Google positie controleren voor jouw website? Gebruik een rank tracker

wat is een rank tracker

Als je je website gaat optimaliseren wil je toch ook weten hoe goed deze presteert. Als jij de posities van jouw pagina in Google ziet stijgen heb je het goed gedaan. Maar hoe kun je deze Google posities controleren? Hieronder bespreken we enkele manieren om zelf jouw zoekwoordposities te controleren ,maar ook een andere manier om jouw prestaties te meten. En die is misschien nog wel beter.

4 manieren om handmatig en gratis jouw zoekresultaten te controleren.

Gebruik Google zelf

Het zal je niet verbazen dat veel mensen het zoekwoord intypen in Google en dan kijken op welke positie ze staan. Het is zeker niet onmogelijk dat je jouw website niet kan vinden in Google. en dat je op pagina 2 of verder moet kijken,  maar het zal niet teveel moeite moeten kosten om jouw website ergens terug te vinden. 

Echter, hier hebben we wel een klein probleem. 

Google en andere zoekmachines maken gebruik van een soort ‘geheugen’. Zodra jij een zoekopdracht uitvoert en op je eigen website klikt, zal deze zoekopdracht in de geschiedenis worden opgeslagen.

De volgende keer als je dezelfde zoekopdracht uitvoert is het niet ongewoon dat jouw website hoger in de zoekresultaten van Google staat. Dit is niet de zoekmachine die dat doet, maar het ‘geheugen’.

De resultaten tonen websites die jij eerder hebt bezocht. Wil je hier meer over weten, bekijk dan even ons blog: nummer 1 in Google

Een betere manier is om een Incognito venster te gebruiken. In deze modus slaat jouw internet browser geen cookies en geschiedenis op. Zodra je deze modus verlaat wordt alles verwijdert. Handig dus maar nog niet helemaal je-van-het. 

Het nadeel is namelijk dat ook dan Google jouw locatie begrijpt, en zodra je buitenlandse zoekresultaten wilt bekijken klopt het helemaal niet meer. Als het lijkt of jouw website is gezakt in Google, moet je wel alle gegevens bijhouden. En dan komt een spreadsheet of een rank tracker om de hoek kijken.

De Google Ad anonymous preview and Diagnosis Tool

Een betere tool die Google zelf heeft ontworpen is de Google Ads Ad Preview and Diagnosis Tool. Het is bedoeld voor advertenties, maar het is net zo handig om te gebruiken om gewoon de zoekresultaten te bekijken over heel de wereld!

Het werkt een beetje zoals een incognitovenster, maar dan beter

Het is namelijk niet alleen ‘anoniem’, maar je kan zelf ook precies aangeven vanaf welke plaats je de zoekresultaten wilt zien. Bij normaal zoeken in Google gebruikt Google jouw locatie om de zoekresultaten te bepalen.

Als je bijvoorbeeld op tandarts zoekt, zul je vooral lokale tandartsen zien in de zoekresultaten. Als jij dus niet op dezelfde plaats bent waar jij gevonden wilt worden heb je dus een probleem.  Denk bijvoorbeeld maar aan een buitenlandse website, of als dienstverlener binnen een bepaald gebied. Daarom is deze Google Ad Preview tool zo super handig. 

Ga naar de website

Ik moet hierbij wel vermelden dat het nadeel van deze tool is dat je alleen de eerste 10 zoekresultaten kan zien en niet op de zoekresultaten kan klikken.

Nightwatch Search Simulator plugin voor Nederlandse en buitenlandse zoekresultaten

Omdat we bij Rankify veel buitenlandse websites optimaliseren gebruiken we een leuke Chrome extension genaamd Nightwatch Search Simulator. Deze extension laat zoekresultaten per land zien, en niet vanaf een lokale plek. Super handig om even snel de zoekresultaten te controleren voor een website die in heel Nederland gevonden moet worden, of in het buitenland.

Lekker simpel en effectief.

Vul je zoekwoord in en laat de tool draaien. Je krijgt de top 100 zoekresultaten te zien. Dit is dus een stuk beter als de Google Anonymous Ad Preview tool, die maar 10 resultaten toont. Onderin het scherm vul je de URL in van jouw website en hopsakee de tool laat precies zien op welke positie je staat. Nightwatch Search Simulator is een gratis extension voor Chrome. 

Download de extension hier in de Chrome web store

Isearchfrom

Als je geen extensies wilt installeren kun je ook gebruik maken van isearchfrom. Het mooie van deze tool is dat het een combinatie is van de Google Anonymous Ad Preview Tool en Nightwatch. Je kunt namelijk wel op de zoekresultaten klikken en je kan lokaal zoeken vanaf alle plekken in de wereld 

Ga naar de website: http://isearchfrom.com/

Serprobot (gratis + goedkoop)

Één van de goedkoopste rank trackers is Serprobot. Je kan er ook gratis 5 rankings mee controleren zonder account, en 25 inclusief een gratis account. Voor 5 dollar kun je dagelijks 300 zoekwoorden controleren. Een koopje!

