Hoe lang blijft een website/pagina/URL vindbaar in Google, als die verwijderd is?

99% van alle bedrijfseigenaren hebben geen idee welke informatie van hun website eigenlijk te vinden is in Google!

Een verwijderde pagina blijft vaak maandenlang nog vindbaar in de zoekresultaten wanneer je er specifiek op zoekt. Ook oude domeinnamen zijn soms na een jaar nog steeds vindbaar in de zoekresultaten. 

Wat betekent dit voor jouw website?

De pagina verdwijnt niet vanzelf uit de zoekresultaten


De meeste bedrijfseigenaren weten NIET wat er allemaal van hun website nog in Google te vinden is. Zo bleek paar maandjes geleden maar weer eens. In Google kwam ik een oude foto tegen van een familielid. De foto was echter al enkele jaren oud. Deze kwam van een pagina die Google netjes had geïndexeerd.  

Er is toen vriendelijk gevraagd om de foto en pagina te verwijderen van de website, waar we als reactie op kregen: 

De foto is al verwijderd. Google laat alleen maar oude informatie zien. Ga maar naar de website, daar zie je hem echt niet meer staan!

De werkgever had gelijk en ongelijk. 

Toen we een gerichte zoekopdracht uitvoerden (site:domein) voor de website kwamen er nog veel meer foto’s van oude medewerkers naar voren.We stuurden de links naar de ex werkgever. Maar als reactie kregen we weer: 

Dat is niet van onze website, dat is Google die dat laat zien

En daar ging het fout. 

Op de website hadden ze een mooi overzicht met alle medewerkers. Elke medewerker had ook een persoonlijke profielpagina met contactgegevens en achtergrondinformatie. Zodra je op de overzichtspagina op een persoon klikte werd je doorverwezen naar het betreffende profiel.

De foto’s en informatie van de oud medewerkers waren inderdaad niet meer zichtbaar in het overzicht, dus daar had ze gelijk in. Maar de profielpagina’s waren niet verwijderd en nog steeds vindbaar via zoekopdrachten in Google.  Het waren dus orphan pages geworden.

Omdat de ex werkgever stug bleef volhouden dat dit niet het geval was, hebben we maar contact opgenomen met de website bouwers. Die hadden binnen no-time de betreffende profielpagina’s verwijderd van de website,

Dus de eerste vraag is misschien wel: weet je wel welke informatie er eigenlijk nog op je website staat?

En een tweede vraag: hoe lang blijven verwijderde URL’s toch nog naar voren komen. 

Maar hoe lang kan een verwijderde URL (of een pagina met een redirect) nog zichtbaar zijn in Google?


In bovenstaand verhaal zie je maar weer dat de meeste website eigenaren geen idee hebben wat er precies in de zoekresultaten zichtbaar is van hun website. 

Maar hoe lang zou een pagina nog zichtbaar zijn in de zoekresultaten als deze echt verwijderd is

Dus als een URL een 404 error terugstuurd met Page Not Found. 

Een URL kan maanden later nog zichtbaar zijn in de zoekresultaten als je er specifiek voor zoekt. In Google Search Console en in de server logs kun je zie dat Google nog steeds die oude URL’s bezoekt. En dat doen ze op je te helpen. Natuurlijk kun je de informatie niet altijd zien die op de pagina stond! Maar wel de URL’s.

Wanneer je een specifieke zoekopdracht uitvoert voor een website met deze search operator: site:jouwdomein, kun je hele oude URL’s nog steeds terugvinden in Google. Daarom is het aan te bevelen om belangrijke URL’s altijd met een 301 redirect door te sturen naar een bestaande pagina. Laat daarom ook nooit je oude domeinnaam vervallen!

Tot slot: 


Ten eerste weten de meeste website eigenaren helemaal niet wat er precies allemaal te zien is over hun website in de Google zoekresultaten. 

Ten tweede kunnen oude URL’s nog maanden lang zichtbaar zijn. Mensen komen dan op een lege 404 pagina terecht. En dat is zonde. 

Het is daarom aan te bevelen om af en toe een analyse uit te voeren om te kijken of alles nog wel klopt. Dit kan een onderdeel zijn van jouw Website – / Content Pruning.  Daarnaast kun je verwijderde URL’s sneller uit de zoekresultaten verwijderen door de URL’s handmatig te verwijderen uit de index van Google

Geen idee hoe je dit moet doen?

Laat dat maar aan Rankify over. Neem contact op, of laat je gegevens achter.

Veelgestelde vragen

Benieuwd wat Rankify voor jouw bedrijf kan betekenen?

Invalid Email
Marco

Over de auteur

Marco Logmans is een zoekmachine optimalisatie specialist (SEO). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten stijgen.

Marco's expertise is ook te vinden op:

frankwatching-logos
emerce-logo
marketingfacts-logo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.