Wat zijn breadcrumbs en waarom kunnen ze jouw seo verbeteren?

Breadcrumbs kunnen helpen bij het navigeren op jouw website. Dit heeft niet alleen effect op de navigatie maar kan ook invloed hebben op de gebruikerservaring. Het zijn vaak de linkjes bovenin een blog post, waar je de pagina ziet, de categorie waar het artikel bij hoort, en soms weer de categorie waar die weer bij hoort. 

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van Yoast.

In dit voorbeeld zie je dat de pagina: Implement Yoast SEO breadcrumbs een onderdeel zijn van de categorie: Yoast SEO Premium. 

Yoast SEO Premium is echter weer een onderdeel van de WordPress Plugins categorie. Zo heb je dus eigenlijk 4 niveaus. Home – Plugins, Yoast SEO Premium- Implement breadcrumbs

Breadcrumbs worden overigens in het Nederlands waarschijnlijk vaak broodkruimels genoemd, en de verschillende lagen worden het kruimelpad genoemd. 

Denk maar aan het verhaal van Hans en Grietje. Waar Hans en Grietje een spoor van broodkruimels achter zich laten om de weg terug te vinden. Met de broodkruimels kun je dus de weg terugvinden naar huis oftewel Home, de hoofdpagina.

Wat zijn de voordelen van deze broodkruimels voor Google SEO?

Naast het helpen bij de navigatie kunnen ze je ook (indirect) helpen met betere vindbaarheid. Het zijn namelijk interne links, en die helpen weer met SEO. Vooral in het geval van E-commerce kunnen ze tot groot voordeel zijn. Toch zijn er nog andere voordelen te noemen:

  1. Interne links helpen bij het verspreiden van de PageRank, of Link juice, zoals sommigen het liever noemen. Zodra je meer producten of pagina’s onder een categorie hangt, krijgt de categorie automatisch meer links.
  2. De broodkruimels gebruiken ankerteksten die weer context geven aan de categorieën waar naartoe gelinkt wordt. Lees ook ons blog: Wat is een ankertekst en waarom die belangrijk zijn voor SEO.
  3. Breadcrumbs kunnen helpen bij het verlagen van je bounce rate. 

Daarom is het super belangrijk om de categorieën goed te omschrijven met de juiste zoekwoorden. Daarom is het dom om pas SEO te doen nadat je een nieuwe website hebt gemaakt. Als je een nieuwe website gaat bouwen, betrek altijd een SEO specialist of SEO bureau bij het project, zodat er een diepgaand zoekwoorden onderzoek gedaan kan worden. Aan de hand van dit zoekwoorden onderzoek kun je de categorieen gebruiken, en zien welke pagina’s of producten onder welke categorie kunnen hangen. 

Zijn er ook nadelen aan breadcrumbs?


Wanneer je tot in de detail bezig met on-page SEO, dan kan het voorkomen dat je liever niet naar elke bovenliggende categorie wilt linken. Vooral als je een perfecte link silo wilt maken. 

Daarnaast kan het voorkomen dat je juist een andere ankertekst wilt gebruiken voor de categorie, zodat je bijvoorbeeld een secondary keyword kan targeten. 

Nog een bijkomend nadeel aan broodkruimels is dat alle ankerteksten veranderen als je de categorie aanpast. Dit kan problemen veroorzaken in de zoekresultaten. Het liefst heb je continu controle over elk detail van je pagina. Zo heb je de meeste kans om die laatste procentjes te optimaliseren die je van positie 3 naar positie 2 brengt. 

Zin in het optimaliseren van jouw website?

Neem even contact op, of laat je gegevens hieronder achter.

Veelgestelde vragen over breadcrumbs

Benieuwd wat Rankify voor jouw bedrijf kan betekenen?

Invalid Email
Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten stijgen.

Marco's expertise is ook te vinden op:

frankwatching-logos
emerce-logo
marketingfacts-logo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.