zo voeg je schema markup aan je website toe

Hoe voeg je Schema.org markup toe in WordPress?

In onze vorige blog besprak ik waarom je Schema markup toe moet passen op je website. Want Schema heeft invloed op jouw vindbaarheid. Dit keer wil ik je laten zien hoe je schema aan je WordPress website toe kan voegen. We gaan een paar manieren bekijken om jouw website hoger in Google te krijgen door het toepassen van Schema Structured Data. 

En als bonus geef ik tips hoe je kunt testen of het allemaal wel goed staat. 

De verschillende manieren om gestructureerde data toe te voegen aan je WordPress Website

Als je SEO doet voor een WordPress website kom je er al gauw achter dat voor alle kleine dingetjes aparte plugins bestaan. Of je nu een redirect wilt maken, afbeeldingen wilt verkleinen, caching wilt toepassen etc. Voor elk klein dingetje bestaat er wel een plugin. En je wilt niet teveel plugins gebruiken natuurlijk. 

Door het hebben van veel plugins loop je meer kans op beveiligingsproblemen en een langzamere website. 

Maar dat even terzijde. 

Gestructureerde data toevoegen aan je website kan op 2 makkelijke manieren in WordPress, die semi-automatisch zijn.

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Automatisch gestructureerde data in WordPress via SEO tools

Yoast SEO

De Nederlandse Yoast SEO plugin is hier een goed voorbeeld voor. Zodra je een blog wilt schrijven en je puur en alleen informatie deelt heb je waarschijnlijk genoeg aan deze plugin. 

Yoast SEO gebruikt namelijk alle informatie die jij deelt bij het instellen van de Yoast SEO plugin. Of je een bedrijf of persoon bent, wat je bedrijfslogo is, etc. Aan de hand daarvan maakt Yoast SEO automatisch gestructureerde data voor jouw blog. Super makkelijk.

Hier volgen de screenshot die je moet invullen om deze gestructureerde data automatisch te genereren. 

En hier vul je alle Social Media kanalen in, zodat jouw website wordt geassocieerd met deze kanalen.

RankMath

Rank Math is waarschijnlijk de meest geavanceerde Gratis SEO tool voor WordPress. Rank Math doet alle dingen die Yoast, SEOPress, All in one SEO doen, maar dan gratis. 

Je kan hier pagina’s en blogs apart aan laten vullen met Schema. 

Maar het mooie van Rankmath zijn de ingebouwde Schema.org typen. 

Zodra je naar een pagina toegaat die een andere inhoud heeft, kun je eenvoudig onderaan de pagina zelf het type Schema aanpassen. Schema.org kent honderden, of misschien wel duizenden types, en RankMath past de meest gebruikte (en door Google geaccepteerde) schema typen toe. 

Afbeelding toevoegen RankMath Schema pagelevel

Vul zoveel mogelijk informatie in bij de velden om de zoekmachines nog beter van dienst te zijn. Des te vollediger ze zijn, des te meer kans je hebt dat ze worden toegepast.

Gestructureerde data in WordPress met speciale Schema Plugins?

In de bibliotheek van WordPress zijn tientallen plugins te vinden die Schema.org entiteiten of types toe kunnen passen.

WordPress plugins zijn er eigenlijk in 2 soorten. Beperkt gratis en volledig betaald.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat de meeste Gratis Schema Plugins een beperkt aanbod aan Schema typen heeft. Dus een gratis schema plugin installeren is in veel gevallen onnodig wanneer je Rankmath gebruikt. RankMath heeft zoveel ingebouwde mogelijkheden, dat je alleen die plugin maar hoeft te gebruiken!

Wil je toch een WordPress plugin die gespecialiseerd is in Schema, ga dan voor een Premium Plugin. Deze kosten ongeveer $50-$100 per jaar, en voegen de meeste typen Schema toe.

Wij gebruiken WPschema voor onze eigen website.

Een andere bekende premium plugin is Schema welke nog meer opties heeft dan WPschema.

Handmatig schema toevoegen aan je site


Bovenstaande plugins doen het allemaal semi-automatisch voor je. Je moet namelijk hier en daar wel wat informatie invullen om de data compleet te maken.

De plugins zullen de data vervolgens in de header van de pagina’s toevoegen. Zodra je de broncode van de pagina bekijkt zie je al deze informatie terugkomen.

Bezoekers aan de pagina zien deze informatie niet, maar zoekmachines wel.

Wil je absolute controle over de schema die de zoekmachines kan lezen, dan zit er eigenlijk nog maar 1 ding op: handmatig toevoegen.

3 stappenplan:


  1. Installeer de plugin: Header and Footer Scripts.Hiermee kun je zelf bepaalde scriptsaan je pagina’s toevoegen. Maar hoe weet je nu hoe je de schema moet schrijven?
  2. Gebruik een Schema Markup Generator
    Ga naar https://technicalseo.com/tools/schema-markup-generator/ en kies de schema die jij wilt bouwen. Als voorbeeld nemen we een FAQ pagina. Vul de vragen en antwoorden voor de FAQ pagina in en klik vervolgens op het Copy icoontje.
  3. Voeg de script toe aan je pagina

Ga in WordPress naar de pagina toe waar je de gestructureerde data wilt toevoegen. Ga vervolgens onderaan de pagina naar het venster: Insert Scripts to <head> En plak de code in het venster.

Vergeet niet je werk op te slaan.

Dat was simpel toch? Zo heb je Schema markup toegevoegd aan je pagina.

Conclusie:

Omdat Schema markup jouw website beter vindbaar kan maken kun je er niet omheen om het ook toe te passen op je website. Je moet zelf kiezen op welke manier je dat doet. Dat kan automatisch via de Yoast SEO plugin (beperkt) of via de veel uitgebreidere WordPress plugin RankMath.

RankMath is de beste manier om schema toe te passen. Het is een gratis alles-in-1 SEO plugin voor WordPress websites.

Wil je het handmatig doen, installeer dan de plugin Header And Footer Scripts om de script in de header te zetten, en gebruik een Schema generator om de script handmatig aan te maken.

Veelgestelde vragen:

In het kort: Hoe kun je allemaal Schema toevoegen in WordPress?

Je kunt dat onder andere doen door 

  1. Algemene SEO plugin met ingebouwde Schema opties
  2. Speciale Schema SEO plugins
  3. Handmatig 
  4. Inladen via Google Tag Manager

Lees verder in het blog.

Kun je dit zelf doen, of gaat dit automatisch?

SEO plugins zoals SEOpress, Rankmath, Yoast SEO kunnen automatisch schema toevoegen aan bepaalde pagina’s. Maar dit is vaak beperkt. Handmatig kun je er nog zoveel meer mee doen, en elke pagina kan weer anders ingedeeld worden. 

Dus je, het kan automatisch voor bepaalde standaard delen, maar handmatig heb je er meer controle over. 

Heeft WordPress zelf geen functie om dit te doen?

Nee, maar je kunt wel soms plugins gebruiken die blokken automatisch omzetten naar schema. Denk bijvoorbeeld aan Afbeeldingsblokken of Videoblokken. Deze worden dan gelijk in de broncode met schema code geschreven. 

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.