wat is off page seo

Wat is Off-Page SEO?

Off page SEO heeft alles te maken met het optimaliseren van externe factoren, buiten je website.

Je kan SEO dus verdelen in 2 types: on-page en off-page SEO. De laatste wordt gebruikt om jouw website hoger in Google te laten ranken door dingen van buitenaf. Off-page SEO heeft dus niet alleen met linkbuilding te maken, maar met nog veel meer. 

Waarom is offpage SEO zo belangrijk?

Stel je een wereld voor met maar 1 manier om jou te bereiken. Dus bijvoorbeeld alleen per fiets over een smal fietspad dat voor jouw huis loopt. Je bent dan helemaal afhankelijk van dat ene smalle fietspad. 

Zou je dat fijn vinden? Zou je het niet veel beter vinden als er ook mensen op bezoek kunnen komen met een auto, motor of zelfs een trein? Of nog anders gezegd, dat ze je ook kunnen bereiken per telefoon, e-mail, sms, whatsapp, tiktok, facebook, instagram, linkedin, rook signalen en post? 

Veel mensen bekijken off-page seo niet op die manier, en denken alleen aan linkbuilding!

Dat is zonde!

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Don’t put all your eggs into 1 basket. 

Backlinks kunnen ook helpen om de website hoger in de zoekresultaten te krijgen!

Welke manieren van Off-Page SEO zijn er?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen wil je Off-Page SEO gebruiken om meer bezoekers te krijgen. Dit kan door middel van social media, maar ook op andere manieren. De meest bekende manier van off-page SEO is linkbuilding of backlinks
Dus je kunt off-page SEO ook verdelen in 3 types: 

  1. Verbeteren van rankings in de zoekmachines
  2. Meer kanalen benutten voor meer bezoekers
  3. Meer bekendheid genereren

Verbeteren van rankings in de zoekmachines

Een backlink is als het ware een ‘stem’ op jouw website. Stel dat er 10 websites de belangrijkste willen zijn waardoor er verkiezingen gehouden moeten worden. Dan zou de website die de meeste stemmen (Backlinks) ontvangt de belangrijkste zijn en bovenaan staan.

Gelukkig werkt het niet helemaal op die manier, qua aantal stemmen, maar je snapt dat het aantal backlinks zeker van belang zijn voor de ‘waarde’ van jouw website. 

Dus een backlink an-sich is heel goed om te hebben, maar als die backlink ook nog eens nieuw verkeer binnen brengt is dat nog beter. Meestal is dit soort verkeer erg interessant omdat ze al gelezen hebben over jouw website. Maar naast backlinks maken/krijgen/ontvangen, zijn er nog meerdere manieren of types van off-page SEO.

Meer bekendheid genereren

Je kunt hier denken aan bijvoorbeeld PR zoals in (online)kranten. Je zou bijna alle algemene marketing uitingen ook onder deze paraplu kunnen scharen. Uitingen op TV, radio en in de krant. Dit valt lastig onder Off-page SEO te scharen, maar kunnen wel invloed op jouw merk en website hebben.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van Social media. Elke post en thread die je deelt kan jouw bekendheid vergroten. Hoe meer mensen jouw posts zien hoe meer kans je hebt door hen ‘herkend’ en ‘herinnerd’te worden. Hoe vaker jouw naam, merk of website genoemd wordt, des te hoger de ‘waarde’ van jouw website wordt. Niet alleen voor de mensen die het zien, horen of lezen, maar zeer waarschijnlijk ook voor Google. Zie hier een patent van Google over het gebruik van ‘brands’ en mentions en hashtags. 

https://patents.google.com/patent/US20140250192

Dit zegt niet dat het patent ook werkelijk gebruikt wordt, maar geeft wel een inzicht in hun manier van denken! Waardoor het niet onbelangrijk is. En wellicht een vorm van ‘off-page SEO’ is. 

Meer kanalen voor meer bezoekers

Meer verkeer genereren is precies de reden waarvoor je SEO inzet. 

QUOTE: Het gaat niet alleen om hoge posities in de zoekmachines, maar meer bezoekers, meer conversies en meer omzet. 

Het gebruik van social media kanalen zoals LinkedIn, Facebook en Instagram zijn ook zker een vorm van offapge SEO, wanneer je ze gebruikt om niet alleen backlinks te krijgen, maar ook meer bezoekers.

Dit geldt ook voor forums. 

Hier zie je een voorbeeld van een forum thread die inmiddels een sticky is geworden, waar een website in de afgelopen 2 jaar dik 2000 bezoekers door heeft gekregen, maar ook meer bekendheid, en waarschijnlijk daar ook weer backlinks door heeft ontvangen.

forum thread met veel bezoekers

Of een van onze buitenlandse klanten, die actief op Quora is, en in de afgelopen 7 dagen bijvoorbeeld bijna 1900 bezoekers via Quora heeft binnen gekregen.

Dit is dus ook een prima vorm van Off-Page SEO, naast het feit dat de backlink waarde kunnen toevoegen aan de vindbaarheid. 

Onthoud dit: Hoe meer mensen jouw website bezoeken en leren kennen, hoe meer kans je maakt om weer backlinks te krijgen van hen! 

Hulp nodig bij jullie of jouw off-page SEO?

Neem contact op via info@rankify.nl of laat je gegevens hieronder achter. 

Veelgestelde vragen:

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter