Hier is een lijst met de beste SEO tools die ik als SEO specialist gebruik in mijn dagelijkse werk!
Ben jij het ook zat om telkens een lange lijst met SEO tools te zien van mensen die de tools niet eens zelf gebruiken? Ik ook!
Index: spring naar de volgende onderdelen:
Eerst een paar gratis SEO tools
Als je begint met SEO wil je meestal niet in 1 keer 1000 euro neertellen voor software waarvan je niet precies weet of je het wel nodig hebt. Gelukkig zijn er in de wereld van online marketing (en dan voornamelijk voor zoekmachine optimalisatie) genoeg gratis SEO tools die je kunt gebruiken.
Houdt echter in de gaten dat veel van deze ‘gratis’ tools alleen beperkte data geven.
“Surfer SEO is 1 van de beste SEO tools die je niet mag missen.“
Met Surfer SEO scoor je hoger in Google, zonder backlinks!
Gratis #1: Google Search Console (Voorheen webmaster tools)
Je mag alle SEO tools vergeten van alle lijstjes die je bent tegengekomen, als je maar in ieder geval deze SEO tool onthoud! Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar dit is waarschijnlijk wel de meest belangrijke SEO tool in het hele SEO assortiment die er bestaat, of het nu betaald of onbetaald is. En het is zelfs gratis! Het maakt niet uit welke manier van SEO je ook gaat doen, begin altijd met deze tool: Google Search Console.
Ik gebruik deze tool zo vaak, dat ik echt niet meer zonder kan.
Met Google Search Console kun je precies zien welke pagina’s er goed scoren in Google, en met welke zoekwoorden deze pagina’s gevonden worden. En deze data kan alleen Google geven, en daarom is deze zo enorm belangrijk.
Je kunt precies zien hoe vaak er op een zoekwoord is gezocht, op welke positie jij toen stond, en hoeveel klikken je hebt ontvangen.
Tip: GSC gebruikt de term Zoekopdracht (of Query als je de Engelse versie gebruikt) in plaats van zoekwoord of keyword. Maar dat is gewoon hetzelfde.
Daarnaast is dit ook nog eens de enige tool waarmee Google met jou (als website eigenaar) communiceert. Als er iets mis is met je website kun je dat alleen in Google Search Console terugvinden. Zo kun je makkelijk zien welke pagina’s er zijn geïndexeerd, en welke pagina’s problemen hebben.
Gelijk aan het werk?
Ga dan gelijk naar https://search.google.com/search-console/ en meld je website gratis aan.
Gratis #2: Google Analytics
Google Analytics is naast Google Search Console de beste gratis SEO tool die er volgens mij bestaat. Het heeft iets minder met SEO (vindbaarheid) te maken dan Search Console, maar je kunt hier de ‘gebruikers’ meten van je website en jouw marketing bezigheden.
Hier zijn enkele dingen waar je Google Analytics voor kan gebruiken:
- Het totale aantal bezoekers naar je website zien (inclusief een filter voor organisch verkeer, social media, betaald etc)
- Welke pagina’s hoeveel keer zijn bezocht.
- Hoe lang de bezoeker op de website is geweest.
- Welke acties de bezoekers hebben ondernomen
- Je kunt conversies meten, zoals het klikken op een telefoonnummer of het invullen van een formulier.
- Je kunt zien waar bezoekers vandaan komen (locatie).
- Je kunt er notities in maken om aanpassingen aan je website bij te houden. Zo kun je terugzien of een aanpassing een probleem is geworden of juist positief is geweest voor je vindbaarheid.
- Je kunt er rapportages mee maken zodat je bij kan houden hoe jouw marketing campagne heeft uitgepakt.
PRO SEO tip: als je een nog completer overzicht wil maken, kun je data van Analytics en Search Console combineren in Google Data Studio. Maar dat is misschien voor een volgende keer.
Begint het al te kriebelen?
Ga dan snel naar Analytics om jouw account te activeren: https://accounts.google.com/signin/v2/identifier?service=analytics
Gratis #3: Webpage test (test de snelheid van je website)
Prima al dat optimaliseren en verbeteren, maar weet je eigenlijk wel hoe snel (of langzaam) jouw site eigenlijk is. Een van de fijnste tools hiervoor is Webpagetest.org.
Je kunt daar bijvoorbeeld de locatie instellen, zowel in Nederland als in het buitenland, maar ook met welk soort verbinding de bezoeker gebruikt. De test kan precies laten zien welke onderdelen er geladen zijn, en hoe lang dit duurt. Als iets veel te lang duurt, kun je dat hier zien, en verbeteren.
Als je gaat testen, raad ik aan om niet voor kabelverbinding te kiezen maar voor 3G Fast.
Vergeet niet TIP: Hoe sneller je website laadt, hoe meer kans je maakt op een conversie (klant/opdrachtgever). Webpagetest gebruik ik bij elke website analyse (SEO checkup/audit) die ik doe. Je wilt namelijk weten hoe snel een website voor een bezoeker toegankelijk is.
Bezoek hier de website: https://www.webpagetest.org/
Het is nu tijd om naar andere SEO tools te kijken, die niet gratis zijn.
SEO ranking tools (posities controleren in Google)
Voor je begint aan het optimaliseren van je content, kun je het beste al beginnen met het opzetten van een rank tracker. Het volgen van je rankings is een belangrijke graadmeter om te zien of jouw strategie inderdaad de juiste vruchten afwerpt. Hieronder laat ik enkele ranking tools zien die je kunt gebruiken.
SEO Tip: staar je niet blind op alleen de zoekwoorden waar jij de pagina voor wilt ranken. Een goed geoptimaliseerde pagina rankt voor honderden of vaak wel duizenden long tail zoekwoorden waarvan jij het bestaan niet eens af wist.
Rank Tracker
Een van de tools in het pakket van SEO Powersuite is Rank Tracker (zie verderop in deze blog). Het is software die je op je computer installeert, en niet online zoals veel andere SEO software leveranciers. Je geeft zelf je zoekwoorden op die je wilt controleren en volgen, en je kunt zowel handmatig controleren, of de software zijn gang laten gaan op een bepaald moment van de dag.
In het dashboard zie je op welke posities je rankt, en met welke pagina’s. Daarnaast heb je opties om meer statistieken te bekijken of de software te koppelen met Google Analytics en Search Console.
2 PRO TIPS: Gebruik de software ook om jouw concurrenten te bekijken. Daarnaast is het ook bedoeld als keyword tool. Je kunt er dus je eigen zoekwoorden onderzoek mee doen.
Hier is de software te vinden: https://www.link-assistant.com/rank-tracker/
On-Page SEO tools
Hoger scoren in Google (zonder dat je hoeft te adverteren) hoeft niet altijd met backlinks te zijn. Een backlink is ontzettend belangrijk, maar ligt vaak buiten jouw macht.
On-page SEO is in deze tijd juist ontzettend belangrijk. Het lijkt erop dat Google steeds vaker content laat ranken zonder dat je veel backlinks nodig hebt. Puur en alleen door het plaatsen van trefwoorden op de juiste plaatsen in jouw content. Dit heeft heel veel voordelen.
Content optimalisatie is daarom een super belangrijk onderdeel geworden. Ook al kun je nog hoog ranken met slechte content, als je de juiste zoekwoorden maar gebruikt. Nee, we hebben het nu niet over de WordPress plugin Yoast SEO, maar over echte on-page SEO.
Page Optimizer Pro
Page Optimizer Pro is een on-page SEO tool. De software berekend het gebruik van zoekwoorden op de pagina’s van jouw concurrenten en geeft daarmee een overzicht wat jij moet aanpassen om ook hoog in Google te ranken. Dit is overigens een van mijn meest gebruikte tools.
Je hoeft alleen een zoekwoord op te geven, en jouw concurrenten te selecteren en de rest doet de software. Zo zie je precies welke zoekwoorden je moet gebruiken en op welke plaatsen op jouw pagina. In de titel, meta description, h1, h2, h3 etc worden allemaal weergegeven in een overzicht. Deze kun je downloaden en handmatig toevoegen. Ze hebben ook een Chrome extensie waarmee je jouw content direct kan laten controleren, zodat je niet telkens naar het excel sheet hoeft te kijken. Dit heeft een voordeel dat het niet afhankelijk is van een bepaald soort CMS zoals WordPress.
Mede door deze tool heb ik veel hoge posities behaald in de zoekresultaten. Lees ook mijn blog over Page Optimizer Pro voor meer details.
Alternatieven voor deze on-page SEO tool zijn Surfer SEO en Cora SEO. Vergeet daarom niet om mijn Surfer SEO Review en Cora review te lezen.
Voor SEO checks (SEO website audit)
Als je een website wilt gaan optimaliseren is de eerste winst vaak te vinden in een diepgaande SEO analyse. Tijdens een SEO checkup kom je eigenlijk altijd wel wat dingetjes tegen die verbeterd kunnen worden. Het is trouwens aan te raden om zo een check minimaal 1 of 2 keer per jaar uit te voeren. Veel SEO bureau’s of online marketing bureaus beginnen met een zoekwoorden of het toevoegen van nieuwe content, en dat is niet zo slim.
