handige chrome plugins die helpen met SEO

8 handige Chrome Extensions voor jouw SEO!

Wist jij dat er ontzettend veel plugins zijn voor Chrome die jouw leven als SEO (of website eigenaar) vergemakkelijken? 

Chrome kun je uitbreiden met allerlei handige tools, die niet alleen jouw werkzaamheden kunnen vergemakkelijken, maar ook versnellen! Je staat er versteld van hoeveel handige tools er wel niet zijn. 

Vandaag gaan we even een kijkje nemen in een aantal handige Chrome plugins voor SEO. 

Waarom zou je Chrome gebruiken – lifehacks?

Dat is geen gekke vraag. Want er zijn veel browsers die je kan gebruiken zoals Firefox en Edge. Om maar gelijk de grootste te noemen. Terwijl Safari handig is voor Macs en Opera een goed alternatief is. 

Er zijn een aantal redenen waarom ik Chrome gebruik, die jouw ook kunnen helpen als je veel met SEO bezig bent. 

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Als eerste heeft Google de mogelijkheid om verschillende “Users” eenvoudig te koppelen en synchroniseren. Deze functie is iets gecompliceerder met bijvoorbeeld Firefox. 

Je kunt voor elk profiel een eigen snelkoppeling maken op jouw Windows desktop.

Zoals je ziet gebruik ik 4 verschillende Chrome profielen. 1 voor Prive, 1 voor zakelijk, 1 voor mijn SEO tools als ik een diepgaande SEO analyse moet uitvoeren, en 1 voor affiliate websites. 

De reden: 

  1. Elk profiel is gekoppeld aan zijn eigen Gmail account 
  2. Elk profiel heeft eigen Favorieten en mapjes 
  3. Elk profiel heeft vastgepinde websites zodat ik snel kan beginnen en niet telkens een pagina hoef te openen. 
  4. Elk profiel heeft chrome extensions die nodig zijn
  5. Elk profiel gebruikt zijn eigen browser kleuren zodat je de profielen beter kan onderscheiden

Op deze manier kun je sneller werken en ook minder ‘foutjes’ maken zodat je bijvoorbeeld niet per ongeluk een verkeerd emailadres gebruikt. Vaak worden documenten aan een Gmail adres gekoppeld, en als je met meerdere email adressen werkt is het niet handig om telkens te wisselen. 

8 Handige Chrome Extensions voor SEO die ik gebruik

Google Tag Assistant


https://chrome.google.com/webstore/detail/tag-assistant-by-google/kejbdjndbnbjgmefkgdddjlbokphdefk

Met Google Tag Assistant kun je snel zien of een website Analytics gebruikt en op welke manier die wordt ingeladen. Super handig als je een analyse moet doen of Analytics problemen moet oplossen. Je kan dan heel snel zien of een Analytics code juist wordt ingeladen. Alhoewel dit niet de meest gebruikte plugin is, kan het je wel wat tijd besparen! 

Keywords Everywhere / Surfer Keywords


https://chrome.google.com/webstore/detail/keywords-everywhere-keywo/hbapdpeemoojbophdfndmlgdhppljgmp

Keywords Everywhere is een handige tool om in de zoekresultaten informatie te zien zoals zoekvolume, CPC kosten en gerelateerde zoekopdrachten. Sinds 2019 is de tool niet gratis meer te gebruiken, maar voor 10 dollar kun je informatie ontvangen voor 100,000 woorden. Deze tool is vooral aan te raden als je veel met buitenlandse (Engelse) websites werkt. 

Daarnaast werkt deze add-on ook in Google Search Console.. Super handig dus als je snel de zoekvolume moet weten. Als je een goed alternatief wilt, die gratis is, kun je Keyword Surfer gebruiken. Zie link hieronder.

https://chrome.google.com/webstore/detail/keyword-surfer/bafijghppfhdpldihckdcadbcobikaca

In Google Search Console ziet de data van Keywords Everywhere er zo uit:

search console keywords everywhere data


Check my Links


https://chrome.google.com/webstore/detail/check-my-links/ojkcdipcgfaekbeaelaapakgnjflfglf

Deze extension controleert de links op een pagina om te zien of ze op een 404 pagina terechtkomen, doorverwezen worden (301), of nog juist zijn. Super als je bijvoorbeeld aan ‘broken links linkbuilding” doet. Maar ook handig om af en toe na te gaan of alle links op een pagina nog goed werken. Je krijgt dan een overzichtje met lichtgroene, donkergroene en rode links. De rode zijn een probleem, en de donkergroene zijn redirects. Een echte aanrader dus.

Wil je een hele website onderzoeken voor gebroken links, dan moet je zeker mijn Screaming Frog Spider review lezen.


