Met deze 2 manieren kun je meerdere pagina’s in 1 keer indexeren.
Je kent het vast wel. Je hebt meerdere pagina’s die je in 1 keer wilt laten indexeren, maar de URL inspectie tool geeft je alleen de mogelijkheid om 1 pagina tegelijk te laten crawlen en indexeren. Wat kun je doen als je meerdere pagina’s tegelijk wilt laten indexeren met Google Search Console?
2 manieren om het zelf te doen
De normale manier om nieuwe pagina’s te laten indexeren is door gebruik te maken van Google Search Console. In het dashboard heb je aan de linkerzijde de optie: URL Inspectie. Daar vul je eenvoudig de URL in en hoppakee.
Maar dat is nu net het probleem. Je kunt maar 1 URL tegelijk laten indexeren. Als je bijvoorbeeld honderden URL’s hebt kun je wel een paar uur zitten om ze 1 voor 1 te laten crawlen en indexeren. Vroeger kon je op deze manier maar een tiental URL’s opgeven per dag. Dit limiet is nu verhoogt tot 50 pagina’s volgens mij. Helaas zijn dat er nog te weinig in sommige gevallen.
Er zijn 2 snelle manieren om alle URL’s alsnog te laten indexeren en die gaan we hier bespreken.
XML Sitemap
“Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.“
Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!
De beste manier om een hele groep URLs te indexeren via Google Search Console is door een XML sitemap. Veel CMS systemen waar websites mee worden gemaakt hebben wel een XML sitemap optie. Hiermee genereer je een overzicht met alle URL’s op je site die je vervolgens aan Google kunt geven om ze te laten indexeren.
Google search console heeft daar een aparte mogelijkheid voor.
Wellicht heeft jouw website al een XML sitemap. Dit kun je testen door achter jouw domeinnaam /sitemap.xml te typen. Bijvoorbeeld. rankify.nl/sitemap.xml Dat is de standaard locatie voor een sitemap. Als je geen sitemap ziet kun je nog een tool gebruiken die zoekt op andere URL’s waar de sitemap zich kan bevinden. https://www.seoptimer.com/sitemap-checker/
Zelf een sitemap bouwen.
Wanneer je een CMS systeem gebruikt die deze functie niet heeft en waar je alles zelf moet maken en uploaden dan zal je al voldoende kennis hebben om dit te doen. De meeste websites zijn gebouwd met WordPress waardoor dit niet nodig hoeft te zijn.
Vandaar dat ik even alleen stil sta om een sitemap te maken. Een gratis generator is hier te vinden. https://xmlsitemapgenerator.org/sitemap-generator-download.aspx Deze moet je downloaden en installeren op je computer. Geef het bestand de naam sitemap.xml
Zodra je een sitemap hebt gemaakt upload je de sitemap naar de root map van je domein op je server zodat de sitemap vanaf nu te vinden is op domein.nl/sitemap.xml. Ga naar Google en voeg hier je sitemap toe.
HTML Sitemap: de makkelijkste manier om tientallen of honderden URL’s te indexeren.
De makkelijkste manier.
Een makkelijkere manier vind ik het gebruik maken van een HTML sitemap op je website.
Een HTML sitemap is gewoon een pagina op je website met daarin een lijst met de URL’s. Zoiets als deze: https://rankify.nl/sitemap/ Je hoeft dus niet in te loggen op je server en je hoeft ook geen speciale XML Sitemap Generator te gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is de lijst met URL’s die je eenvoudig allemaal onder elkaar op een pagina zet.
Als je die niet bij de hand hebt kun je natuurlijk alsnog de hier bovengenoemde gratis Sitemap generator downloaden en een HTML overzicht maken. Deze lijst met URL’s kopieer je naar een nieuwe pagina op je website.
Vervolgens ga je naar de URL inspectie tool in Google Search Console en daar vul je nu simpelweg alleen de URL in waar jij de lijst met pagina’s op hebt gezet.
Als je ontzettend veel URL’s hebt kun je nadenken om ze te verdelen over verschillende pagina’s en deze 1 voor 1 te laten indexeren. Op dit manier krijgt Google een lijst met url’s.
Als alle URL’s zijn geïndexeerd kun je de HTML sitemap pagina’s weer verwijderen. Het crawlen en indexeren van deze pagina’s kan even in beslag nemen.
Waar moet je op letten en een woord van waarschuwing.
Ten eerste moet je er op letten dat de lijst met URL’s geen platte tekst URL’s zijn. Ze moeten opgemaakt zijn met de juiste HTML code zodat ze ook klikbaar zijn en gevolgd kunnen worden naar de betreffende URL. Als het alleen platte tekst is met de URL heb je een probleem. De bot ziet de URL wel, maar kan de pagina niet bereiken!
Ten tweede werkt deze manier niet voor duizenden of miljoen pagina’s zijn die maar niet geindexeerd worden. Dit gebeurt vooral bij websites die allerlei kleine dingetjes verkopen zoals onderdelen. De pagina van 1 onderdeel bevat dan misschien alleen een SKU code en een Product naam. In dat geval zal deze manier je niet opeens een volledige indexatie kunnen garanderen. Low quality, thin content pagina’s worden dan gewoon genegeerd. Daar is deze manier van indexeren niet bruikbaar voor.