wat is het verschil tussen seo en sea

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Google, Bing en DuckDuckGO zijn waarschijnlijk de 3 bekendste zoekmachines op deze aardbol. Via deze 3 zoekmachines worden er dagelijks miljarden zoekopdrachten uitgevoerd. Dit betekent dat een zoekmachine moet beslissen welke webpagina (en geen website) deze aan deze zoekers moet laten zien. 

De resultaten die deze zoekmachine dan laten zien worden organische zoekresultaten genoemd. Het algoritme van de zoekmachine beslist dan welke pagina er bovenaan moet komen te staan in de zoekresultaten.

Het kan best lastig zijn om bovenaan in de zoekmachine te kopen, maar je kan ook gewoon betalen om bovenaan te komen, doormiddel van adverteren. En dat is SEA.

overzicht soorten zoekresultaten

De grootste verschillen

Hier zijn de 2 belangrijke verschillen:

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

 • SEO: Je betaalt niet om hoog in de organische zoekresultaten te komen, maar doet dat door het optimaliseren van je website. (gratis bezoekers)
 • SEA: Je betaalt voor de advertenties die boven de organische zoekresultaten worden getoond (elke bezoeker kost geld)

De voordelen van SEO

 1. Het aantal bezoekers kan exponentieel groeien zonder dat de kosten voor SEO meer worden. Een voorbeeld hiervan is een fitness klant die binnen 1 jaar bijna duizend procent meer bezoekers ontving terwijl het aantal uur voor SEO steeds minder werd.
 2. Als je vaak goed zichtbaar bent in de zoekresultaten zal dat een positieve indruk maken op potentiele klanten of zakenrelaties. Dit wordt ook wel een Autoriteit genoemd. Het verhoogt de ‘waarde’ van je bedrijf in de ogen van zoekers.
 3. Je ontvangt meer bezoekers. Met een goede SEO pagina maak je meer kans om voor honderden andere zoekwoorden gevonden te worden, met nog meer gratis bezoekers als gevolg. Elke pagina die bovenaan de zoekresultaten staat wordt voor meerdere zoekwoorden getoond. Hoe beter de pagina presteert des te hoger je staat voor meer zoekwoorden. 
 4. SEO heeft een langdurig effect. Wanneer een SEO campagne in volle vaart is, en er een goede strategie is opgezet blijft het aantal bezoekers groeien ook al wordt de campagne stop gezet. 
 5. Pagina’s die goed vindbaar zijn in de zoekresultaten maken meer kans om backlinks te krijgen dan pagina’s die alleen in de advertenties te zien zijn. 
 6. Je kunt je website groeien zonder grenzen
 7. Beste ROI. Het bespaart je geld wanneer je goed gevonden wordt in Google. Je kan zelf de besparing berekenen door het aantal klikken te vermenigvuldigen met de kosten die je daarvoor zou betalen in Google Ads.

Voordelen SEA

 1. Snel succes. Met advertenties kun je gelijk op de 1e pagina gevonden worden door potentiële klanten.
 2. Kies zelf je zoekwoorden. Beslis zelf op welke zoekwoorden jouw pagina’s gevonden mogen worden. Je hebt zelf de controle over welke zoekwoorden of groepen de advertenties getoond mogen worden. 
 3. De targeting (doelgroep) van je advertenties heb je meer onder controle. Je kan kiezen om een bepaalde advertentie alleen aan mensen in een bepaalde regio te laten zien. Maar je kunt ook kiezen om bepaalde advertenties alleen aan mannen, vrouwen of een bepaalde leeftijd te laten zien. 
 4. Kies zelf de tijd wanneer ze getoond moeten worden. Een pagina in de organische zoekresultaten is daar altijd te zien. Met SEA kun je zelf kiezen op welke dagen en uren jouw advertenties getoond mogen worden.
 5. Je kan zien welke zoekwoorden belangrijk zijn of vaak gezocht worden. Google Keyword Planner laat zien hoeveel keer op een zoekwoord wordt gezocht, alhoewel het niet alle zoekwoorden laat zien. 

De nadelen van SEO:

 1. SEO is een langdurig proces. Het kost meer tijd om beter gevonden te worden. 
 2. Er is geen garantie op nummer 1 posities.
 3. SEO is niet eenvoudig en kost veel praktijkkervaring. De concurrentie kan ook nog eens heel erg lastig zijn. Hierdoor is een SEO professional nodig. 
 4. SEO is een continu proces omdat de zoekmachine algoritmes van Google onderhevig zijn aan veranderingen. Dit kan resulteren in minder zichtbaarheid en mogelijkheid van manuele acties. 
 5. De kosten voor het opstarten van een SEO campagne zijn vrij hoog in vergelijking met advertenties.
 6. Zoekmachines verdienen geld met advertenties waardoor ze alles proberen om meer geld te verdienen ten koste van de organische zoekresultaten.
 7. Veel websites zijn niet goed opgezet voor SEO waardoor het meer tijd kost om problemen op te lossen voordat men daadwerkelijk beter vindbaar kan worden.

Nadelen SEA

 1. Zodra je stopt met advertenteren komen er geen bezoekers meer.
 2. De kosten voor een klik zijn afhankelijk van de concurrentie en je eigen webpagina. Dit kan tot enkele euro’s oplopen per klik.
 3. Om de beste resultaten te krijgen is een professional nodig die precies weet op welke manier je het meeste ‘rendement’ uit je klikken kan krijgen. 
 4. Je weet niet wie er op jouw advertenties klikken. Dit kunnen robots zijn of concurrenten, waardoor de kosten onnodig op kunnen lopen.

Wanneer kies je voor SEO en wanneer voor SEA?

Een eenvoudig antwoord is: kies een combinatie. Ze hebben allebei hun voordelen en nadelen. Benieuwd wat SEO met jouw website kan doen? Neem even contact op.

Is SEO duurder dan SEA?

Nee, en dat kun je ook berekenen door het aantal klikken van organische resultaten te vermenigvuldigen met de kost per klik voor die zoekopdracht in Google. 

Wat is het grootste verschil tussen SEO en SEA?

Misschien niet het grootste verschil, maar wel 1 van de grootste is dat bezoekers ophouden te komen zodra je SEA stopt, en bij SEO juist doorgaat. 

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.