Problemen met de Yoast SEO plugin van WordPress

Het is inmiddels alweer 2 jaar geleden dat het probleem ontstond, maar nog steeds kom je af en toe het probleem tegen tijdens een website analyse. Waar ik het over heb? Over het Yoast SEO probleem.

Het is de nachtmerrie van elke website eigenaar: minder bezoekers op je website.

Als je SEO doet voor een WordPress wbsite, zul je vast en zeker Yoast SEO tegen zijn gekomen. Het is niet voor niets de meest gedownloade SEO plugin voor WordPress.

yoast-seo-probleem

Zelfs in 2022 kampen nog steeds sommige websites met dit specifieke probleem, omdat niemand het vertelt!

Ik verloor meer dan 30% aan wekelijkse sessies!

Sinds januari 2018 zat onderstaande website altijd boven de 200 sessies per dag. In februari was het gemiddelde 250 sessies met hier en daar een uitschieter ver boven de 300. Eind maart ontdekte ik een terugloop van het aantal sessies per dag. In principe gebeurt dat wel eens dus de eerste weekjes had ik geen actie ondernomen. Pas in april ben ik op onderzoek uitgegaan en kwam ik er achter dat er iets mis was met deze website.

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Het probleem was de Yoast plugin die was geupdate in de 2e week van maart. Je kunt zien dat toen ook de meeste sessies waren, bijna 2000. Daarna ging het berg afwaarts. Waarbij de 2e helft van april het ergst was. Zelf had ik op 19 april de oplossing doorgevoerd, maar het kwaad was al geschied.

Wat is het probleem dan?

De Yoast WordPress plugin had toen in maart een update gehad waarbij de optie van Media Attachments automatisch werd aangepast naar een problematische instelling! De instelling maakte dat ALLE afbeeldingen op de website werden geïndexeerd als een normale pagina!
(Normaal gesproken worden afbeeldingen alleen weergegeven in Google Afbeeldingen, en niet in de normale zoekresultaten.) In Google zag je dan een zoekresultaat, maar als je er op klikte was het alleen een afbeelding. Dus als jij ook veel afbeeldingen gebruikt zou het dus kunnen zijn dat je opeens honderden extra pagina’s in Google hebt staan.  En Google houdt niet van THIN CONTENT pagina’s, en dit zal je ranking beïnvloeden.
(En dit is weer het bewijs daarvan!)

Hoe weet je of je bent geraakt? 

Voor een SEO die regelmatig zijn rankings en analytics controleert is het waarschijnlijk wel opgevallen dat er iets aan de hand was als deze update invloed heeft gehad op jouw/jullie website.

De specifieke instelling waar het over gaat is de instelling voor media attachments, oftewel de afbeeldingen en videobestanden die op de website aanwezig zijn.

Hoe meer attachments/afbeeldingen aanwezig zijn, hoe meer kans je hebt dat het invloed heeft gehad op jouw bezoekersaantallen en rankings!

Al deze afbeeldingen vormen een indexatie probleem in Google.

  1. Kijk hoeveel pagina’s Google heeft geïndexeerd van jouw website

Een bekende truc om te zien hoeveel pagina’s Google ongeveer heeft geïndexeerd (en welke dat zijn) kun je door in Google de URL kopieren van je website (je kan het ook intypen, en je hoeft er geen http of https voor te typen) met het woordje SITE:  site:https://naamvandewebsite.nl.

Je krijgt dan alle pagina’s te zien die Google heeft geïndexeerd. Als je zelf weet hoeveel pagina’s dat ongeveer zijn, dan kun je redelijk snel inschatten dat er iets mis is. Als de website al duizenden pagina’s groot is wordt het misschien iets lastiger. Maar als je een website hebt van 200 pagina’s en je ziet dat Google er 10000 heeft geïndexeerd, dan klopt er iets niet! Onderstaande afbeelding is niet van de geplaagde website overigens, maar als voorbeeld. Daar zie je dat Google 10000 resultaten heeft gevonden voor de betreffende site… Als jij weet dat het maar 50 pagina’s groot is, weet je dat er iets mis is! Een tweede manier is via Google Search Console. Maar veel mensen weten niet eens wat dit is, dus laat ik dat er maar even bij.

Hoe kan jij dit zelf verhelpen?

Dit doe je door allereerst de instelling in je WordPress omgeving aan te passen. De instelling is te vinden in de Yoast plugin onder het menu “Zoek uiterlijk” (Search Appearance).

Vervolgens ga je naar het tabblad Media en zet je de instelling op JA. Als deze instelling al op Ja stond, dan heeft de update geen invloed gehad, en kun je dit artikel negeren.

2. Als je extra snel de bestanden uit Google wilt laten verwijderen kun je dit doen door een plugin te installeren. De plugin heet Search Index Purge, welke speciaal gemaakt is door Yoast.  Zie hier de link: https://wordpress.org/plugins/yoast-seo-search-index-purge/

Ze geven zelf aan dat de bestanden nog langere tijd in de Index van Google kunnen blijven staan, en geven daarom aan dat ze allemaal weg zouden moeten zijn binnen 6 maanden.

Als je begint met SEO voor WordPress, begin dan altijd met een goed thema. Een SEO plugin brengt je maar zo ver, dus als je thema compleet gaar is, kun je daar beter mee beginnen. Ik gebruik WP Astra als 1 van de beste SEO thema’s voor WordPress.

Heb jij een SEO probleem? Geen tijd om zelf het Yoast probleem op te lossen?

Als jij ook hoger in Google wil komen, dan moet je iets aan de problemen van je website doen.

Laat je het liever doen? Vraag de SEO specialist!

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.