Loom video recorder


https://chrome.google.com/webstore/detail/loom-video-recorder-scree/liecbddmkiiihnedobmlmillhodjkdmb

Als een afbeelding meer zegt dan 1000 woorden, dan kun je er vanuit gaan dat een video meer zegt dan 2000 woorden. Loom video recorder kan jouw scherm opnemen zodat je dingen visueel kan uitleggen. Wel eens een uitleg moeten geven via email? Gebruik de volgende keer gewoon Loom en laat gewoon zien wat je bedoelt. Naast het opnemen van je scherm kun je ook een video opnemen en je microfoon gebruiken om dingen uit te leggen. Super handig dus. Deze tool (en CloudApp) gebruik ik veel om te communiceren met buitenlandse klanten.

Je kunt eenvoudig de video’s delen middels een link. Zodra je de video het opgenomen en op Stoppen drukt verschijnt er gelijk een link die je kunt delen. Ook al heb ik een betaald account voor CloudApp, Loom werkt sneller en met minder problemen. Helaas zijn ze tegenwoordig wel beperkt tot maar 5 minuten opnemen, maar nog steeds ontzettend handig in gebruik.

SEO Minion

(Helaas vanaf juni 2023 niet meer gratis, maar nog steeds betaalbaar)


https://chrome.google.com/webstore/detail/seo-minion/giihipjfimkajhlcilipnjeohabimjhi?hl=en-US

Hier komen we aan bij 1 van de handigste SEO chrome extensions die er bestaan. Waar ik voorheen nog SEO Quake (en soms Open SEO Stats) gebruikte, maak ik nu voornamelijk nog gebruik van deze super tool. In één oogopslag kun je zien of een pagina op No-index staat en welke Kopteksten er op een pagina worden weergegeven, hoeveel woorden een pagina bevat en of alle links op de pagina nog goed werken. Dus in principe hoef je met deze tool geen gebruik meer te maken van Check My Links. Toch gebruik ik Check My Links nog steeds omdat die iets sneller met minder klikken… En deze behoort echt in elke arsenaal van SEO specialisten te zitten. Het behoort echt tot 1 van mijn meeste favoriete SEO tools op dit moment. Lees ook mijn blog: “De beste SEO tools“.

Daarnaast is SEO Minion ontworpen door dezelfde makers als Keywords Everywhere. Hopelijk houden ze deze plugin wel gratis!

Hij is trouwens ook beschikbaar voor de Firefox browser: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/seo-minion/

Grammarly


https://chrome.google.com/webstore/detail/grammarly-for-chrome/kbfnbcaeplbcioakkpcpgfkobkghlhen?hl=en-US

Wel eens teksten moeten schrijven in het Engels? Dan is de gratis versie van Grammarly een uitkomst. Grammarly geeft jou, als het ware, een extra paar ogen voor je grammatica en spelfouten. In de gratis versie krijg je voornamelijk spelfouten te zien, en hier een daar een gemiste komma of punt. Daarnaast heb ik ook ProWritingAid geïnstalleerd om de tekst nogmaals te controleren… soms…

SEO Search Simulator by Nightwatch


https://chrome.google.com/webstore/detail/seo-search-simulator-by-n/edfjfgjklednkencfhnokmkajbgfhpon?hl=en-US

SEO Search Simulator is niet alleen geschikt om gratis je posities in Google te controleren, het is ook geschikt om te zien hoe buitenlandse zoekresultaten er uitzien. Je kunt eenvoudig het zoekwoord invullen en de locatie (land). Je krijgt dan te zien hoe de zoekresultaten er uitzien in dat land. Het gebruikt geen cookies, waardoor je geen gepersonaliseerde zoekresultaten ziet. Super handig om even snel de zoekresultaten te controleren in het buitenland zonder jouw zoekmachine instellingen zoals taal en regio aan te passen. Dit bespaart je heel veel tijd!

nightwatch search simulator

GS Location Changer


https://chrome.google.com/webstore/detail/gs-location-changer/blpgcfdpnimjdojecbpagkllfnkajglp

Als je veel werkt met lokale bedrijven dan kun je bijna niet om deze plugin heen. De GS Location Changer verandert, zoals je al kunt vermoeden, de locatie in jouw zoekopdrachten. Als jij wilt weten hoe de zoekresultaten er in Rotterdam uitzien of Amsterdam, dan kun je eenvoudig de locatie wijzigen.

3 andere Chrome plugins die het waard zijn te vermelden.

Andere plugins die het waar zijn te vermelden zijn onder andere Ublock, voor het blokkeren van irritante popups en advertenties! Zeker een aanrader. 

PageOptimizerPro extension die speciaal werkt in combinatie met PageOptimizer Pro om lokale zoekresultaten te zien. En daarbij kun je ook gebruikmaken van GS Location Changer.  De SEO Extension voor Mangools is ook uitermate handig, maar alleen in combinatie met een account.

Als laatst wil ik nog MOZ bar noemen. Ook een handige SEO tool.

Laatste tip: stel de plugins zo in dat ze alleen werken als je er op klikt: Rechter klik: This can read and change site data: when you click the extension. Dit voorkomt dat alle plugins draaien als je Chrome opstart! Handig hé?

Op zoek naar een SEO specialist die jouw SEO overneemt?

Neem contact op of laat je gegevens achter. 

Vragen over Google Extensions

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter