hoe lang blijven verwijderde pagina's zichtbaar in google

Hoe lang blijft een website/pagina/URL vindbaar in Google, als die verwijderd is?

99% van alle bedrijfseigenaren hebben geen idee welke informatie van hun website eigenlijk te vinden is in Google!

Een verwijderde pagina blijft vaak nog maandenlang vindbaar in de zoekresultaten wanneer je er specifiek op zoekt. Ook oude domeinnamen zijn soms na een jaar nog steeds vindbaar in de zoekresultaten. 

Wat betekent dit voor jouw website?

De pagina verdwijnt niet vanzelf uit de zoekresultaten

De meeste bedrijfseigenaren weten NIET wat er allemaal van hun website nog in Google te vinden is. Zo bleek paar maandjes geleden maar weer eens. In Google kwam ik een foto tegen van een bekende. Deze foto was echter al enkele jaren oud en kwam van een pagina die Google netjes had geïndexeerd.  

Er is toen vriendelijk gevraagd om de foto en pagina te verwijderen van de website, waar we als reactie op kregen: 

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

De foto is al verwijderd. Google laat alleen maar oude informatie zien. Ga maar naar de website, daar zie je hem echt niet meer staan!

De oude werkgever had gelijk en ongelijk. 

Toen we een gerichte zoekopdracht uitvoerden (site:domein) voor de website kwamen er nog veel meer foto’s van oude medewerkers naar voren. We stuurden de links naar de ex werkgever. Maar als reactie kregen we weer: 

Dat is niet van onze website, dat is Google die dat laat zien

En daar ging het fout. 

Op de website hadden ze namelijk een mooi overzicht met alle medewerkers. Elke medewerker kreeg een persoonlijke profielpagina met contactgegevens en achtergrondinformatie. Zodra je op deze overzichtspagina op een persoon klikte werd je doorverwezen naar het betreffende profiel.

De foto’s en informatie van de oud medewerkers waren inderdaad niet meer zichtbaar in het overzicht op de website, dus daar had ze gelijk in. Maar de profielpagina’s waren niet verwijderd en nog steeds vindbaar via zoekopdrachten in Google. Het waren dus orphan pages geworden.

Omdat de oud werkgever stug bleef volhouden dat dit niet het geval was, hebben we maar contact opgenomen met de website bouwers. Die hadden binnen no-time de betreffende profielpagina’s verwijderd van de website,

Dus de eerste vraag is misschien wel: weet je wel welke informatie er eigenlijk nog op je website staat?

En een tweede vraag: hoe lang blijven verwijderde URL’s toch nog naar voren komen? 

Maar hoe lang kan een verwijderde URL (of een pagina met een redirect) nog zichtbaar zijn in Google?

In bovenstaand verhaal zie je maar weer dat de meeste website eigenaren geen idee hebben wat er precies in de zoekresultaten zichtbaar is van hun website. Maar hoe lang zou een pagina nog zichtbaar zijn in de zoekresultaten als deze echt verwijderd is

Dus als een URL een 404 error terugstuurd met Page Not Found. 

Een URL kan maanden later nog zichtbaar zijn in de zoekresultaten als je er specifiek voor zoekt. In Google Search Console en in de server logs kun je zien dat Google nog steeds die oude URL’s bezoekt. En dat doen ze om jou te helpen.

Wanneer je een specifieke zoekopdracht uitvoert voor een website met deze search operator: site:jouwdomein, kun je hele oude URL’s nog steeds terugvinden in Google. Daarom is het aan te bevelen om belangrijke URL’s altijd met een 301 redirect door te sturen naar een bestaande pagina. Laat daarom ook nooit je oude domeinnaam vervallen!

Het is daarom geen overbodige luxe om eens in de zoveel maanden een diepgaande SEO analyse uit te voeren. En te kijken naar welke pagina’s er goed, of juist slecht scoren in Google. Zo kun je ook op tijd bijspringen als er veranderingen in Google waarneembaar zijn. Of als je ziet dat je zoekwoord posities zijn gezakt in Google.

Tot slot: 

Als je zelf niet bezig bent met zoekmachine optimalisatie zal je dit soort ‘problemen’ ook niet achterhalen. Het is niet te zien vanaf de website, dus zal het wel verwijderd zijn. Hoe meer je bezig bent om je website hoger in Google te krijgen, hoe vaker je problemen zoals deze tegenkomt.

Ten eerste weten de meeste website eigenaren helemaal niet wat er precies allemaal te zien is over hun website in de Google zoekresultaten. 

Ten tweede kunnen oude URL’s nog maanden lang zichtbaar zijn. Mensen komen dan op een lege 404 pagina terecht. En dat is zonde. 

Het is daarom aan te bevelen om af en toe een analyse uit te voeren om te kijken of alles nog wel klopt. Dit kan een onderdeel zijn van jouw Website – / Content Pruning.  Daarnaast kun je verwijderde URL’s sneller uit de zoekresultaten verwijderen door de URL’s handmatig te verwijderen uit de index van Google. 

Geen idee hoe je dit moet doen? En wil je toch nummer 1 in Google worden?

Laat dat maar aan Rankify over. Neem contact op, of laat je gegevens achter.

Veelgestelde vragen

  • In het kort: hoe lang blijft een website of pagina nog zichtbaar in Google als je die verwijdert hebt

    Een webpagina kan nog lang na het verwijderen zichtbaar zijn in Google. Je kunt dit oplossen door onze tips te volgen.

  • Kun je zelf je pagina verwijderen uit Google?

    Ja, dat kun je zeker doen. Hiervoor moet je in Google Search Console zijn. We leggen je uit hoe je dat moet doen.

  • Als je een pagina verwijdert uit Google, gaat hij dan ook weg uit Bing?

    Als je de pagina niet verwijdert op je site, maar wel in Google, dan blijft hij gewoon zichtbaar in Bing. Je moet er namelijk meer voor doen dan alleen de pagina verwijderen in Google. Lees de tips in onze blog.

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter