Is een Page Builder slecht voor SEO?

Je bent misschien begonnen aan het bouwen van een website, en leest dat Page Builders slecht zijn voor SEO. Je ziet de kemphanen over en weer vechten en je bent tot de conclusie gekomen: Page Builders moeten wel slecht zijn voor SEO, want mijn website rankt niet. 

Ik hoop niet dat je zover bent gekomen! Echt niet! 

Is een Page Builder echt zo slecht voor SEO?

Dan zou SEO voor WordPress websites toch niet moeten werken?

Wat zijn Page Builders?

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!


Stel je even voor dat jouw mobiele telefoon een website is. Op je smartphone heb je een startscherm en icoontjes van allerlei Apps die op je telefoon zijn geïnstalleerd. Deze icoontjes kun je verslepen op je scherm zodat je zelf de layout aanpast.  

Dit is eigenlijk wat Page Builders ook doen. Je kunt zelf een pagina opbouwen met allerlei onderdelen, met teksten, opmaak en afbeeldingen die je sleept over je scherm. Deze kun je allemaal via een drag&drop ergens op je pagina kwijt. Op die manier bouw je zelf een webpagina. 

In veel Page Builders zitten ook hele layout blokken die je in 1 keer in kunt voegen en verplaatsen. Al deze blokken kun je dan weer naar wens aanpassen in grootte, lettertype, kleur enzovoorts.  In no-time heb je een leuk uitziende pagina.  

Er zijn echter wel een aantal verschillen te noemen als het gaat om Page Builders. Sommigen laten je aan ‘de voorkant’ werken zodat je ziet wat je doet, terwijl andere zoals WPBakery, de page builder aan ‘de achterkant’ gebruikt, zodat je eerst de pagina apart moet bekijken om te zien of het er uitziet zoals je zou willen. 

Bekijk een aantal video’s op Youtube om jou op weg te helpen met de Beaver Builder Page Builder.

Wat is er nu eigenlijk belangrijk aan een website?


In principe is het belangrijkste aan een website dat het converteert, toch? Dat je klanten krijgt. Dat je bezoekers krijgt. Dat je geld verdient. Dat je herkend wordt in jouw branche, niche. Dat je gevonden wordt in de zoekmachines. Dat je website er niet uitziet als uit de jaren ’90. 

Is het dan belangrijk dat je een page builder gebruikt? 

Ja en nee. 

Het gebruik van een Page Builder zoals Elementor, Gutenberg of Beaver Builder is helemaal niet erg, als je maar oppast dat je niet teveel van ‘die design dingetjes’ toe gaat passen en je website uitermate langzaam maakt en slecht in elkaar zet met rare kopteksten etc. Het is belangrijk om te beginnen met een goede basis, en dat is voor WordPress een goed thema. Daarnaast heb je voor WordPress nu eenmaal plugins nodig. Die kun je zelf gaan fabriceren (wat ik niet aan zou raden, zonde van je tijd) of je kunt ze gewoon downloaden. Een page builder is gewoon een plugin die je kan downloaden en gebruiken.

Als je op zoek bent naar een goed SEO thema voor WordPress, zou ik zeker kijken naar WP Astra.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik echt geen fan ben van Divi…… Sorry, dat kon ik even niet laten.

Wat zijn de voordelen van een WordPress Page Builder?


Ik ben ontzettend blij dat er Page Builders bestaan. Ongeveer de helft van alle websites op de wereld draait momenteel op WordPress. En dan kun je jezelf ook wel bedenken dat er miljoenen van die websites zijn gemaakt met een page builder.  Zie hier het overzicht: https://trends.builtwith.com/cms/traffic/Entire-Internet

Bijna iedereen kan binnen 1 dag leren omgaan met een pagebuilder. Zo kun je redelijk eenvoudig een website in elkaar steken. Het kost weinig moeite, en je bent in no-time klaar. Hieronder zet ik even een rijtje met (mogelijke) voordelen van Page Builders. 

  • WYSIWYG: Je ziet direct het resultaat
  • Je hebt keus uit superveel opmaak mogelijkheden
  • Drag and drop (soms wel eens sleur en pleur genoemd)
  • Het werkt snel
  • Het werkt eenvoudig
  • Het is goedkoop
  • Goedkoper dan een programmeur inhuren
  • Je hebt geen programmeerkennis nodig
  • Je hebt allerlei koppelingen met andere programma’s voor email etc.
  • Je hebt vaak keuze uit kan en klare pagina’s
  • Je hebt toegang tot klant en klare blokken (met bijvoorbeeld tekst en afbeelding)
  • Ze zijn responsive (dus de website is ook goed zichtbaar op mobiel)
  • Iedereen kan het leren in korte tijd

Er zijn ook nadelen: 

  • Sommige templates die je kunt gebruiken of kopen, die gemaakt zijn met een Page Builder zijn ontzettend slecht opgezet voor SEO. 
  • Page Builders kunnen de website langzaam maken
  • De broncode kan heel rommelig zijn
  • Websites gemaakt met page builders zijn vaak beperkt aan functionaliteiten

Waar je beter op kunt letten:

Het is belangrijk dat Google de website kan vinden, lezen, indexeren en ranken. Als de website niet goed begrepen wordt door Google dan heb je inderdaad een probleem. 

Het is nog veel belangrijker om de zoekwoorden op de juiste plaatsen te hebben, en de technische kant van de website goed hebben staan. Dit houd onder andere in dat je website structuur goed in elkaar steekt, en geen onnodige errors op je website hebt. 

Naast het Google gedeelte is het ook belangrijk dat een website goed leesbaar en bruikbaar is voor bezoekers. Snelheid is een belangrijk onderdeel hiervan. Mensen zullen veel sneller een langzame website verlaten. Pun intended. 

Test daarom ook je snelheid van je website met Webpagetest.org. Dit is een manier om de snelheid te testen van elke pagina op jouw website.
Wil je meer weten? Lees dan mijn blog: Hoe test je snelheid van je website

hoe test je de snelheid van je website

Hier volgen enkele tips waar je op moet letten als je met Page Builders gaat werken

  1. Ga je werken vanaf een template? 
    1. Dan moet je kijken of alle kopteksten goed worden gebruikt. Dit is vaak niet het geval. 
    2. Vaak worden er allerlei plugins gebruikt die onnodig zijn, zoals een aparte plugin om icoontjes in te laden, formulier etc.
  2. Voeg niet teveel animaties toe
  3. Voeg niet teveel lettertypes toe
  4. Voeg niet teveel icons toe, of laadt icons in als afbeeldingen
  5. Optimaliseer je afbeeldingen zodat ze onder de 100 (of maximaal 200kB) zijn
  6. Gebruik geen sliders zoals Rev Slider
  7. Minimaliseer het aantal plugins (beter 3 – in 1 plugin, dan 3 losse plugins)
  8. Installeer een caching plugin, die helpt jouw SEO door de verbetering van je snelheid
  9. Laadt niet teveel onderdelen van andere websites zoals scripts etc.

Hoe kies je of je met een Page Builder wilt gaan werken?

Ik werk continu met page builders. Het werkt heel snel en ik kan er mee doet wat ik wil. Genoeg nummer 1 en pagina 1 posities om er zeker van te zijn dat Page Builders niet erg zijn om te gebruiken en prima zijn voor SEO, zolang je weet waar je op moet letten.

Als je voldoende cash hebt kun je een programmeur inhuren die jouw website van de grond af bouwt. De kosten zullen significant hoger zijn, en het zal veel langer duren om jouw website te maken. Daarnaast zul je allerlei nieuwe SEO mogelijkheden achteraf weer moeten in laten bouwen, wat enorm veel tijd en geld gaat kosten als je alles custom made hebt laten maken.  

Het gaat dan al snel om een verschil van duizenden of tienduizenden euro’s

Ik zou zeker aanbevelen om zelf te beginnen met een page builder. Je zult hier heel veel van kunnen leren, en in de loop der tijd kun jij veel sneller bepaalde dingen aanpassen. Het is helemaal niet erg om te werken met Page Builders, als je jouw SEO maar op orde hebt, en de website snel genoeg laadt. 

En omdat snelheid belangrijk is, dan moet je zeker even kijken naar een snelle hosting provider! 

Heb je hulp nodig of wil je even sparren?

Neem even contact op.

Veelgestelde vragen

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter