gast bloggen

Gastbloggen? Pakt Google gastblog websites aan?

“We have disabled your authority for your outbound links. Please set your outbound links to nofollow and submit a review request.

Oftewel: we geven geen pagerank meer door aan websites waar jij naar linkt.

Penalties voor wie?

Iedereen die al langer in de wereld van SEO meegaat heeft er wel eens van gehoord. Penalty’s. Als je bijvoorbeeld een blog gaat beginnen, en je doet je onderzoek, dan zul je zien dat er verwijzingen van websites naar jouw concurrenten staan. Die verwijzingen hebben waarde. Linkbuilding is een sterke pilaar als het gaat om SEO. Hoe meer goede backlinks des te ‘beter’ wordt de webpagina en de hele website gezien door de zoekmachines.

Dat je een penalty of een handmatige acties kon krijgen als je veel spam links ontvangt is wel bekend. Bij een handmatige actie heeft een Google medewerker gezien dat er iets mis is met jouw site. In veel gevallen gaat het om onnatuurlijke backlinks van bijvoorbeeld PBN’s of andere dubieuze websites

Als er daadwerkelijk iets merkwaardigs aan de hand is kunnen ze jouw site een penalty geven. Niet dat je dan recht in het doel mag schoppen, maar dat je gewoon even buitenspel wordt gezet. Letterlijk.

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Een handmatige actie kan namelijk inhouden dat ze jouw website compleet uit de zoekresultaten verwijderen ,met alle gevolgen vandien.

Zodra ze jouw site een handmatige actie geven sturen ze een melding via Google Search Console. Als je geen toegang hebt tot Google Search Console, zul je ook geen melding ontvangen. Trouwens, een GSC koppeling zou 1 van de eerste dingen moeten zijn voor elke nieuwe website!

Penalty voor de partij met de blogpost op hun site

Goede content kan jouw SEO helpen, maar een backlink net zo goed. Soms zelfs nog beter dan alleen SEO teksten. Trouwens, wat zijn SEO teksten sowieso nu eigenlijk? Zijn dat teksten die geschreven zijn door SEO tekstschrijvers? Ik weet het ook niet.

Misschien hebben deze penalty’s te maken met de nieuwe link attributen rel=”sponsored” en rel=”ugc” die sinds maart 2020 actief werden? Wie weet, maar 1 ding valt op dat nu meerdere partijen een handmatige actie ontvangen voor het plaatsen van gastblogs. In de meeste gevallen gebruiken ze geen ‘nofollow link’, maar een gewone link.

En laat nu net in maart 2020 de nieuwe link attributen actief worden, sponsored en rel. Het lijkt er op dat ze nu actief gaan zoeken naar websites die gastblogs aanbieden.

Op Twitter zijn meerdere mensen die zo een penalty hebben ontvangen.

Zie bijvoorbeeld deze 2 screenshots.

Op deze manier zegt Google eigenlijk: alle links die op jouw site staan worden nu genegeerd. Ze geven geen waarde meer door aan alle sites waar jij naar linkt.

Wat willen ze dat jij doet?

Google wil dat je aangeeft dat een link gesponsord is, oftewel betaald is. Ze proberen op die manier nog meer de touwtjes in handen te hebben.

In sommige gevallen waren er maar een handjevol gastblogs toegelaten op de site en toch kregen ze deze handmatige actie.

In principe doet het de website met de gastblog niet veel kwaad. Alleen de website waar de link naartoe verwijst zal hier wat van kunnen merken. Rankings kunnen hier zeker door beïnvloed worden.

Als je nu erg benieuwd bent of jij ook zo een handmatige actie hebt ontvangen, kun je dit eenvoudig controleren in Google Search Console.

Log in, en scroll in de linker sidebar naar beneden tot je Beveiligingsproblemen en handmatige acties ziet. Klik daarop en kies dan voor Handmatige acties. Als het goed is staat daar: Geen problemen gedetecteerd.


Stoppen met gastbloggen?

Dat moet je zelf weten.

Ik moet eerlijk toegeven, de titel is een beetje een clickbait :–)

Een nofollow link of een sponsored link ontvangen hoeft helemaal niet verkeerd te zijn! Ze kunnen nog steeds heel nuttig zijn voor een stroom van bezoekers naar jouw site, ook al geeft de link niet meer waarde door voor rankings. Soms negeert Google de nofollow tag, en er zijn ook genoeg voorbeelden waar mensen ranken met nofollow backlinks.

Het is niet duidelijk dat dit in relatie is tot de nieuwe link attributen of dat het ‘toevallig’ is. Ik kan me goed voorstellen dat Google hier nu extra mee bezig is omdat het bijna maart is. Maar het lijkt erop dat het allemaal wel meevalt!

Geen paniek! Neem contact op om hoger in Google te scoren!

Veelgestelde vragen over gastbloggen

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.