Breadcrumbs SEO

Breadcrumbs kunnen helpen bij het navigeren van jouw website. Dit heeft niet alleen effect op de navigatie, maar kan ook invloed hebben op de gebruikerservaring. Het zijn vaak de linkjes bovenin een blog post, waar je de pagina ziet, de categorie waar het artikel bij hoort, en soms weer de categorie waar die weer bij hoort. 

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van Yoast.

In dit voorbeeld zie je dat de pagina: Implement Yoast SEO breadcrumbs een onderdeel zijn van de categorie: Yoast SEO Premium. Yoast SEO Premium is echter weer een onderdeel van de WordPress Plugins categorie. Zo heb je dus eigenlijk 4 niveaus. Home – Plugins, Yoast SEO Premium- Implement breadcrumbs.

Breadcrumbs worden overigens in het Nederlands waarschijnlijk vaak broodkruimels genoemd, en de verschillende lagen worden het kruimelpad genoemd. Denk maar aan het verhaal van Hans en Grietje. Waar Hans en Grietje een spoor van broodkruimels achter zich laten om de weg terug te vinden. Met de broodkruimels kun je dus de weg terugvinden naar huis oftewel Home, de hoofdpagina.

Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.

Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!

Wat zijn de voordelen van deze broodkruimels voor Google SEO?

Naast het helpen bij de navigatie kunnen ze je ook (indirect) helpen met betere vindbaarheid. Het zijn namelijk interne links, en die helpen weer met SEO. Vooral in het geval van E-commerce kunnen ze tot groot voordeel zijn. Toch zijn er nog andere voordelen te noemen:

 1. Interne links helpen bij het verspreiden van de PageRank, of Link juice, zoals sommigen het liever noemen. Zodra je meer producten of pagina’s onder een categorie hangt, krijgt de categorie automatisch meer links.
 2. De broodkruimels gebruiken ankerteksten die weer context geven aan de categorieën waar naartoe gelinkt wordt. Lees ook ons blog: Wat is een ankertekst en waarom die belangrijk zijn voor SEO.
 3. Breadcrumbs kunnen helpen bij het verlagen van je bounce rate. 

Daarom is het super belangrijk om de categorieën goed te omschrijven met de juiste zoekwoorden. Daarom is het dom om pas SEO te doen nadat je een nieuwe website hebt gemaakt. Als je een nieuwe website gaat bouwen, betrek altijd een SEO specialist of SEO bureau bij het project, zodat er een diepgaand zoekwoorden onderzoek gedaan kan worden. Aan de hand van dit zoekwoorden onderzoek kun je de categorieen gebruiken, en zien welke pagina’s of producten onder welke categorie kunnen hangen. 

Zijn er ook nadelen aan breadcrumbs?

Wanneer je tot in de detail bezig met on-page SEO, dan kan het voorkomen dat je liever niet naar elke bovenliggende categorie wilt linken. Vooral als je een perfecte link silo wilt maken.  Daarnaast kan het voorkomen dat je juist een andere ankertekst wilt gebruiken voor de categorie, zodat je bijvoorbeeld een secondary keyword kan targeten. 

Nog een bijkomend nadeel aan broodkruimels is dat alle ankerteksten veranderen als je de categorie aanpast. Dit kan problemen veroorzaken in de zoekresultaten. Het liefst heb je continu controle over elk detail van je pagina. Zo heb je de meeste kans om die laatste procentjes te optimaliseren die je van positie 3 naar positie 2 brengt. 

Veelgestelde vragen over breadcrumbs en SEO

 • In het kort: wat zijn breadcrumbs?

  Dit zijn de interne links in de broodkruimel weergave (of kruimelpad) bovenaan een productpagina of blog. Hiermee wordt duidelijk onder welke categorie de pagina valt waar je bevindt. Dit helpt de navigatie van de website, maar ook het verspreiden van de PageRank naar andere delen van de website.

 • Zijn breadcrumbs belangrijk voor SEO?

  Ja en nee. voor veel websites zijn breadcrumbs helemaal niet nodig. Als je een webshop hebt zal het weer juist wel handig zijn. En met blogs kan het ook handig zijn, mits je goed gebruik maakt van categorieen.. En dat gaat met veel WordPress websites niet zo goed!.

 • Zitten er ook nadelen van breadcrumps voor SEO?

  Jazeker, bekijk onze lijst hierboven maar even. In het kort kunnen er problemen ontstaan door het verkeerd gebruik van de broodkruimels.

Marco's expertise is ook te vinden op:

Frankwatching logo
Marketingfacts logo
Emerce logo
Marco

100% SEO Marco Logmans is een SEO specialist (Zoekmachine optimalisatie). Hij houdt zich vooral bezig met on-page SEO, technisch SEO, website analyses, en houd er van om rankings van klanten door het dak te laten gaan.

Laat een reactie achter