Screaming Frog
Een van de bekendste website crawlers is Screaming Frog, dit is een soort website checker. Naast een gratis versie, waar je 500 URI’s mee kunt controleren hebben ze ook een betaalde versie. Deze kost 149 GBP per jaar. Dat komt dus ongeveer op 11 pond per maand. Met een superkleine website kun je trouwens uitstekend met de gratis versie uit de voeten, maar als SEO specialist kun je eigen niet zonder een volledige versie.
Een kort lijstje met dingen die je allemaal met Screaming Frog kunt doen:
- Pagina’s waar er problemen zijn met kopteksten, zowel H1 als H2
- Pagina’s waar er iets mis is met de Meta Data zoals de Titel en de Meta omschrijving
- Gebroken interne links en externe links (404’s)
- Of er afbeeldingen zijn op de website die groter zijn dan 200Kb
- Pagina’s vinden die een no-index tag hebben
- Gebruiken voor benchmarking (vooral door de koppeling met Google Analytics en Search Console ontzettend belangrijk)
Het crawlen van een kleine website duurt meestal maar enkele minuten, maar een grote vaak meerdere uren. Zodra hij klaar is kun je alle data op verschillende manieren downloaden. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de 404 errors downloaden, of pagina’s met een redirect. Zo kun je snel schakelen en problemen oplossen. Vaak kan het oplossen van problemen met titels en kopteksten je al meerdere bezoekers opleveren.
Een alternatief voor Screaming Frog is Website Auditor, die nog veel goedkoper is, en in het SEO Powersuite pakket zit. Lees dat verderop in de lijst.
Goedkoopste en beste alles-in-een SEO software pakketten
Veel software pakketten in de marketingwereld beginnen klein en breiden zich steeds meer uit, terwijl sommige aanbieders vanaf dag 1 allerlei tools onder 1 dak aanbieden. Veel van deze pakketten kosten 99 dollar per maand. (Ahrefs, Moz, SEMrush) Ook al zijn deze heel erg aan te raden, er zijn dus ook zeker goedkopere manieren, die vooral interessant kunnen zijn voor een SEO beginner.
Elke euro die je uitgeeft aan een SEO tool die je niet gebruikt is natuurlijk zonde. En als je weet welk pakket je graag zou willen gebruiken is het vaak verstandig om 1 jaar vooruit te betalen, zodat je meestal een leuke korting krijgt.
Hierbij even 2 goedkope oplossingen als je een alles in 1 pakket wilt hebben.
Mangools
Een hele bekende, maar nog redelijk nieuwe SEO tool is Mangools. Mangools is dus een alles in 1 SEO pakket.
Het goedkoopste pakket is € 358 per jaar, wat dus ongeveer op € 30 per maand uitkomt. Eens per jaar hebben ze een actie met een leuke korting voor SEO Black Friday en Cyber Monday. Dan komt het kleinste pakket rond de 20 euro per maand uit (als je een jaar vooruit betaatld). In dit pakket van Mangools zitten 5 tools.
Zelf heb ik deze toolkit een jaar gebruikt met gemengde gevoelens. Toch is het een goedkoop pakket waar je jouw SEO mee kan beginnen. In tegenstelling to SEO Powersuite, die ook goedkoop is, is deze wel volledig online.
KWfinder
KWfinder is een zogenaamde keyword research tool oftewel een programma die helpt bij jouw zoekwoorden onderzoek. Je vult een onderwerp in, en KWfinder geeft allemaal data en zoekwoord ideeen die relevant zijn. Helaas heeft kwfinder ook flinke nadelen.
SERPchecker
Hiermee kun je onderzoeken wat de statistieken zijn van de zoekresultaten van 1 zoekwoord. Je kunt er dus nog iets meer van leren dan van het overzicht in KWfinder.
SERPWatcher
SERPWatcher is een rank tracker die de posities van jouw pagina’s (blog/artikel/pdf) kan bijhouden en stuurt elke week een overzicht met statistieken. Zo weet je precies welke veranderingen er zijn geweest in de zoekresultaten van Google (en geen Bing!).
LinkMiner
Backlinks zijn heel erg belangrijk om goed gevonden te worden in Google. Daarom is linkbuilding ook een onderdeel die een SEO bureau zoals Rankify ook aanbied. Met LinkMiner kun je eenvoudig kijken welke backlinks een website heeft. Handig dus om jouw concurrent eens te onderzoeken. Je kan dus ook eenvoudig zien of de website nieuwe backlinks heeft gekregen, en of er backlinks zijn verloren (lost). Handig voor je eigen website, en die van de concurrent.
SiteProfiler
Met SiteProfiler onderzoek je de website als geheel. Wat is de Domain Authority (autoriteit van de website in zijn geheel) en Page Authority (autoriteit voor een bepaalde URL) maar ook Citation Flow en Trust Flow. Hier kun je dus in het kort zien welke pagina’s het beste presteren als het gaat om het aantal referring domains of Facebook Shares.
SEO Powersuite
Een van de goedkoopste SEO programma’s is SEO Powersuite. Dit is weer een suite van 4 tools van het moederbedrijf Link-Assistant. Vaak hebben ze een aanbieding waarmee je alle 4 tools (Rank tracker, Spy glass, Link Assistant en Website Auditor) voor 169 euro, 6 maanden kan gebruiken, of 299 voor 12 maanden. Dat komt dus neer op ongeveer 24-28 euro per maand, en dat voor 4 tools.
Als je abonnement bijna verloopt krijg je altijd even een mailtje van ze met een leuke aanbieding. Ik heb zelf gekozen voor 2 of 3 jaar vernieuwing, dan kom je ongeveer op 9 euro per maand uit voor 4 tools. Geen geld dacht ik zelf.
Rank Tracker (posities in de zoekmachines bijhouden)
Zoals ik bij het gedeelte van Posities Controleren al even heb aangehaald kun je Rank Tracker gebruiken om jouw posities in de zoekmachines te controleren. Maar dezelfde tool kan ook gebruikt worden om nieuwe zoekwoorden te zoeken, of te kijken op welke zoekwoorden jouw concurrent allemaal wel niet rankt.
Rankings bijhouden kan handmatig, maar ook automatisch als je het instelt. Je computer moet wel aanstaan, want anders werkt hij niet.
SEO Spyglass (Backlinks controleren)
SEO Spyglass geeft een overzicht van welke backlinks een bepaalde website (of URL) precies heeft. Je kan op die manier zien op welke websites jouw concurrent te vinden is, en daardoor proberen die backlinks ook te bemachtigen.
Website Auditor ( SEO check)
Omdat ik mij vooral bezig houdt met on-page SEO, gebruik ik Website Auditor regelmatig. Elke keer als ik een site analyse doe gebruik ik hem samen met Screaming Frog. Je kunt hiermee problemen op jouw website vinden zoals het missen van een titel, het missen van een meta omschrijving, maar ook of er gebroken links bestaan op je site. Maar het kan ook gebruikt worden voor optimalisatie van een artikel op je site.
Link Assistant (outreach tool)
Met Link assistant kun je emails opzoeken en versturen naar website eigenaren om te vragen voor een backlink. Een link plaatsen op een andere website in jouw brache heeft vaak veel voordelen, voor rankings en meer bezoek. Het is dus meer een outreach marketingtool dan een tool dan een SEO tool. Niet geheel onbelangrijk, maar zelf heb ik deze nog nooit gebruikt.
Even in het kort:
Wat zijn de beste gratis SEO tools?
De beste SEO tools die gratis zijn: Google Search Console, Google Analytics, Google Trends en Google Zoekwoord planner. Daarnaast heb je veel software die je enkel gratis credits geeft, maar die zijn vaak maar beperkt. Denk bijvoorbeeld aan ubersuggest, MOZ, Serpstat.
Zijn er ook alles in 1 pakketten, die goedkoper zijn Ahrefs, Moz en Majestic?
Gelukkig zijn er veel pakketten op de markt die goedkoper zijn dan deze 3 grote jongens. In dit blog sta ik even kort stil bij SEO Powersuite (die bij het vernieuwen van een licentie maar ongeveer 10 euro per maand kost voor 4 programma’s). En daarnaast heb je Mangools, die een goedkoop alternatief is.
Als je genoeg cash hebt, zou je dan toch de grotere jongens aanbevelen?
Jawel. De kleinere pakketten zoals die van Mangools en SEO Powersuite hebben toch wel enkele nadelen. Ik heb ze beiden al langere tijd gebruikt, maar merk dat er toch wel dingen missen of niet helemaal lekker gaan.
Wat zijn de bekendste SEO programma’s
Er zijn zoveel SEO programma’s dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar hier heb je een kort lijstje: Ahrefs, Moz, SEMrush, SE ranking, Long tail pro, Mangools, Majestic, Serpstat een nog veel meer.