wat is white hat seo

Wat is white hat SEO? Ranken zonder regels te overtreden!

White Hat SEO is niets anders dan je strict te houden aan de regels van Google.

Misschien is dit de eerste keer dat je hier van hoort, maar Black hat SEO is een manier van SEO die tegen de regels van zoekmachines ingaat. Google heeft namelijk een aantal ‘spelregels’ of ‘voorwaarden’ opgesteld die website eigenaren moeten volgen om deel te mogen nemen in hun ‘wereldje’. 

De term Black-Hat komt oorspronkelijk uit wild-west films waar slechteriken een zwarte hoed droegen, en de helden een witte hoed. In de SEO wereld spreken we van Black hat SEO en White hat SEO. Terwijl Black Hat SEO gebruik maakt van technieken en tactieken die tegen de regels van Google ingaan, is het bij White hat SEO precies het tegenovergestelde.

Bij White Hat SEO gebruik je manieren om rankings te beïnvloeden die niet tegen de regels van Google ingaan. En dat is niet makkelijk. Want eigenlijk zegt Google dat je de rankings helemaal niet mag proberen te beinvloeden. Snap jij het nog?

Wat is pure White Hat?

In gesprekken met andere online marketing bureaus (in en buiten Nederland) ben ik erachter gekomen dat van al deze partijen die ik gesproken heb, geen enkele alleen White Hat doet.

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Wanneer je aan hen uitlegt dat elke vorm van ‘vragen, of maken van een backlink’ tegen de richtlijnen van Google zijn, en daarom onder de kapstok van Black Hat SEO vallen, komen de reacties los.

Deze reacties gaan meestal zo: ik vind dat dit geen echte Black Hat is. Black hat is volgens hen meer het inbreken op websites en gebruik maken van Xrumer, GSA en andere tools die automatisch honderden links kunnen genereren. Ze scharen Black Hat bijna altijd onder Spam en crimineel gedrag.

En…

… ik geef ze wel een beetje gelijk. 

Pure White Hat bestaat eigenlijk niet als je je bezig gaat houden met Off Page SEO.

Met On-Page SEO zit je volgens al deze regeltjes van Google een stuk ‘veiliger’ en meer richting de kant van White Hat. Denk bijvoorbeeld maar aan puur en alleen teksten schrijven. Toch zijn er voldoende manieren met On-Page SEO die ook black hat zijn.

Pure White Hat SEO is eigenlijk alleen maar content creëren en hoogstens alleen via je eigen kanalen verspreiden. Je kunt dus hele mooie teksten schrijven, en hele mooie infographics laten maken. Maar ik kan je vertellen dat dit je niet hoger in de zoekmachines gaat brengen. 

In principe kun je White Hat SEO zo opsommen:

  • Houd je aan alle regels van Google, die beschreven staan in hun richtlijnen.
  • Optimaliseer je website voor bezoekers en niet voor zoekmachines
  • Creëer content die bezoekers geweldig vinden en automatisch gaan delen
  • Creëer een mooie website die zich onderscheid in jouw branche of niche
  • Je vraagt niet voor -, maakt geen -, betaalt niet voor -, en ruilt geen backlinks.

Daarom zijn nagenoeg alle SEO’s gewoon Gray Hats

Gray Hats of Grey Hats, afhankelijk van het continent waar je voor schrijft, is daarom een meer correcte aanduiding.

Veel mensen scharen zich niet onder Black Hats omdat dit te extreem klinkt, maar met hun praktijken zijn ze ook geen echte White Hats. Daarom is het misschien beter om alle SEO partijen die geen pure Black Hats zijn, maar gewoon Gray Hats te noemen. 

White Hat SEO bestaat eigenlijk niet, behalve als je alleen content schrijft.

Als je echt hoger in Google wilt komen, kom je op den duur voor een keus te staan. Ga ik me bezig houden met backlinks of niet. En zodra je dat gaat doen ben je een Grey Hat…

Als je de richtlijnen goed doorleest lijkt het alsof Google ook niet zoveel problemen heeft met een paar tintjes grijs. 

En trouwens, als je niet schrijft voor de zoekmachines, dan doe je ook geen SEO. Wat het heet niet voor niets Search Engine Optimization en geen Website Visitors Optimization.

Ja Google, het is wel een beetje apart allemaal!

Vragen over White Hat SEO

  • In het kort: Wat is white-hat SEO

    White Hat SEO is eigenlijk het volgen van alle regels van Google omtrent het hebben van een website in hun index. Je mag bijvoorbeeld niet proberen om de zoekresultaten te beïnvloeden. Maar er is meer…

  • Wat is er mis met White Hat SEO?

    White Hat SEO bestaat eigenlijk niet. Iedereen die probeert om hoger in de zoekresultaten te komen doen iets wat Google niet leuk vindt. Al is het maar gastbloggen of vragen om een link bij iemand. Dat mag al niet volgens de regels

  • Waarom is White Hat SEO toch belangrijk?

    Als je alleen maar denkt aan black hat SEO om jouw website hoger te krijgen, dan mis je een groot gedeelte van het Google algoritme. Je kunt zeker hoog komen met goede backlinks, maar als de content niet goed is (White hat SEO?) dan zal die op den duur toch wegzakken.

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter