Webpagina verwijderen uit Google zoekresultaten?

1 van de manieren om hoger in de zoekresultaten van Google te komen is door de heggenschaar te gebruiken en alle onnodige pagina's van je website te verwijderen!

Maar wanneer je pagina's hebt verwijdert in Google, zie je ze vaak nog maanden lang in de zoekresultaten naar voren komen.

Hoe kun je deze webpagina's verwijderen uit de Google zoekresultaten?

wil je een pagina verwijderen uit Google?

Zodra je pagina's verwijdert van je website zullen ze nog steeds in Google tevoorschijn komen wanneer je er naar zoekt.

Dit komt omdat Google alle webpagina's in hun persoonlijk archief zetten. Dus wil je verouderde inhoud verwijderen, moet je de URL verwijderen vanuit Google zelf.

In dit archief (google Index) worden de gegevens bewaard van miljarden websites. De zoekmachine zal niet bij elke zoekopdracht alle websites nog een keertje langslopen om te kijken of ze nog bestaan, maar ze kijkt in het persoonlijke archief.

Aan de hand daarvan geeft hij de zoekresultaten weer die het best bij de zoekopdracht past. Het kan dus zijn dat pagina's wel maanden lang vindbaar blijven in de zoekresultaten als je er specifiek op zoekt!

Het kan natuurlijk ook zijn, dat je gewoon pagina(s) niet meer wilt laten zien om een andere reden. Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Google Search Console

Maar jij kunt ook zelf aangeven aan Google dat ze juist die pagina niet meer zal laten zien. Dit kun je in Google Search Console aanvragen door de URL's tijdelijk te laten verwijderen

Let op! deze optie is op moment van schrijven nog niet zichtbaar in de nieuwe dashboard van Google Search Console. Ga daarom naar het oude dashboard.

Stap 1: Kopieer de volgende URL en verander het laatste gedeelte naar Jouw website: https://www.google.com/webmasters/tools/dashboard?siteUrl=https://jouwwebsite.nl/

Vervang https://jouwwebsite.nl met de juiste URL.

Je zal dan in een scherm terecht komen met verschillende menu's.

 

Stap 2: Ga naar de optie: Verwijder URL's in het menu Google Index

 

Stap 3: Klik op de optie Tijdelijk verbergen (Temporarily hide) (zie afbeelding)

 

Stap 4: Vul de URL in van de pagina die je wilt laten verwijderen uit de Index van Google. 

Vul de URL in en klik vervolgens op Doorgaan.

 

Stap 5: Selecteer: URL in cache wissen en tijdelijk verwijderen van Google Zoeken.

Deze optie staat standaard geselecteerd, en druk vervolgens op Verzoek verzenden.

Zodra je de verwijdering hebt aangevraagd kom je in een overzicht terecht waar alle aanvragen op een rijtje staan.

Hou in de gaten dat dit een tijdelijke verwijdering is van 90 dagen. Als deze pagina's gewoon blijven bestaan op je website, dan zullen ze na 90 dagen gewoon weer in de zoekresultaten naar voren komen.

Een hele categorie verwijderen uit Google?

Bij het oplossen van problemen op websites kom ik regelmatig lange rijen met onnodige URL's tegen. Veelal tags, categories of authors die niet in de zoekresultaten zichtbaar hoeven te zijn.

In dat geval kun je een hele rits aan pagina's laten verwijderen door de categorie op te geven.

Kies dan de volgende optie bij Stap 5:

  • Cache wissen en tijdelijk alle URL's verbergen die beginnen met ...

Een hele website verwijderen uit de zoekresultaten?


Ook dat is mogelijk. In sommige gevallen staat er een website op internet die niet meer in de zoekresultaten zichtbaar hoeft te zijn.

In dat geval kun je bij Stap 4 de URL invullen van het domein. Dus in mijn geval: https://rankify.nl/

Tip: zet bestaande pagina's op no-index


Met de bovenstaande optie worden pagina's tot maximaal 90 dagen niet meer vertoond in de zoekresultaten. Bestaan de pagina's niet meer, dan is dit veelal voldoende.

Maar als je deze optie hebt gekozen omdat je gewoon een paar pagina's niet meer wilt laten zien, bijvoorbeeld voor een speciale aanbieding of wat dan ook, dan kun je het best ook de pagina op no-index zetten!

Benieuwd wat Rankify voor jouw bedrijf kan betekenen?

Invalid Email
Marco

Over de auteur

Marco Logmans is een zoekmachine optimalisatie specialist (SEO). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten stijgen.
Scroll naar top