Wat zijn SEO niche edits oftewel wat zijn link injecties?

wat zijn niche edits vraag

Iedereen die met SEO bezig is wil graag hoger in de zoekmachines scoren, meer bezoekers ontvangen en natuurlijk meer leads of sales kunnen doen. Maar hoe kom je hoger in de zoekmachines? 

1 van de manieren om hoger te komen is linkbuilding. De manier waarop je gaat linkbuilding kan ontzettend divers zijn. In deze blog ga ik vooral kijken naar 1 manier van linkbuilding, namelijk niche edits / link injecties. 

Linkbuilding techniek: Wat zijn Link Injecties?

Als je aan linkbuilding gaat beginnen (lees dan zeker onze beste linkbuilding tips) kom je voor een keus te staan. Welke manier van linkbuilding wil je gaan doen? Zoals je weet zijn backlinks ontzettend belangrijk om goed te kunnen scoren in Google, vooral als je zoekwoorden ontzettend concurrentie gevoelig zijn. 

Maar hoe ga je dat dan aanpakken? 

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

In veel gevallen is het ontzettend moeilijk om een backlink te krijgen van de grotere jongens in jouw branche. Vaak hebben ze vaste schrijvers en laten ze daarom geen gastbloggers toe. Met een gastblog zou jij de content aanleveren maar met een niche edit vraag je aan hen of je in 1 van hun website teksten een link mag laten plaatsen. 

Stel dat jij werkzaam bent in de financiële sector en je ontzettend graag een link zou willen ontvangen van een website zoals het Financieele Dagblad. Dan heb je weinig kans dat je zomaar een artikel mag plaatsen. In dat geval zou je kunnen kijken of het mogelijk is op hun, of op een soortgelijke website een link kan laten plaatsen in een bestaand artikel. 

Ga allereerst op zoek naar een ‘ouder’ artikel die in lijn ligt met de link die jij in gedachten hebt. Als je een link naar een pagina over Online Accounting wilt krijgen is het ook verstandig om een artikel op te zoeken die over online accounting gaat. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is contact op te nemen en te overleggen. 

Als je verder geen connecties hebt met de website zal het heel moeilijk zijn om ze te overtuigen. Als ze open zijn voor een samenwerking kost het wel geld om een link te plaatsen. Hoe groter en bekender de website, des te hoger het bedrag kan worden. 

Bij kleine websites spreek je misschien over 50 euro per link, en bij de grote jongen moet je misschien denken aan 300+ euro. 

Hoe lang zo een niche edit actief blijft is ook onduidelijk. Het kan zijn dat bepaalde artikelen worden herschreven en daardoor de link komt te vervallen. Dan zul je waarschijnlijk nog het effect kunnen merken van deze ‘ghost link‘, oftewel link echo.  Het kan ook zijn dat een link verandert naar een nofollow link, dat niet altijd slecht is voor SEO. In principe ziet een link er net zo uit als op je eigen website, zoals in dit voorbeeld.

Zijn niche edits black hat SEO?

Nee en ja. 

Als je een pure white hat SEO bent kun je nu beter stoppen met lezen want niche edits gaan vaak tegen de Google guidelines in en kom je in een grijs gebied terecht. Ik zeg, vaak, want het is zeker niet altijd black hat.

Sommigen zullen zeggen: alles wat tegen de Google guidelines ingaat is black hat SEO. Toch ligt dat in mijn inzicht wat genuanceerder. Grey hat misschien? Als je meer wilt weten over black hat SEO, lees dan ook ons blog: Wat is black hat SEO. 

Of het black hat SEO is laat ik aan de lezer over, maar ik wilde alleen het onderwerp hier even belichten. Het gaat in dit geval niet om gehackte websites waar links worden geplaatst. Daar is zeker geen twijfel over mogelijk! 

Bestaan er ook White Hat Niche Edits?

Ik denk het wel! 

Denk bijvoorbeeld maar aan brand mentions. Dus de keren dat een website jouw naam of de naam van een klant heeft gebruikt zonder een link toe te voegen. Wat is er dan black hat aan om een link te vragen? Zou je dan niet gewoon kunnen vragen aan de website eigenaar of ze aub een link kunnen plaatsen naar jouw site? Waarom zou dat Black Hat SEO zijn?

Of als je een artikel leest dat alweer verouderd is en je vraagt of ze de tekst willen updaten met jouw verbeteringen? En misschien dan een link naar jouw website omdat jij degene was die heeft geholpen? Give credit where credit is due!

Maar het is toch ook gewoon mogelijk om iemand te vragen om een link te geven naar jouw website voor een onderwerp waar mensen over hebben geschreven. Stel dat jij een ontzettend interessant artikel hebt geschreven over een onderwerp en andere websites missen die informatie, dan is het toch wel toegestaan te vragen om een link? Of zou jij dat ook al Black Hat SEO noemen? Omdat je er om vraagt? Grey hat misschien?

En als laatst wil ik nog broken link building aanhalen. Stel dat je een pagina hebt gevonden waar links opstaan die naar een lege pagina gaan of een website die niet meer bestaat. Waarom zou je dan niet kunnen vragen of ze de link willen updaten met jouw link? Dat is ook een vorm van Niche Edits. Ik kan me niet voorstellen dat dit slecht is. 

De voor- en nadelen van Niche Edits/ Link injecties:

Voordelen

  1. Je hoeft zelf geen hoog kwalitatieve teksten te kunnen schrijven
  2. Je hoeft geen tekstschrijver in te huren om een tekst te laten schrijven
  3. Je bouwt een relatie op met een uitgever/publisher/website die je later weer zou kunnen benutten
  4. De link kan veel waarde doorgeven omdat je zelf kan kiezen op welke site de link staat (DR/PR)
  5. Je kunt onderzoek doen naar het aantal backlinks dat de betreffende pagina heeft waar jij een link op wilt krijgen. 
  6. Je weet waar de backlink geplaatst gaat worden. Terwijl je dat niet weet als je dit overlaat aan linkbuilders.
  7. De pagina’s bestaan al langere tijd dus Google heeft ze al een ‘waarde’ meegegeven waardoor de backlink krachtig kan zijn. Dit in tegenstelling tot een nieuwe pagina zoals met gastbloggen.

Nadelen:

  1. De link kan verwijderd worden zonder dat je het weet
  2. Het valt zeker niet onder White Hat SEO waardoor het mogelijk is een penalty te ontvangen.
  3. Het kan (veel) geld gaan kosten

Helaas is de SEO wereld flink verdeeld. Niet alleen over wat werkt en niet werkt, ook als het gaat over het gebruik van benamingen. In deze blog spraken we over backlink injecties maar in het Engels worden ze Niche edits genoemd en ook wel Curated Links. Het is daarom niet zo heel belangrijk hoe je het beestje noemt als het maar duidelijk is waar het over gaat. 

Weet jij meer voor of nadelen? Laat ze weten in de comments hieronder. 

Veelgestelde vragen

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.