Wat is een ankertekst en waarom is het belangrijk voor SEO?

wat is een anktertekst?

Wat is een ankertekst nu precies? 

Een Ankertekst is de klikbare tekst in een hyperlink. Als basisprincipe moet de ankertekst relevant zijn voor de pagina waarnaar je linkt, in plaats van generieke tekst zoals: klik hier, lees verder. Een ankertekst is meestal te herkennen aan een onderstreping of aan een specifieke kleur.

ankertekst gekleurd

Zie hierboven een schermafbeeldingen met voorbeeld voor een ankertekst

Zoals je ziet is er 1 woordje blauw gekleurd. In WordPress kun je de kleur instellen van links. Deze kleur wordt dan op de hele site toegepast en hoef je niet handmatig toe te passen!

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

De HTML code van bovenstaande ankertekst ziet er als volgt uit:

Stel jezelf deze vraag eerlijk. Waarom wil je voor een bepaald <a href=”https://rankify.nl/woordenboek/wat-zijn-zoekwoorden/“>zoekwoord</a> vindbaar zijn?

De ankertekst is in bovenstaand voorbeeld blauw, en verwijst naar de pagina in het rood: https://rankify.nl/woordenboek/wat-zijn-zoekwoorden/  

Dus de ankertekst Zoekwoord zegt dus klaarblijkelijk ook iets over de pagina waar naartoe verwezen wordt. Je kan ook de volledige tekst gebruiken om een klikbare link te maken, dan ziet het er zo uit: Wat zijn zoekwoorden?

Wat zegt Google over Ankerteksten?


Het gebruik van duidelijke Anchor Texts (Anker teksten) is belangrijk voor Google en dus een “Good Practice”. Google kan door middel van de ankertekst juist zien waar de pagina over gaat waar de link naartoe verwijst. Een generieke omschrijving zoals: Klik Hier of Lees Meer zegt niets over de pagina waar je naartoe verwijst, en wordt dus afgeraden

Bekijk hier het antwoord van John Mueller in het kort. 

Is een ankertekst de beste link?


Je kan op verschillende manieren linken naar een pagina, zoals via een knop, een afbeelding, de URL van de pagina, een lange of korte tekst, of simpelweg 1 woord. De meest nuttige is gebruik te maken van een omschrijvende ankertekst met 1 of enkele woorden. 

Gebruik zo min mogelijk generieke anker teksten zoals: lees meer en klik hier.

Ter waarschuwing: Veel WordPress thema’s gebruiken manieren om te linken naar blog posts die niet aan te raden zijn. 99 van de 100 thema bouwers hebben weinig verstand van SEO. Zo komt het regelmatig voor dat je een blog overzicht hebt waar de Afbeelding, Titel, Omschrijving en een knop “Lees Meer” allemaal naar een blog verwijzen. Dat is niet optimaal. Helaas is het vaak te technisch om dit eenvoudig uit of aan te zetten, maar wees op de hoede hiervoor en pas dit aan als jouw thema dat kan. 

Welke voordelen heeft een goede ankertekst voor SEO?


Een gezond backlinkprofiel bestaat dus uit meerdere types en soorten links, waaronder ook de ankerteksten gevarieerd zullen zijn. Pas dus op dat je geen negatieve SEO links ontvangt van ongerelateerde websites die ongepaste ankerteksten gebruiken om te linken naar jouw website. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jouw vindbaarheid! 

Zodra je klaar bent met keyword mapping heb je een mooi overzicht van Exacte zoekwoorden (Target keywords) en variaties (secondaire zoekwoorden). Probeer juist deze zoekwoorden te gebruiken als jouw ankerteksten op je websites en naar je website. Zo snappen de zoekmachines beter waar de pagina over gaat, en kunnen de pagina’s daarom ook hoger ranken voor die zoekwoorden! 

Hoe meer verschillende zoekwoorden je gebruikt als ankertekst, des te lastiger het is voor Google om te begrijpen waar de pagina over gaat, en des te lastiger het kan zijn om goed gevonden te worden. 

2 gratis tools om de anker teksten van jouw backlinks te controleren.


Er zijn enkele tools die je gratis kan gebruiken om te zien hoe jouw ankerteksten eruit zien met links vanaf andere websites. (Als je de ankerteksten wilt zien op je eigen website kun je Screaming Frog installeren). 

Bekende gratis tools zijn:

Hulp nodig bij het optimaliseren van je site?


Als je zelf meer wilt weten over SEO en backlinks, lees dan eerst de volgende artikelen door:

  1. Wat is een backlinks?
  2. Wat is een nofollow backlink?
  3. Hoe krijg, maak en ontvang je meer backlinks?

Hulp nodig bij het optimaliseren van je ankerteksten op je website? Geef even een seintje, wij helpen jou!

Veelgestelde vragen:

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Emerce logo
Marketingfacts logo
Marco

100% SEO

Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.