5 dollar serp robot

Betaalde rank checkers om jouw posities te controleren.

Eerlijk gezegd kan ik deze blog wel 10 pagina’s lang maken als ik alle Ranking Check Tools moet beschrijven. Wat ik wel wil aanstippen dat er eigenlijk 2 soorten zijn: in de cloud en op je pc. 

De goedkoopste manier om jouw rankings te controleren is een tool te gebruiken die op jouw pc wordt geïnstalleerd. Je hoeft dus niet voor de hosting van de tools etc te betalen en je kan net zoveel zoekwoorden controleren als je zelf zou willen.

De meest bekende is Rank Tracker van link assitant. Koop altijd je licentie direct van de .com site omdat je daar de beste kortingen krijgt, en daar ook je licentie kan vernieuwen, en niet via Nederlandse sites. De kosten voor deze tool zijn ongeveer 10 euro per maand, onafhankelijk van het aantal zoekwoorden dat je wilt controleren! Na het eerste jaar betaal je nog veel minder, dus ongeveer 5 euro per maand. 

https://www.link-assistant.com/rank-tracker/

In de cloud-based rank trackers zijn er ook veel verschillen. De meeste all-in-one SEO pakketten hebben een rank tracker ingebouwd. Denk maar aan Ahrefs, SEMrush, Moz etc. Maar deze zijn vaak 100 dollar per maand of meer. 

Online software die alleen rankings controleren zoals Wincher, ProRankTracker en AccuRanker zijn ook niet zo goedkoop, afhankelijk van het aantal te controleren zoekwoorden. Hoe meer zoekwoorden je wilt controleren des te meer je gaat betalen.

Het voordeel is wel dat je computer niet aan hoeft te staan, en niet langzamer wordt als je 10 websites gaat controleren voor hun prestaties. 

Is er nog een betere manier om jouw prestaties te meten?

Afijn, de vraag is eindelijk over de dam. Waarom zou jij eigenlijk zo graag willen weten hoe hoog je in Google staat voor een bepaald zoekwoord? Dat is echt geen gekke vraag om jezelf eens te stellen. De positie van 1 zoekwoord in Google zegt namelijk nog niet alles over de pagina die is geschreven. Want wie zegt dat het zoekwoord dat je gebruikt ook daadwerkelijk geld gaat opleveren of meer inschrijvingen? 

Want elke pagina die op je website staat wordt voor meerdere zoekopdrachten getoond. Misschien is het wel verstandiger om een overzicht bij te houden van een pagina. 

De meeste klanten kiezen voor een SEO abonnementen en een op maat gemaakt SEO rapport. In dit rapport gebruiken we data vanuit Google Search Console en Google Analytics om de prestaties elke maand te rapporteren.

Zodra een pagina groeit in de zoekresultaten wordt deze automatisch ook gevonden voor meer zoekopdrachten. En als je alleen 1 zoekwoord volgt voor die pagina zul je niet zien dat de pagina ook honderden bezoekers krijgt van andere zoekopdrachten.

Daarnaast kunnen we het overzicht zo aanpassen dat je ook kan zien hoeveel conversies er zijn voor die pagina. Allemaal customized.

Wil jij een op-maat gemaakt SEO rapport? Neem dan een SEO abonnement en laat ons jouw SEO rapportage helemaal ontwerpen. 

Veelgestelde vragen in het kort

Kun je zelf je google posities controleren in Google?

Jazeker, dat kan allemaal gratis. Je moet echter uitkijken dat je er niet intrapt om gewoon even Google te gebruiken om te zoeken waar je staat. Dan klopt het resultaat namelijk niet. Lees de blog voor alle mogelijkheden. Gratis en betaald, handmatig en automatisch.

Wat is de beste, gratis manier om even snel te kijken waar je staat?

Dat verschilt of je lokale resultaten wilt zien of landelijk. De Chrome extension van Nightwatch is geweldig voor landelijke en buitenlandse resultaten. Wil je op lokaal niveau kijken, dan kun je Google Ad Preview gebruiken. Lees alles in de blog. 

De resultaten komen niet overeen met wat anderen zeggen, wat nu?

Waarschijnlijk heeft iemand van jullie op een andere manier gezocht. Je kan bijvoorbeel incognito gebruiken, maar nog beter is een tool te gebruiken van een derde partij, die geen website geschiedenis en locatie gebruikt. Bekijk de lijst in ons blog… 

Benieuwd wat Rankify voor jouw bedrijf kan betekenen?

Invalid Email
Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten stijgen.

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Emerce logo
Marketingfacts logo

Rankify recommends

Met een gratis account!

Close