google tevoorschijn komen wanneer je er naar zoekt.

Dit komt omdat Google alle webpagina's in hun persoonlijk archief zetten. Dus wil je verouderde inhoud verwijderen, moet je de URL verwijderen vanuit Google zelf.

In dit archief (google Index) worden de gegevens bewaard van miljarden websites. De zoekmachine zal niet bij elke zoekopdracht alle websites nog een keertje langslopen om te kijken of ze nog bestaan, maar ze kijkt in het persoonlijke archief.

Aan de hand daarvan geeft hij de zoekresultaten weer die het best bij de zoekopdracht past. Het kan dus zijn dat pagina's wel maanden lang vindbaar blijven in de zoekresultaten als je er specifiek op zoekt!

Het kan natuurlijk ook zijn, dat je gewoon pagina(s) niet meer wilt laten zien om een andere reden. Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Google Search Console

Maar jij kunt ook zelf aangeven aan Google dat ze juist die pagina niet meer zal laten zien. Dit kun je in Google Search Console aanvragen door de URL's tijdelijk te laten verwijderen

Stap 1: Ga naar Google Search Console:

https://search.google.com/search-console

Stap 2: Ga naar de optie: Verwijderingen

 

Stap 3: Klik op de optie Nieuw Verzoek

 

Stap 4: Vul de URL in van de pagina die je wilt laten verwijderen uit de Index van Google. 

Vul de URL in en klik vervolgens op Volgende

 

Stap 5: Selecteer: Verzoek Indienen als laatste stap

Deze optie is gelukkig ingebouwd voor het geval je een foutje hebt gemaakt.

Zodra je de verwijdering hebt aangevraagd kom je in een overzicht terecht waar alle aanvragen op een rijtje staan.

Hou in de gaten dat dit een tijdelijke verwijdering is van 90 dagen. Als deze pagina's gewoon blijven bestaan op je website, dan zullen ze na 90 dagen gewoon weer in de zoekresultaten naar voren komen.

Een hele categorie verwijderen uit Google?

Bij het oplossen van problemen op websites kom ik regelmatig lange rijen met onnodige URL's tegen. Veelal tags, categorieen of auteurs die niet in de zoekresultaten zichtbaar hoeven te zijn.

In dat geval kun je een hele rits aan pagina's laten verwijderen door de categorie op te geven.

Kies dan de volgende optie bij Stap 4:

Alle URL's met die voorvoegsel verwijderen...

Een hele website verwijderen uit de zoekresultaten?


Ook dat is mogelijk. In sommige gevallen staat er een website op internet die niet meer in de zoekresultaten zichtbaar hoeft te zijn.

In dat geval kun je bij Stap 4 de URL invullen van het domein. Dus in mijn geval: https://rankify.nl/

Tip: zet bestaande pagina's op no-index


Met de bovenstaande optie worden pagina's tot maximaal 90 dagen niet meer vertoond in de zoekresultaten. Bestaan de pagina's niet meer, dan is dit veelal voldoende.

Maar als je deze optie hebt gekozen omdat je gewoon een paar pagina's niet meer wilt laten zien, bijvoorbeeld voor een speciale aanbieding of wat dan ook, dan kun je het best ook de pagina op no-index zetten!

Benieuwd wat Rankify voor jouw bedrijf kan betekenen?

Invalid Email
Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten stijgen.

Marco's expertise is ook te vinden op:

frankwatching-logos
emerce-logo
marketingfacts-logo

5 reacties op “Webpagina verwijderen uit Google zoekresultaten”

 1. Hi Marco,

  Ik heb een aantal pagina’s op mijn website waarvan ik de url wil aanpassen. Omdat mijn website vrij nieuw is, zijn deze pagina’s zijn nog nauwelijks bezocht. Wat is de beste strategie? Kan ik misschien beter deze pagina’s verwijderen en nieuwe pagina’s aanmaken? Of krijg ik dan toch kapotte links, ondanks dat er nog nauwelijks verkeer naar deze pagina’s leidt?

  Groet Sophie

  1. Hoi Sophie,
   Als ze nog nieuw zijn zou ik gewoon de URL aanpassen, en dan laten indexeren. Ik zou er geen 301 van maken als er geen backlinks voor zijn. Dan wordt het een rommeltje op d’n duur.
   Denk aan de lange termijn.

   1. Oke, bedankt! En dan ook de oude url laten verwijderen in Search Console en de nieuwe aanmelden om het helemaal goed te doen?

    1. Marco Logmans

     Ja, dat kun je inderdaad doen, maar ik neem aan dat die nog niet op de eerste pagina te zien is. Dus dan is het niet nodig. Alleen de nieuwe toevoegen zou voldoende moeten zijn.

 2. Hallo
  ik heb naar de webbeheerder infobel gemaild om mijn persoonlijke info te wissen. Als ik op de link zelf klik zie ik idd niets, maar de info blijft zichtbaar in de google zoekresultaten… hoe verwijder ik dat ook bij google zelf?

Reacties zijn uitgeschakeld.